oliwek, która jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a te z kolei zapobiegają tworzeniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Mieszkańcy Grecji siadają do obiadu również z kieliszkiem czerwonego wina, które ma silne działanie przeciwutleniające, a więc chroni przed nowotworami. W winie jest też potas regulujący ciśnienie krwi, a dzięki garbnikom ułatwia pracę układu pokarmowego. DANIA Prof. Arne
Ostra na Słodkowykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki, na sam wierz, pod czapeczkę
SMYKWKUCHNIcykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę(...)czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyopieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, oliwa, sól morska(...)warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino. Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej
SzczyptaSmaQKrewetki ( w przepisie są królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą
Eli Gotowaniewłożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość dziwnie . Składniki 1 szt. 2jajka 1 mała marchewka z natką 5cm białej rzodkwi 1 szalotka sól,pieprz do smaku 2 łyżki wina lub wody olej do smażenia lub masło Wykonanie - Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół krążki . Natkę marchewki posiekać(...)patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać wino , zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu. - Rozbić jajka , rozbełtać je , doprawić solą i pieprzem . - Do jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzaną patelnię . Smażyć
Eli Gotowaniemargin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką, typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym w ręku lampkę wina, a pod pachą papierową torbę z dwiema(...)wystającymi bagietkami. Nie jestem chyba odosobniona w tym skojarzeniu, wystarczy bowiem wpisać w wyszukiwarkę "french guy", aby zobaczyć serię zdjęć takiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką
Przepysznik - BLW i nie tylkoszynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy ryż sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem(...)Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenidealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe(...)kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez
Pan i Pani Smith w kuchnijednej osoby. 0,5kg małży 0,5 cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku 0,5 papryczki chili (można usunąć nasionka) 0,5 puszki pomidorów odrobina białego wina W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się
Smaki Przyprawy i Kolorypachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają zapach morza. A co pachnie bardziej wakacyjnie niż morze. Składniki: Krewetki 250 g, Pomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino(...)Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek i oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną
Smaki Przyprawy i Kolorypatyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy
Smaki Przyprawy i Koloryobiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram(...)dużych oczkach. 2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet winny dodaję do kapusty. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku cukrem oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam Ocet Winny z czerwonego wina, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Ocet ma piękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone ziarna sezamu(...)woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka, marchew w słupki, czosnek w plasterki
mojewypiekiinietylkowariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym. 4 filety cielęce lub drobiowe liście szałwii 8 plasterków prosciutto 100 ml bulionu 50 ml soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina pół łyżeczki mąki kukurydzianej oliwa, sól, plasterki cytryny Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami). Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając(...)stopniowo białe wino. W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy. Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italia