wino - 10075 przepisów (strona:245/672)

Przebudzenie Barbary 118

pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły od lokalnych dostawców(...)danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami

Food Square
Makaron z sosem z kurka czerwonego 140

świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone ok. 150-200g pomidorków koktajlowych 150 ml białego wina oliwa papryczka chili lub peperoncino natka pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku 350g makaronu Wykonanie: Kurka czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i zbrązowić(...)niej czosnek – wyjąć go. Na oliwę dodać drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem

Pociąg Do Kuchni
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 199

Piątek przed telewizorem – nowy film, ulubione dvd, kieliszek wina albo małe piwo… Ręka sama sięga po coś do schrupania. Czy to popcorn, czy krakersy, czy nieśmiertelne chipsy miliona smaków– wszystko z czasem może się znudzić i przejeść. Ten lekki aromatyczny dip przywróci Wam przyjemność chrupania. I nie zwiększy znacząco kaloryczności przekąski, bo zrobiony jest na jogurcie. Kiedy byłam jeszcze(...)chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina kilka gałązek szczypiorku sól pieprz

Karo in the Kitchen
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya. 174

Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą(...)też wrzucamy do brytfanny. Dolewamy sos sojowy, ocet oraz miód. ( osoby które nie spożywają żadnego alkoholu będąc na diecie paleo następny krok mogą pominąć) Teraz możemy spróbować czy wino, które kupiliśmy jest odpowiednie w smaku a resztę dolać do żeberek. Czekamy, aż sos zacznie się gotować, dolewamy rosół, dorzucamy pokrojoną zielona cebulkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

PaleoLife
Kurczak z winem i kaparami 111

Składniki: pierś z kurczaka ząbek czosnku kilkanaście kaparów 200 ml śmietanki 30% 160 ml wytrawnego białego wina  łyżka masła sól, pieprz, estragon i lubczyk pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą estragonu i lubczyku.  Na patelni roztopić masło i podsmażyć kurczaka. Gotowego zdjąć na talerz. Patelki nie myć(...)Wlać do niej wino..(ostrożnie będzie pryskać) Trzymać na ogniu kilka minut, niech lekko odparuje. Następnie wlać śmietankę. Dodać kapary, posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i trzymać chwilkę na małym ogniu niech sos zgęstnieje.. Połączyć z kurczakiem i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Pałki po kurpiowsku 134

szklanki bulionu (najlepiej rosołu) łyżka mąki 25 dag wędzonego boczku słoik marynowanej cebulki 2 cebule łyżeczka tymianku łyżeczka estragonu 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc) kieliszek białego wina łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy(...)boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 1,15h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Cytrynowa ryba w winie 111

mnie morszczuk) 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanej na kawałki bazylii 2 cytryny 5 dag orzechów włoskich 5 dag masła 100 ml białego wytrawnego wina cukier sól pieprz cytrynowy  RAFEX Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny

Pobite gary Barbary
Tarta bolońska 153

linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula  400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę(...)mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu.  Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.  Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu.  Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Moussaka (musaka) 171

Składniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy 50 gram masła 5 łyżek mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej Ponadto(...)kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty. W garnku rozpuszczam masło, dodaję

Mango Papaja
Makrela w teriyaki 182

kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić(...)posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru'; document.write(" "); Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete

Poezja smaku
LANGUSTYNKI Z POMELO 141

szczypiorek do dekoracji - 50 ml białego wina NA ROZGRZANE MASŁO wrzuć imbir, podsmażaj około minuty, następnie dodaj czosnek, kiedy zmięknie dodaj langustynki. Kiedy zaczną zmieniać kolor podlej je winem, dodaj sól i biały pieprz. Przez około 5 minut często mieszaj. Langustynki prawie gotowe. OBIERZ LANGUSTYNKI , nie wyrzucaj pancerzy, włóż je z powrotem do rondla, podlej winem i redukuj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zapiekanka pasterska 162

przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju -1 duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli(...)olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy  przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy w osolonej

Smakuj życie!
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 172

500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz ª       ½ łyżeczki płatków chili ª       ½ łyżeczki ziół prowansalskich(...)drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie. Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym

Bazując na smaku
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 190

łyżkę  wlej ... Cebulę posiekaj drobno a ziemniaki obrane, zgrabnie w kostkę pokrój. Na skwierczący tłuszcz wrzuć i smaż minut 5, ni mniej ni więcej. Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki.  Gotuj aż ziemniaki miękkie będą.  Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę(...)krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz: 2 korzenie pasternaku (obrany) 1 gruszka (obrana) 2 ziemniaki (obrane) 1 szalotka (posiekana drobno) ząbek czosnku w łupinie 100 ml białego wina + 500 ml wody sól pieprz listki tymianku oliwa kawałek masła miseczka z Domu Mokoszy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuszki z musami owocowymi i serami 152

dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej. Przetestowałam wiele serów i win. Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek. Smakują świetnie 1,5 szklanki mąki (u mnie razowa) pół opakowania suchych drożdży jajo ok 3/4 szklanki wody szczypta soli i cukru Połączyć wszystkie składniki na racuszki , ma być konsystencji śmietany. Smażyć maleńkie racuszki(...)niewielkiej ilości oleju.  Racuszki wystudzić. Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców.  Racuszki z musem z mirabelek z brie.  Do racuszków polecam wina.  Ja wybrałam białe, mąż czerwone

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania