kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20 g suszonych borowików250 g suszonej żurawiny500 ml białego wina (wytrawnego)100 g masła100 ml oliwy z oliwek1 duży ząbek czosnku lub dwa małe1,5 łyżeczki kminku1,5 łyżeczki czarnuszki 12-15 ziarenek jałowca8 ziaren ziela angielskiego 1 płaska(...)drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę i utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon
Delicious Titbitsodpoczęły. Następnie kroimy w plastry.1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając
Oryginalny smakmożna je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.Składniki:60 gram peklosoli na 1 litr wody600 gram szynki600 gram boczku bez żeber300 ml. wina białegoliść laurowypieprz ziarnistyszczypta soli morskiej1 łyżeczka tymianku oraz koperkugłówka czosnku200 gram smalcukilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycyDo garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę(...)dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.Wkładamy do piekarnika
NaKońcuJęzykaskorupką.Podsmażyć lekko na oliwie z oliwek ząbek czosnku, papryczke chili poczym dodać przygotowane umyte krewetki i drobno pokrojoną nać pietruszki . Przez chwilę mieszać, wlać pół szklanki białego wina i odparowac alkohol.Dodać 400 g przecieru pomidorowego, sól do smaku i gotować przez 15 minut.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu połączyć z sosem
zielonacukinkapigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki: 2 polędwiczki z dzika ok. 800 g, tłuszcz z gęsi, Marynata: 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, Szczypta cynamonu, Świeżo mielony pieprz, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki macierzanki, Gałązka szałwii. Przygotowanie: Mięso oczyścić, wyciąć błony(...)moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc. Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 60 minut
SzczyptaSmaQkoncentratu pomidorowego Symbio1/2 pęczka pietruszki sól, pieprzolej, woda1. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.2. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino i mieszając czekamy aż odparuje. 3. Do garnka wlewamy 750ml wody, gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania, kiedy wody będzie
Szefowa kuchniwygodne w przypadku np gości.składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu(...)wyjąć i ułożyć na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym
Stare Garyliść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły
Stare Garydobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć ziemniaki , na nich ułożyć mięso, dodać parę gałązek rozmarynu i kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso
Stare Garyperliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje. Opiekałam po dwa kawałki. Trzeba uważać , bo tłuszcz mocno pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie
Stare Garyschować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić
Stare Garymałym ogniu, przez 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzić przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko przetrzeć do wywaru. To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami
Stare Garymieszamy coraz częściej, pamiętać należy o dokładnym mieszaniu przy dnie garnka, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy cebula jest gotowa , posypać ją mąką i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać wino, zagotować . Mieszając dolać bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki
Stare Garytutajskładnikiok 500g filetów świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać(...)podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam
Stare Garyzakryć i zmiękczać 2 godziny. Wypestkować . W przypadku śliwek kalifornijskich zmiękczanie nie jest konieczne , zalałam je wodą na 1/2 godziny. Po tym czasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką
Stare Gary