wino - 10075 przepisów (strona:259/672)

Krewetki w miodzie i chili 105

Krewetki ( w przepisie są królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą

Eli Gotowanie
Omlet z warzywami 156

włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość dziwnie . Składniki 1 szt. 2jajka 1 mała marchewka z natką 5cm białej rzodkwi 1 szalotka sól,pieprz do smaku 2 łyżki  wina lub wody olej do smażenia lub masło Wykonanie -  Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół    krążki . Natkę marchewki posiekać(...)patelni rozgrzać olej i  wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać wino  ,    zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu. -  Rozbić jajka , rozbełtać je , doprawić solą i pieprzem . -   Do jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzaną     patelnię . Smażyć

Eli Gotowanie
Francja: Bagietka 139

margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką, typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym w ręku lampkę wina, a pod pachą papierową torbę z dwiema(...)wystającymi bagietkami. Nie jestem chyba odosobniona w tym skojarzeniu, wystarczy bowiem wpisać w wyszukiwarkę "french guy", aby zobaczyć serię zdjęć takiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa gulaszowa z pomidorów 194

szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy ryż sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem(...)Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 222

idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe(...)kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając.  Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Diabelskie Małże 118

jednej osoby. 0,5kg małży 0,5 cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku 0,5 papryczki chili (można usunąć nasionka) 0,5 puszki pomidorów odrobina białego wina W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się

Smaki Przyprawy i Kolory
Spaghetti z krewetkami, pomidorami i pietruszką 137

pachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają zapach morza. A co pachnie bardziej wakacyjnie niż morze. Składniki: Krewetki 250 g, Pomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino(...)Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 339

patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą 144

obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie.  SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina  JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję.  Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram(...)dużych oczkach. 2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet winny dodaję do kapusty. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku cukrem oraz pieprzem.  Do przygotowania surówki wykorzystałam Ocet Winny z czerwonego wina, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 176

szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu(...)woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka, marchew w słupki, czosnek w plasterki

mojewypiekiinietylko
Przepis na… – Saltimboca w sosie cytrynowym 261

wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając(...)stopniowo białe wino. W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 226

pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego

Karo in the Kitchen
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 167

warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady. Nie raz i nie dwa zdarzyła mi się sytuacja następująca – lodówka z przewagą światła, ewentualnie warzyw i dodatków. Brak mięsa – wędlin kupujemy tylko tyle, żeby zjeść(...)rozłożeniu porcji na talerze makaron posypałam dość szczodrze czosnkowo-pikantną bułką i delikatnie startym serem Grana Padano. Wszystko pysznie, tylko bardzo brakowało mi do tego kieliszka białego, lodowato zimnego wina. Następnym razem. Bo wiem, że na pewno będzie następny raz z talerzem tego makaronu. SKŁADNIKI 1 puszka dobrych sardynek w oliwie, u mnie Calvo pikantne 1 duży malinowy pomidor

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania