mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek 2 świeże pomidory ok 4-5 liści sałaty lodowej sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia(...)Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać
pieprzny smaczeklato! Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30% 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi(...)dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (3 minuty). Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut. Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym
zadanie-gotowanieSkładniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - maliny - wino wytrawne czerwone - miód - cytryna - pomarańcz - 20ml wódki Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4 . Na średnim ogniu topimy masło i cukier, dodajemy sok z cytryny
Coś z niczegoSkładniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać
Coś z niczegoświeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony czarny pieprz do podania: ugotowany(...)wyparzonej wrzątkiem cytryny i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 10 sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minuty, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia
Poezja smakuSkładniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina.. Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem? Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła(...)następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia. Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską. Smacznego! Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gulasz, pokrojonej w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana(...)smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez
My Culinary Artmięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów 1 pęczek szczypiorku Przygotowanie(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie
R'n'G Kitchensmakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ. Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw 100 ml gorącego bulionu 1 łyżka oleju 4 dymki 2 ząbki(...)pokroić na drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę, zrumienić, dodać czosnek, przesmażyć. po chwili dodać opłukany i osączony ryż, znowu przesmażyć. Wlać wytrawne białe wino, gotować dopóki alkohol nie wyparuje. Ryż zalać gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa i bulionem. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 20 - 25 minut. Odcedzoną zieloną fasolkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szczypty kurkumy sól, pieprz dodatkowo: orzechy włoskie natka pietruszki wykonanie: Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z z rozgrzanym(...)masłem i dusimy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i karmelizujemy. Wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kurkumą. Całość miksujemy, doprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z posiekanymi orzechami lub grzankami oraz z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajeśli tłuszcz ograniczymy do minimum to możemy je spokojnie zaliczyć do bardzo dietetycznych ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 200 gram rydzów 250 gram udźca cielęcego 3 szalotki 1/4 szklanki wina pół łyżki masła gałązka rozmarynu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Na patelni do niskotłuszczowego smażenia rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie rydze. Rydze należy wcześniej oczyścić, większe kroimy na ćwiartki(...)mięso się zetnie solimy danie, dolewamy odrobinę ciepłej wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, kontrolując w międzyczasie, czy nie trzeba dolewać wody. Po około 50 minutach, dolewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy, aż odparuje. Mieszamy z quinoą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy
Quinoa Raz!jest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina kawałek sera gruyere (ilość według uznania) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki masła rozmaryn tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy(...)się nie przypaliła, Gdy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy podawać
Quinoa Raz!być ten Bigos.Zapraszam. 3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ I DUSIMY W RONDLU NA SMALCU,DORZUCAMY POKROJONY W KOSTKĘ(...)GZYBKI I SUSZONE ŚLIWKI,DUSIMY Z GODZINĘ.NA KONIEC DODAJEMY POSIEKANA KISZONA KAPUSTĘ I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI.DODAJEMY LISTEK LAUROWY I ZIELE,JAŁOWIEC A POD KONIEC DUSZENIA LAMPKĘ WINA CZERWONEGO-WYTRAWNE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimarchewki, umyte i pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina 1/2 porcji TEGO sosu puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki wędzonej papryki 800 g łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu 100 g chorizo 1 puszka(...)fasolki, odcedzona Do dużego garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy a następnie wrzucamy koper, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę oraz chili. Podsmażamy ok 3 minut by zmiękły ale nie zrumieniły się. Dodajemy wino, chwilę odparowujemy a następnie dolewamy sos, pomidory z puszki i wsypujemy wędzona paprykę. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Mięso mielone mieszamy ze zmielonymi nasionami kopru i kuminu. Formujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry