wino - 10075 przepisów (strona:223/672)

Schab gotowany w sosie śmietanowo- pomidorowym 133

prawda Adam? :) Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 łyżka oleju 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka cydru 1 lampka wytrawnego wina 750 ml bulionu przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól i pieprz 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Do podania: puree ziemniaczane(...)Schab oczyszczam z błon i kroję na plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam do garnka i smażę całość 2-3 minuty. Dodaję przyprawy. Wlewam cydr oraz wytrawne wino i redukuję sos o połowę. Wlewam bulion i całość gotuję godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję sos kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu

Mango Papaja
Garnek galicyjski z ziemniakami 178

DANIA JEDNOGARNKOWE. Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy czosnkowej 2 średnie cebule 2 łyzki masła klarowanego 1,5 bulionu mięsnego 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić całe. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno(...)dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki. garnek galicyjski z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu 208

jabłka i cebula   3 ziemniaki ( większe niż mniejsze )  4 cebule ( większe )  4 jabłka  suszony rozmaryn  sól i pieprz  oliwa  1/2 kieliszka białego wina ( ewentualnie )  Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy również na cienkie plasterki. Jabłka myjemy ( nie obieramy !) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne(...)również kroimy na cienkie plasterki.  W formie ( u mnie szklana ) układamy na zmianę plasterek ziemniaka, jabłka i cebuli w kilku rzędach, polewamy delikatnie oliwą, dodajemy wino, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą oraz rozmarynem.    Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy przez 30 minut, po tym czasie ja włączyłam w piekarniku funkcję grilla

Kuchnia na wzgórzu
Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i kurczakiem 202

śmietany 30% 2 łyżeczki estragonu (może być świeży bądź suszony) 1/2 łyżeczki tymianku 2 – 3 łyżki musztardy francuskiej 300 ml bulionu warzywnego 150 – 200 ml wina białego, wytrawnego sól, pieprz olej do smażenia Przepis: Makaron ugotować i odcedzić. Kurczaka pokroić w paski. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę, potem(...)pieczarki. Smażyć około 5 minut. Wlać wino i odparować. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut. Na patelnię dodać śmietanę i bulion. Gotować i dodać musztardę. Dokładnie wymieszać. Dodać estragon, tymianek, sól, i trochę pieprzu. Spróbować. Redukować sos aż powstanie delikatny i kremowy. Na talerz wyłożyć makaron i połączyć z sosem. Smacznego

Jaglusia
Cykoria duszona z malinami 126

dodając maliny i odrobinkę miodu. Składniki na 2-4 osoby: 4 cykorie – całe, umyte i wysuszone cebula pokrojona w kostkę ząbek czosnku przetarty przez praskę 200 ml białego wina 10 g masła łyżeczka miodu łyżeczka słodkiej papryki w proszku pieprz 200 g malin (u mnie mrożone)   Jak przygotować cykorię duszoną z malinami? Cebulę podsmażamy na patelni(...)całe cykorie. Jesli nie lubimy gorzkiego smaku cykorii możemy wyciąć głąb, będzie delikatniesza. Smażymy 20 minut odwracając cykorię co jakiś czas, żeby się równo usmażyła. Następnie dodajemy wino, mało, miód, paprykę i pieprz. Mieszamy sos i dusimy 10 minut pod przykrywką. Na koniec dodajemy maliny i dusimy jeszcze chwilkę. Podajmy jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu. Lubisz

Ugotowane pozamiatane
Bitki z udżca wołowego z kaszą gryczaną 235

ziele angielskie  - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozgrzej smalec na patelni i podsmaż(...)większego garnka. Na tej samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj  liść laurowy . Zamieszaj i przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody. Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone. Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem lub wodą

Pasje Jolki
UCIERANA BABKA Z JABŁKAMI 125

dawna chodziło za mną proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Musicie je koniecznie zrobić na niedzielę. Do ciasta proponuję słodkie wino Monte Santi , które idealnie komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli chcecie mieć udane popołudnie to połączenie poniższego ciasta oraz wina Monte Santi jest dla Was najlepszym rozwiązaniem. SKŁADNIKI 160 g mąki tortowej Extra

słodki bratek
Schab w winie pieczony 134

inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję. Składniki: schab 1.1.2 kg śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra wino czerwone wytrawne 1 szklanka czosnek 4 ząbki drobno pokrojony Wykonanie: Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab(...)powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco

Różowa kuchnia
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 101

sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉    Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej 4 jajka 1/2 szklanki Polskiego Oleju Rzepakowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 20 szt. czarnych oliwek 100 g sera żółtego 1 łyżeczka przyprawy do pizzy sól, pieprz Wykonanie: W misce mieszamy mąkę ekologiczną z sodą oczyszczoną(...)Wbijamy po jednym jajku i mieszamy, aż każde się wchłonie. Następnie dodajemy wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki

Kuchnia MagdaLeny
Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms 164

porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę 1/4 szklanki białego wina 4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 % sól i pieprz natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej(...)dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej wino i gotuj aż praktycznie odparuje. Dodaj do patelni ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut

karmelowy
Mule po marynarsku (w białym winie) 173

mogliśmy powspominać wakacje nad oceanem;) Składniki: 1 kg małży 1 nieduża cebula (lub 2 szalotki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy pół szklanki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska cytryna Mule powinny być świeże. Jeśli muszla jest otwarta, należy postukać po niej, powinna się zamknąć. Jeśli któraś się nie zamyka - lepiej(...)Mule dokładnie oczyścić, zeskrobać wszelakie narośle, opłukać. Cebulę pokroić kostkę, czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebule i czosnek, zeszklić mieszając. Wsypać mule, wlać wino, przykryć i gotować na dużym ogniu ok 5-6 minut, w czasie gotowania kilka razy potrząsając garnkiem. Zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie

Obiad gotowy
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 148

muszą i być pyzy . Trochę zachodu no i idealny obiad mamy gotowy. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 2 garście żurawiny 1 duża cebula 3 kwaśne jabłka 1/2 szklanki czerwone wina 4 łyżki octu 4 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę(...)siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy ocet. Dodajemy żurawinę, cukier. Wlewamy wino i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 0,45-1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Gulasz wieprzowy. 187

polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu 0,5 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki ,u mnie orkiszowa 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta Soli ,szczypta pieprzu(...)chwilkę.Dodajemy mięso , zwiększamy moc palnika i obsmażamy mieszając cały czas.Dodać pozostałe przyprawy ,smażyć przez kilka minut i dodać paprykę pokrojoną na drobno ,suszone pomidory pokrojone ,por i wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis

Ladylaura.
KREWETKI NA BIAŁYM WINIE Z CZOSNKIEM 156

łyżki oliwy  woda łyżeczka papryki mielonej ostrej  Sposób przyrządzenia:   Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości dodać krewetki następnie oliwę i sok z cytryny. Dusić ok. 8-10 min, na koniec doprawić papryką, posiekaną pietrzuszką i odrobiną soli morskiej.  W razie potrzeby dodać wodę(...)Jeść i popijać pozostałym winem

pieprzny smaczek
Zupa porowa z klopsikami 171

maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką

R'n'G Kitchen