wino - 10075 przepisów (strona:266/672)

DROBIOWE ROLADKI Z BAZYLIĄ 124

filety z kurczaka garść bazylii zielonej garść bazylii fioletowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz sól SOS: 1/2 szklanki śmietanki 3 łyżki białego wina 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego Filety pościnać w najgrubszym miejscu aby były jednakowo grube lub rozbić do jednakowej grubości. Dokładnie posolić(...)szklance wody. Wyjąć z rondla i z folii, zabezpieczamy aby nie wystygły. Zrobić sos. Do rondelka wrzucamy masło i drobniutko pokrojoną cebulkę, przesmażamy do zrumienienia, dodajemy rozgnieciony czosnek, wino i wlewamy śmietankę oraz pieprz i sól. Gdy sos się zredukuje wkładamy do niego roladki i wyłączamy palnik

harrisa
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 113

soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła(...)odpowiedniej, kremowej konsystencji. Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażmy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy posiekane bardzo drobno ogórki. Dusimy 2 minuty, wlewamy wino i gotujemy minutę. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy sos aż odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty. Marchewkę i fasolkę szparagową myjemy

Mango Papaja
Risotto ze szparagami 161

końcu coś truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie(...)Zeszklić na niewielkim ogniu przez 3 do 5 minut. Do miękkiej cebulki dodać ryż. Smażyć aż będzie błyszczący, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać wino, zamieszać, odparować. Wlać ok. pół szklanki gorącego bulionu, zamieszać. Za każdym razem, kiedy wywar zostanie wchłonięty, dodawać kolejne 1/2 szklanki. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie al dente

Pełny talerz
Risotto z fasolką szparagową! 219

obiad! SKŁADNIKI: - szklanka suchego ryżu jaśminowego - 3 łyżki masła - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 garście fasolki szparagowej zielonej - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 100 ml białego wina wytrawnego - woda  - sól morska - odrobina zielonego świeżego chili - 2 łyżki śmietanki 18% W garnku rozpuść masło i oliwę, dodaj czosnek, pokrojoną fasolkę. Obsmażaj ciągle mieszając przez 7 minut(...)Czosnek nie może się przypalić ani zrumienić! Dodaj wino, sól, chili i ryż. Ciągle mieszaj. Dodawaj po 50 ml wody, ciągle mieszając.  Dodaj szparagi.  Jak ryż wchłonie wodę dodawaj kolejną porcję wody. Aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Zazwyczaj musimy stać przy kuchni około 25-35 minut i co chwilę mieszać w garnku i dolewać wody

SMYKWKUCHNI
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 164

wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii 1 jajko gruszki: 4 twarde gruszki 1 szklanka brązowego cukru 1 laska cynamonu 2-3 goździki 50 ml whiskey 100 ml białego wina 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę i kakao przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, sól i cynamon i delikatnie rozcierać. Po środku zrobić dołeczek i wbić(...)składników. Odstawić aby masa przestygła. Dodać jajko i całość dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstała idealnie gładka masa. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Do garnka wlać wodę, wino i whiskey. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować 10-15 min od momentu zagotowania się syropu. Gruszki mają być

DefinicjaSmaku
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 175

cebule 2 łyżki dżemu morelowego 2-3 łyżeczki przecieru z chili ( lub 1-2 papryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser  majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy  SPOSÓB(...)cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i zacznie się karmelizować. Dołożyć dżem morelowy, przecier z chili i słodką paprykę. Smażyć chwilę aż do połączenia się wszystkich składników. Wlać wino i dusić do momentu aż alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować

DefinicjaSmaku
Musująca galaretka arbuzowa z szampańskimi bąbelkami i słodkim dodatkiem truskawek 174

deser z mnóstwem bąbelków. Taką słodkością na pewno zaskoczycie sowich bliskich. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 2 galaretki o ulubionym smaku ( u mnie arbuzowa) 1 butelka wina musującego 0,7 ( polecam wybrać słodkie)  150 ml gorącej wody słodkie dojrzałe truskawki dodatkowo: ulubione owoce do dekoracji - arbuz, nektarynka, truskawki, melon, kiwi SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Dwa opakowania(...)galaretce wytworzą się pęcherzyki powietrza, które będą niesamowicie musować podczas jej jedzenia. Podawać schłodzoną, samą lub z ulubionymi lodami. Deser nie jest bardzo słodki, wyraźnie czuć w nim wino musujące, więc jeśli preferujecie słodsze desery galaretkę należy dosłodzić na etapie rozpuszczania. Smacznego

