doskonały, prosty dodatek do mięs i kanapek. Składniki : czerwona cebula - około 40 dag 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego około 100 ml czerwonego wytrawnego wina 20 ml octu balsamicznego, ja dodałam ocet winny czerwony pół na pól z sokiem z cytryny sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy(...)niewielkim ogniu do momentu, aż się zeszkli, nie można przypalić Teraz dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia Wlewamy wino i ocet i gotujemy mieszając często, aż cebula rozmięknie i nabierze lekkiej kleistości jak konfitura Na końcu dodajemy sól, pieprz , mieszamy, przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka, przechowujemy w lodówce. przepis stąd
Proste Potrawyliście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 2 cebule kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju pieprz, majeranek, ew. sól 2/3 szklanki czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka maggi 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać(...)posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie
Czerwień i błękitbazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić(...)średni i później muszę przerzucać do dużego. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy ją, potem dodajemy posiekane papryczki chilli chwilę przesmażamy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dolewamy czerwonego wina chwilę gotujemy wszystko razem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat
Piekielna Kuchnia PatiBardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną
Tradycyjna Kuchniapierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły od lokalnych dostawców(...)danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami
Food Squareświderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone ok. 150-200g pomidorków koktajlowych 150 ml białego wina oliwa papryczka chili lub peperoncino natka pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku 350g makaronu Wykonanie: Kurka czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i zbrązowić(...)niej czosnek – wyjąć go. Na oliwę dodać drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem
Pociąg Do KuchniPiątek przed telewizorem – nowy film, ulubione dvd, kieliszek wina albo małe piwo… Ręka sama sięga po coś do schrupania. Czy to popcorn, czy krakersy, czy nieśmiertelne chipsy miliona smaków– wszystko z czasem może się znudzić i przejeść. Ten lekki aromatyczny dip przywróci Wam przyjemność chrupania. I nie zwiększy znacząco kaloryczności przekąski, bo zrobiony jest na jogurcie. Kiedy byłam jeszcze(...)chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego lub octu z białego wina kilka gałązek szczypiorku sól pieprz
Karo in the KitchenSól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą(...)też wrzucamy do brytfanny. Dolewamy sos sojowy, ocet oraz miód. ( osoby które nie spożywają żadnego alkoholu będąc na diecie paleo następny krok mogą pominąć) Teraz możemy spróbować czy wino, które kupiliśmy jest odpowiednie w smaku a resztę dolać do żeberek. Czekamy, aż sos zacznie się gotować, dolewamy rosół, dorzucamy pokrojoną zielona cebulkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
PaleoLifeSkładniki: pierś z kurczaka ząbek czosnku kilkanaście kaparów 200 ml śmietanki 30% 160 ml wytrawnego białego wina łyżka masła sól, pieprz, estragon i lubczyk pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą estragonu i lubczyku. Na patelni roztopić masło i podsmażyć kurczaka. Gotowego zdjąć na talerz. Patelki nie myć(...)Wlać do niej wino..(ostrożnie będzie pryskać) Trzymać na ogniu kilka minut, niech lekko odparuje. Następnie wlać śmietankę. Dodać kapary, posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i trzymać chwilkę na małym ogniu niech sos zgęstnieje.. Połączyć z kurczakiem i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyszklanki bulionu (najlepiej rosołu) łyżka mąki 25 dag wędzonego boczku słoik marynowanej cebulki 2 cebule łyżeczka tymianku łyżeczka estragonu 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc) kieliszek białego wina łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy(...)boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 1,15h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarymnie morszczuk) 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki porwanej na kawałki bazylii 2 cytryny 5 dag orzechów włoskich 5 dag masła 100 ml białego wytrawnego wina cukier sól pieprz cytrynowy RAFEX Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Wino mieszamy z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny
Pobite gary Barbarylinku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 250g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 200ml półwytrawnego wina czerwonego 300g sera gouda oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę(...)mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut
Gotowanie i blogowanieSkładniki (na 6-8 porcji): Sos mięsny pomidorowy: 750 gram mielonej wołowiny 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona szczypta soli i pieprzu lampka czerwonego wina szczypta kuminu i wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sos beszamelowy 50 gram masła 5 łyżek mąki pszennej 3/4 litra mleka szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej Ponadto(...)kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty. W garnku rozpuszczam masło, dodaję
Mango Papajakiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić(...)posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru'; document.write(" "); Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete
Poezja smakuszczypiorek do dekoracji - 50 ml białego wina NA ROZGRZANE MASŁO wrzuć imbir, podsmażaj około minuty, następnie dodaj czosnek, kiedy zmięknie dodaj langustynki. Kiedy zaczną zmieniać kolor podlej je winem, dodaj sól i biały pieprz. Przez około 5 minut często mieszaj. Langustynki prawie gotowe. OBIERZ LANGUSTYNKI , nie wyrzucaj pancerzy, włóż je z powrotem do rondla, podlej winem i redukuj
Kuchnia bezglutenowa Loli