wino - 10075 przepisów (strona:229/672)

Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 144

duże czerwone cebule lub 4 małe pokrojona w grube piórka            30 ml czerwonego półsłodkiego wina            2 łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy(...)pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje.  Przekładamy do wysokiego kubka  od blendera Następnie dodajemy miód , czerwone wino i wszystko bledujemy . Miąższ który nam powstał kładziemy na drobnym sitku albo normalnym ale z gazą i  filtrujemy  nasz syrop. Sposób: Kurczaka myjemy osuszamy  i kroimy w paski. Marynujemy czerwona papryką

Viola cooks with passion
Gańś ze żurawinōm i gruszkōm (Gęś z żurawiną i gruszką) 136

byjście znodli 14 na drōdze 50 złoty Co potrza? 2 szłapy 15 ôd gańsi 1 gruszka gorść 16 żurawiny – joł mioł świyżoł, ale mogecie dać tyż suszōnoł keliszek rōżowego wina keliszek wody łeżeczka majeranku łeżeczka tymianku sōl i pieprz Gańś nojprzōd 17 podpiyczcie na suchyj patelni- ôna zarozki 18 puści kans fetu i nojlepi go zbiercie sie do jakigo

Chop w kuchni
Mule z sosem thai 123

świeża. Na razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby

Kuchnia Pokoleń
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 118

ryżu arborio 300 g ugotowanych dużych krewetek 200 g  fasolki szparagowej zielonej Poltino 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 600 ml ciepłego bulionu 200 ml białego wytrawnego wina oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki i czosnek.   Do warzyw dodajemy ryż(...)smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając.  Na koniec dodajemy fasolkę szparagową, wlewamy  wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy. Po 15 minutach sprawdzamy

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna potrawka z królika 173

jeszcze mięso z okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru łyżka domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju(...)cebulę i czosnek. Warzywa mogą się odrobinę tylko przyrumienić. Dodać je do garnka z królikiem. Na patelnię wrzucić paprykę, podsmażyć ją lekko i dodać do potrawki. Patelnię zdeglasować winem, by zebrać z niej cenny smak ze smażenia królika i warzyw. Przelać je do potrawki. Na patelnię wlać ok. pół szklanki wody. Zagotować i przelać do garnka z duszącą się potrawką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami 154

czyszczenia małże przyrządza się dość szybko co jest atutem dania. Składniki: Makaron taiatele - 4 niazdka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka 1 kieliszek białeo wina 3 ałązki natki pietruszki 250 białyc   malzy w muszelkac łyżka oliwy z oliwek(...)Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone

W kuchennej krainie
Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami 118

Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed

Mango Papaja
Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i kurczakiem. 195

Trzeba przyznać, że dzikie! :) Składniki: 2 nieduże bakłażany 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól  pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kurczaka. Dusić przez chwilę. Następnie wlać na patelnię wino i gotować przez 2-3 minuty. Do podsmażonego kurczaka i cebuli dodać wydrążony z bakłażana miąższ, oregano, tymianek, cukier, wlać passatę i dusić przez 2 minuty. Na końcu dodać

zadanie-gotowanie
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 183

może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego i nic nie przeszkadza by do takiego obiadu we dwoje na przykład, lub w grupce przyjaciól do "tłuczonych" ziemniaków podać lampkę białego wina. Takie wzbogacone puree więc może to być jednogarnkowym gotowym daniem, ale może być też dodatkiem do sztuki mięsa czy kotleta, ryby czy czegokolwiek innego. Jest to już moja kolejna(...)nieco wody z gotowania ziemniaków. Rozdzielić ziemniaki do miseczek, posypać pestkami dyni i kawałeczkami pozostałego sera. Nic nie stoi na przeszkodzie by do takich tłuczonych ziemniaków podac lampkę białego wina. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 116

ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę(...)czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę

Mango Papaja
Pasztet drobiowy bez pieczenia 151

Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam! inspiracja: przepis podpatrzony w TV Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml czerwonego wina majeranek pieprz, sól ostra i słodka papryka w proszku imbir w proszku gałka muszkatałowa olej do smażenia(...)łyżka masła Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczona wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut) połowę zawartości patelni przełożyć do blendera i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę przełożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z podgrzybkami 157

smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek sól i świeżo mielony pieprz do smaku posiekana natka pietruszki  W garnku z grubym(...)najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż g otować

Czerwień i błękit
Czosnkowy schab 136

pomysł na schab który jest świetną opcją obiadową i przyznam, że właśnie to był idealny pomysł. Jesień sprzyja przeziębieniom więc tym samym nasz kawałek mięska przyrządziłam w czosnku, podlałam winem i bulionem.  Przyznam, że kiedy takie mięso pozostanie nam z obiadu świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek więc bywa tak że celowo przygotowuję większy kawałek by mieć(...)domową pieczoną wędlinę. Czosnkowy schab Składniki : 1 - 1,2 kg schabu 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz papryka słodka i ostra czosnek granulowany około 200 ml wytrawnego białego wina bulion do podlania  Przygotowanie : Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym, mięso zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na noc.Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kałamarnica duszona w czerwonym winie z pomidorami 204

kałamarnica podana według pomysłu Portugalczyków. Kałamarnica jest jędrna i soczysta a aromat wina i pomidorów podkreśla jej smak. Polecam z ryżem, smakuje wybornie. Kałamarnica duszona w czerwonym winie z pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie