wino - 10075 przepisów (strona:286/672)

Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 203

pieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4-5 gałązek świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia masło(...)smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab w sosie z czerwonego wina. 103

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   8 plastrów schabu   olej   0,5  szklanki wytrawnego czerwonego wina   1,5 szklanki wywaru warzywnego   2 łyżki śmietany   kminek , majeranek ,  liście laurowe  sól , pieprz Przygotowanie: Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie(...)smażymy  z obu stron po 3 minuty. Do garnka wlewamy wywar z warzyw, wino oraz śmietanę, dodajemy liście laurowe kminek i majeranek. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy schab.  Gotujemy mięso na małym ogniu do zredukowania się sosu. Schab możemy podawać z ziemniaczkami lub ryżem oraz z surówką.  Smacznego

Symfonia smakowa
Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym 120

łopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka (50g) sardeli (anchovy) Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem i solą i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy olejem rzepakowym. Przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, wino i rozdrobnione sardele. Przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając sosem z naczynia. Smacznego Post Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju

UgotujmyTo.pl
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 123

pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy(...)razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami.  Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, dodajemy do niej 2 szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione  por posiekać i dodać

ClauditteMissCooking
Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem 102

biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek Sos: 2 puszki pomidorów 6 papryczek pepperoni 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów garść(...)dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy dokładnie umyte i osuszone kurki, po jakiś 3 minutach dodajemy wino i smażymy około 6 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy całość do patelni z mięsem, zwiększamy moc palnika. Mieszając dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i posiekane liście ziół. Smażymy

ClauditteMissCooking
Zupa Krem z Kurek 119

zachowaniem warzyw w rosole: marchewki, seler, pietruszka) 2 duże cebule 1 łyżka masła czosnkowego 3 łyżki oliwy z oliwek ziele angielskie liście laurowe natka pietruszki 100 ml białego wina- ja użyłam jakiegoś Stolzenfels trocken sekt, akurat taki miałam w domu 3 ząbki czosnku polskiego dużo świeżo zmielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka mielonej papryki ostrej Przygotowanie: Bulion gotujemy(...)prostu dobrze opłukane kurki dodałam do smażącej się na patelni cebulki. Oczywiście najpierw na patelni roztopiłam masło z oliwą. Doprawiłam od serca pieprzem, papryką i szczyptą soli morskiej. Dolałam wino, poczekałam aż alkohol odparuje i dodałam kurki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dorzuciłam do smaku posiekaną natkę Smażyłam kolejne 15 minut na średnim ogniu.  Do gorącego

ClauditteMissCooking
Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 162

łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule 1 opakowanie grzybków mun lub 2 garści 2 szklanki oliwek kolorowych (mix) ocet blasamiczny 3 łyżki czerwonego pesto 1 puszka pomidorów białe wino 1/2 szklanki 1/2 szklanki wody 6 ząbków czosnku świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną(...)każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki mun oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej

ClauditteMissCooking
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 154

Włoszką nie jestem, dlatego też moja wersja spaghetti nie jest tą klasyczną jaką podaje się na stołach tego pięknego, ciepłego kraju. W oryginalnej wersji do potrawy dodaje się dobre wino. Ja ze względów na niemożność spożywania wszelakich alkoholi oraz na to, że również mój mały domownik wprost przepada za tym daniem, nie dodaję do spaghetti wina. Lecz

Słodkie okruszki
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 85

Składniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki(...)sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku ) natka pietruszki 1 łyżka masła mały ząbek czosnku  Przygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko kokosowe i dusić, aż będą miękki ok 2-3 min. Nie trzeba ich przewracać!! bo się rozpadną:-)  Posypać

Gaździnka warzy
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 132

Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz,  4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )    1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami(...)mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego

Gaździnka warzy
Wołowina po mojemu 118

Składniki: 500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec ) 2 marchewki 1 duża cebula ząbek czosnku 1l bulionu warzywnego 50ml wina czerwonego wytrawnego sól, pieprz szczypta tymianku, liść laurowy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon natka pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej(...)jest gorący, żeby się smażyło, a nie gotowało ). Wlać wino i poczekać,aż odparuje. Pokroić w większe kawałki cebulę i marchewkę wrzucić na patelnię . Dodałam jeszcz e parę gałązek pietruszki. Smażyć jeszcze 2min. Przełożyć do garnka, wlać bulion ( żeby nie przykrył całkiem mięsa ) i gotować na małym ogniu.Sprawdzać, mieszać i w miarę potrzeby dolewać bulion ( jak się skończy

Gaździnka warzy
Wołowina z granatem 103

Składniki: 400 g mięsa wołowego 50 ml białego wytrawnego wina 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, tymianek sos sojowy 1 granat  kromka białego pieczywa Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać(...)posiekaną cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć mięso do szybkowara  i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku będzie dłużej ).  Mięso wyciągnąć, do garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli

Gaździnka warzy
Koko z warzywami 313

duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć na dużych oczkach(...)wody na 3 min. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski ( jak kto woli ).  Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem.Wlać wino i smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać

Gaździnka warzy