pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów) 1,5 szklanki wywaru (u mnie warzywny, ale może być też drobiowy) sól pieprz cukier gałka muszkatołowa (spora szczypta) 1 szklanka białego wina (lub wody) 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej) ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną(...)pokrywką i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory (obrane), 1 szklankę wywaru i dusimy kolejne 20 minut. Teraz dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową, wino, bazylię i gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Na koniec jeszcze raz doprawiamy solą i sporą szczyptą cukru
Rozpustne gotowaniemandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę(...)zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli wolicie coś wyrazistszego. Po upieczeniu przekładacie gęś na ogromny talerz lub formkę, układacie dookoła mandarynki i podajecie
GRUBY WAŁEKbażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do duszenia, dla smaku. Cebule pokroić w sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie(...)włożyć bażanta i podsmażyć ze wszystkich stron na złoto. Wlać wodę, posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do bażanta, wlać wino i dusić do miękkości. Bażanta wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby przyrumienić skórkę
królestwo garówSmak masła szałwiowego powala;) Składniki 2 łyzki masła lub oliwy biała cebula 200 g posiekanej w Kostkę dyni 300 g ryzu risotto 100 ml białego wytrawnego wina 1.5 litra bulionu warzywnego lub wody 4 łyzki startego parmezanu zielona papryka pieprz Masło szałwiowe 3 łyzki masła garść listków szałwii Wykonanie; Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekana cebule(...)się nie zarumieniła.Wsypujemy ryz i mieszamy chwile az ziarenka się pokryją Tłuszczem.Dodajemy posiekana dynie,paprykę i doprawiamy sola i pieprzem. Podgrzewamy wszystko 2 minuty.Zwiększamy ogień, wlewamy wina, mieszamy i czekamy az odparowuje.Dodajemy pól szklanki bulionu i czekamy az odparowuje.Potem wlewamy kolejna porcje buliony ciągle mieszając.Powtarzamy czynność az do skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy
Anioły w kuchnifiletów śledziowych matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki goździka 4 łyżki konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka suszonych wiśni Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób wykonania: Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka(...)szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły. Podajemy
Wanilia i Kardamonłyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku(...)małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu,ewentualnie doprawiamy solą. Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut
Bajeczna Kuchniafiletu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość(...)roladę. Obłożyć plastrami boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu lekko naoliwionym, łączeniem do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious TitbitsSkładniki : około 30-40 dag polędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać(...)rozbite mięso, po 3-4 min. z każdej strony, oprószyć je solą i wyłożyć na talerz Na patelnię po usmażonym mięsie włożyć posiekane pomidory, dodać pieprz, usmażony czosnek, wlać wino i wsypać oregano Dusić na niedużym ogniu, stale mieszając przez około 10 min., doprawić ewentualnie solą i cukrem Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, dusić razem około
Proste PotrawySKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około(...)WLEJ OLIWĘ Z OLIWEK , gdy lekko się rozgrzeje dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj ryż, mieszaj od czasu do czasu aż do momentu kiedy stanie się przeźroczysty. WLEJ WINO I POCZEKAJ AŻ ODPARUJE . Dodaj dużą chochlę bulionu, często mieszaj. Czynność tą powtarzaj tak długo aż ryż będzie miękki, delikatny i kremowy, ale wciąż al dente. Dodaj parmezan
Kuchnia bezglutenowa Lolipokrojonego w grubą kostkę 1 cebula pokrojona w grube piórka 100 gram świeżego lub mrożonego zielonego groszku sól pieprz 3 ząbki czosnku łyżka suszonego tymianku 250 ml białego, wytrawnego wina 100 gram masła 100 gram pora 100 ml oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek obrałam, rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę(...)oliwek. Odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Na patelnię wlałam resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym
Darcia w kuchniłyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych(...)pietruszkę. Gdy ziemniaki na patelni zaczynają mięknąć, oprószyć je połową mąki, wymieszać i całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną
Pociąg Do Kuchnipotrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę(...)startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki na patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy
Pause Gotowanie!łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso(...)ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć
królestwo garówkrólik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól
Gotowanie jest łatweOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około
królestwo garów