DefinicjaSmaku
Lublin, nie taki zły! 279

przystawka, jednak dla mnie zupełnie wystarczająca :) Cena 12 zł. Wątróbka na miodzie i winie  Wątróbka na miodzie to specjalność restauracji. Wątróbka drobiowa smażona na miodzie i winie z grzybami podana z chałką. Bardzo, bardzo smaczna! Cena 22 zł Z czystym sumieniem polecamy to miejsce zarówno ze względu na smak dań, miłą obsługę, względy poznawcze, ale również rozsądne

Taste Of My Day
Nalewka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 117

smaki. Może coś z tego będzie :) Akurat ta grejpfrutowa nalewka nie wymaga łączenia zbyt wielu smaków, ale zapowiada się ciekawie. Dobrze rokuje :) 6 grejpfrutów 0,75 l białego wytrawnego wina 0,5 l spirytusu 95% 200 g cukru suszona skórka z 1/2 pomarańczy Grejpfruty dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Musimy to zrobić delikatnie żeby nie zetrzeć(...)podgrzewamy na malutkim ogniu. Cały czas mieszamy. Chodzi o to, że w ciepłym soku cukier się łatwiej i szybciej rozpuści. Studzimy i przelewamy do dużego słoja. Wlewamy również wino i spirytus. Dorzucamy startą grejpfrutową skórkę i skórkę z pomarańczy. W sumie nie musi być suszona, może też być świeża. Ale oczywiście pozbawiona albedo. Ja użyłem suszonej skórki pomarańczowej

Marder&Marder Manufacture
Tarta cytrynowa z truskawkami i białym winem 132

następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie: 3 jajka sok z 1 cytryny 100 ml śmietany 36 % 50 ml białego wina 40 g cukru pudru 30 g masła skórka z 1/2 cytryny Śmietanę, jajka, wino i cukier umieszczamy w garnku. Miksujemy na gładko. Podgrzewając na małym ogniu mieszamy, aż zgęstnieje

Chocolate Muffin Blog
Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim 154

Risotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak) 1 szalotka łyżka posiekanego koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej(...)cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek

Czerwień i błękit
Pierś z kaczki z kalafiorowym puree i sosem ze śliwek 145

wędzonych lub suszonych śliwek dla lepszego aromatu. Gotować aż nam ładnie zgęstnieje. Aby sosu było więcej można dodać do niego szklankę czerwonego wytrawnego wina. Całość zredukować. Niestety wczoraj wina było brak :/ Pierś pokroić w plastry. Smacznego. JA DO KACZUSZKI  Z PEWNOŚCIĄ JESZCZE WRÓCĘ :)  Czekam na komentarze

Jemy Pijemy
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 116

Dzban tej sangrii powstał zupełnie przypadkiem. W ostatni weekend przybyli goście z butelczyną różowego wina ( Car...Ros.. ). Okazało się być nie za smaczne do wypicia, pomimo rekomendacji sprzedawcy ;) Trzeba było jakoś uratować sytuację. Padło na Sangrię :) Przejrzałam „barek” i coś z tego wyszło. Muszę przyznać, że wyszła całkiem smaczna i na moment przeniosłam się na Lanzarote, gdzie miałam(...)Sangrię... Ale do rzeczy.... Nie jest to oryginalna receptura ale bardzo podobna do tej, którą kiedyś wykorzystywałam w pracy za barem :) Składniki: 0,7 l różowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy  syrop z mango w zalewie

Jemy Pijemy
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 186

dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki ciemnego octu winnego 1-2 szklanki wody ( do podlewania ) kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca 3-4 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz 3/4 szklanki suszonych(...)garnka. Dodać masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki zagotowane pomidory, grzyby, śliwki i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Wlać wodę pozostałą po gotowaniu grzybów i pomidorów.  Podlewać winem i octem balsamicznym. W razie potrzeby dosolić ale ja nie płukałam kiszonej kapusty więc bigos był wystarczająco słony. Dusić do miękkości. PYCHA ! ! !  Najlepszy był na drugi dzień

Jemy Pijemy
Zielone szparagi na maśle i białym winie. 106

kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól  1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać w dolnej części i odciąć(...)Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać i podlać białym winem.  Powstanie smaczna emulsja maślano winna. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jeszcze chwilę podsmażać, aż pomidor zmięknie. W sumie nie powinno to zająć więcej niż4-5 minut. Szparagi maja być

Jemy Pijemy