wiosny. Na 2 porcje Potrzebujemy: 2 torebki ryżu duża garść pieczarek lub boczniaków 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy(...)plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, wlewamy białe wino oraz szczypta soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż. Przed podaniem posiłku doprawiamy jeszcze sokiem
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 400g penne S&P Pokrojone(...)grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15min. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/krewetek modliszkowych*, 1 łyżka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 cebule dymki, 1 chili, 250 ml białego półwytrawnego wina, 4 łyżki oleju ryżowego, Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać(...)cebulę i czosnek, przesmażyć. Wlać sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszać. Włożyć krewetki, wlać wino i przykryć. Dusić 5-6 minut. Ugotowane krewetki będą pomarańczowe. Krewetki ułożyć na talerzu, polać sosem. W przypadku gdyby sos był zbyt rzadki należy go odparować przez gotowanie. *Krewetki modliszkowe (mantis shrimp), krewetki boksujące czyli rawka błazen (Odontodactylus scyllarus) ciepłolubny skorupiak drapieżny, dysponujący bardzo
królestwo garówryżu arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego - 50 ml wina białego(...)łyżki pesto bazyliowego lub z pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć go z cebulką przez 1 minutę. Jeśli używacie wina, należy wlać je na patelnię z ryżem, wymieszać i odczekać aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu i podgrzewamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy bulion odparuje, dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjibeszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka(...)dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając
Bulliożurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą(...)roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około
BullioSkładniki: (na około 10-15 sztuk) 200 g gorzkiej czekolady, ja użyłam 78% kakao 70 g serka mascarpone garstka pistacji zmielonej na proszek w młynku łyżeczka różowego, słodkiego wina maximum pół szklanki pistacji grubo posiekanej - do obtaczania Przygotowanie: 1. Pistacje rozdrobnić na pył, dodać do nich serek mascarpone, dokładnie wymieszać. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Czekoladę(...)powoli dodać do mascarpone cały czas miksując na małych obrotach, dodać wino dokładnie wymieszać. 4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą noc bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje. 5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki. 7. Gotowe pralinki obtaczać w grubo posiekanych pistacjach. Podawać lekko schłodzone Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinymięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachowa(...)podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli
Zakamarki mojej kuchniSkładniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500 ml wody 300 ml octu 300 ml białego wina sól pieprz Wydrążone papryczki umieścić w naczyniu dodając wodę, ocet i białe wino. Przykryć naczynie i odstawić na dobę. Następnie wyjąć je i pozwolić przez co najmniej
Bon Ton Italiamalinowo-żurawinową: 250g świeżych lub mrożonych malin 100 g suszonych żurawin 2 łyżki miodu Składniki na gruszki: 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół 0,5l wody 150ml białego wina półsłodkiego 50 g cukru Sposób przygotowania: Konfitura malinowo-żurawinowa: Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/gruszki-z-grilla-nadziewane-konfitura-malinowo-zurawinowa
WojnaNaSmaki.ploliwek Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę, solimy i dodajemy czosnku ,niewiele,teraz skrapiamy mlekiem i winem. Lyżeczkę herbaty Basilur z górnej puszki rozcieramy w dłoniach na mniejsze kawałeczki i posypujemy nią rybę. Kładziemy plastry pomidora, posypujemy solą i kolejną łyżeczką roztartej w dłoniach herbaty. Przykrywamy listkami natki(...)pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny. Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wyk
Z Kuchni Do Kuchnigęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
królestwo garówgęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi zastawa
królestwo garówminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2 cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać(...)sucho) i dusić do miękkości. Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny. Następnie wlać około 500 ml wina i dusić... . Jak dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się kilka godzin. A najlepsza jest po 3 dniach ( gotowania z przerwami) i po przemrożeniu. * Suska sechlońska
królestwo garówłyżka listków świeżego tymianku, 50 g słoniny – najlepiej wędzonej, skóra z tłuszczykiem z wędzonki – prawdziwej! 2 cebule, 30 g podgrzybków suszonych, 2 gałązki świeżego tymianku, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, ok. 200 ml wody, 5 łyżek masła, sól, pieprz, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć mięso. Słoninę pokroić w niewielkie słupki. Ostrym wąskim nożem(...)odpoczęło. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia
królestwo garów