nogi tylne zająca, 100 g wędzonej słoniny, 150 g szalotki, sól, pieprz, 1 mała łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka mąki pszennej, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, listek laurowy, Oczyścić mięso z błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich(...)stron na rumiano. Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody. Podałam z kluskami kładzionymi i mizerią. zastawa
królestwo garówkaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin(...)smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek
królestwo garówkilku odsłonach, czy jak kto woli zabawa rabarbarem, i to bardzo udana zabawa. Delikatna panna cotta z bitej śmietany przykrywająca duszony rabarbar, a na niej galaretka ze słodkiego francuskiego wina Sauterna, sorbet z rabarbaru, gotowany rabarbar z granatem posypany czekoladą. Dania podawał nam Paweł Oszczyk. Z wielką przyjemnością degustowałam na zaproszenie La Rotisserie. * Od poniedziałku do soboty(...)Menu zmienia się co środę. ** Późny niedzielny obiad – kombinacja obiadu i kolacji: za 185 PLN za osobę oferujemy zestaw 5 dań wraz z aperitifem i dwoma kieliszkami wybranego doskonałego wina. W godzinach
królestwo garówośmiornica, 1 duża cebula, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka sepii, ośmiornica, 200 ml ryżu arborio, kilka listków czosnku niedźwiedziego, 1 ząbek czosnku, 150 ml białego wytrawnego wina, 3 łyżki masła, 100 g parmezanu Ośmiornicę ugotować . Ośmiornicę wyjąć i trzymać w cieple, wywar przecedzić. Cebulę posiekać. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę(...)zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy. Aby ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Następnie dodać parmezan i wymieszać
królestwo garówSkładniki: (tortownica o średnicy 22-26 cm) Spód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego 4 jajka 80-100 g cukru 500 g serka mascarpone 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja(...)Gotową masę przełożyć do tortownicy i delikatnie ugnieść. Piec: 7-10 min w temperaturze 180 stopni Masa serowa: 1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino. 2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy. 3. W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy się ze śmietanką podgrzewać jeszcze
KreatywnePinyportobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki migdałowe (do ozdoby) Odmierzamy 2,5 raza więcej wody niż mamy kaszy – solimy(...)szalotek, ścieramy na tarce jarzynowej czosnek (można go pokroić, ale nie przeciskać przez praskę) – mieszamy. Dodajemy posiekane blaszki i korzonki. Całość smażymy, aż szalotki się zeszklą, następnie wlewamy wino Marsala. Odparowujemy nadmiar płynu. Na patelnię dodajemy gotową kaszę, doprawiamy pieprzem czarnym oraz ziołowym – mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę
mojewypiekiinietylkohucznych imprezach, balach czy szalonych domowych prywatkach; inni w gronie rodzinnym jak ja. A jeszcze inni zdecydują się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło(...)zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest elegancki i jednocześnie prosty. Wołowina przyrządzana sauté gwarantuje fantastyczne doznania smakowe, a w żołądku przyjemnie pełno i lekko zarazem. Wystarczy dobrać odpowiednie wino i świece (u mnie w wersji na co dzień - z piwkiem). Smaczne pożegnanie roku gotowe. Zaraz, zaraz ... przede wszystkim należy zadbać o czynniki mniej doczesne - mianowicie pamiętać by atmosferę
Kuchnia po mojemujądra a nie mięso z innej części zwierzaka. Składniki: 2 baranie jądra 200 - 250 g boczniaków 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku masło do smażenia 100 ml wytrawnego czerwonego wina sól pieprz Wykonanie: Jądra umyć i zdjąć z nich skórę. Boczniaki oczyścić. Masło rozpuścić a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku. Boczniaki smażyć na maśle z czosnkiem(...)niego rozmaryn. Gdy masło będzie gorące smażyć na nim jądra z obu stron przez kilka minut. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem. Jądra zdjąć z patelni i wlać wino. Szybko zredukować sos na dużym ogniu. Jądra podawać polane sosem z boczniakami
Mama Gotujewykorzystać je do faszerowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczarki po liguryjsku, czyli faszerowane czosnkiem, natką pietruszki i bułką tartą. Bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na elegancką przystawkę z kieliszkiem wina. My zjedliśmy je na kolację, w towarzystwie chleba opiekanego na oliwie. Było naprawdę pysznie! Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, ostatnio widziałam je nawet w kilku popularnych supermarketach. Jeżeli(...)skrop oliwą i koniakiem/rumem, jeżeli używasz. Napełnij kapelusze grzybów nadzieniem, lekko dociśnij. Piecz przez ok. 20 minut. Podawaj na przystawkę albo kolację. Pasuje do nich opiekany chleb oraz kieliszek wina. Przepis dodaję do akcji Mopsa "Pieczarkowy Tydzień 2015 " *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwaosób: 1 łyżka oliwy z oliwek 4 kacze nogi 2 cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mąki pszennej 250 ml czerwonego wina 2x 400 g puszki pokrojonych pomidorów 1 kostka drobiowa, rozpuszczona w 250ml wody 3 gałązki rozmarynu, posiekane liście 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 600 g makaronu(...)smażymy do miękkości przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy mąkę i cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy ostatnią minutę. Mięso z powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając
My Culinary Artorzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake Jabłka duszone w malinach Banany
KreatywnePinymąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod ozorów 25 g migdałów 25 g rodzynek sok z cytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki(...)więcej wywaru. Do sosu dodać karmel, migdały i rodzynki, doprawić solą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać cukier. Sos powinien mieć słodko kwaśny smak. Na koniec dolać wino,wymieszać i chwilę pogotować. 5. Ozory pokroić po skosie w plastry i polać sosem
Mama GotujeLekki obiad na upalne dni SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu świderki krewetki ser gorgonzola śmietana świeża pietruszka, czosnek białe wino, sól, pieprz(...)parmezan Makaron gotujemy al dente. Rozmrożone krewetki oczyścić ze skorupek. Wyciśnięty czosnek delikatnie zeszklić na oliwie, dodać krewetki i minute smażyć do uzyskania różowego koloru krewetek. Dodać białe wino i dusić kolejne 2-3 minut , doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać ser i śmietanę. Następnie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć. Wymieszać z makaronem i pietruszką
MarciochaKucharzyzrobić z tą ilością... Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle(...)zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze
MarciochaKucharzysera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć
MarciochaKucharzy