wino - 10075 przepisów (strona:228/672)

Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 153

kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki(...)olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 171

bardziej wytrawnego charakteru, ale oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto. * ryż do risotto- 1 szklanka * bulion warzywny/mięsny- 1,2 litra * białe, wytrawne wino- 100 ml (opcjonalnie) * burak- 1 średniej wielkości (około 180 g) * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * olej ryżowy- 1 łyżka do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szynka szwarcwaldzka(...)ryżowego, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć do momentu, aż ziarenka będą szkliste. W międzyczasie buraka obrać i zetrzeć na tarce. Na patelnię z ryżem wlać wino, odparować, a następnie dodać starte buraki i wlać 2 chochle bulionu- dopiero po wchłonięciu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu). Na koniec

Kraina Miodem Płynąca
Bolognese z pieczarkami 129

diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)momentu aż odparuje cały płyn, a mięso uzyska ładny kolor. Następnie do mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień

Cooking Monster
RISOTTO Z DYNIĄ I KURCZAKIEM 168

piersi kurczaka 3/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój(...)Następnie dodaj kurczaka i obsmaż go chwilę, aby z wierzchu nie był surowy. Teraz dodaj dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodaj kolejną porcję bulionu

Słodko-Słony Świat Ilony
81 pomysłów na ciepłe kolacje 437

Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka(...)cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino

Moja smaczna kuchnia
Pigwa pieczona z winem 151

szklanki miodu 1 wanilia, podzielona wzdłuż i wyjęty środek 6 strąków kardamonu, popękane 6 dużych owoców pigwy ( obrane i pokrojone) 1/4 szklanki późnego zbioru Riesling, Muscat, lub inne białe wino deserowe Wykonanie Piekarnik  rozgrzać do 190º.C W dużym rondlu, połączyć wodę, cukier, miód, laskę wanilii i resztę skrawków wanilii  ,oraz kardamon. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając(...)Piec pigwę, odkryte, przez około 2 godziny, obracając plastry co 30 minut .Po zakończeniu pigwa powinny być miękkie i różowa, i nieco przezroczysta. Wyjąć z piekarnika pigwę i wlać wino do niej. Schłodzić pigwę ,zblendować i do wyparzonych słoiczków zapakować ..mniam pycha,lekka jak dobrej jakości pianka-jako do samodzielnego zjedzenia ,do ciast,deserów

w mojej kuchni
Smaczna Pyza poleca. Wine Bar La Vinotheque 113

spędzony z koleżankami blogerkami przy dobrym jedzeniu i jeszcze lepszych winach był bardzo przyjemny. Prawdę mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego posiłku i dąc na to spotkanie degustacyjne . Wina do serwowanych tego wieczoru przez Waldemara Rzeszotka dań dobrał specjalnie dla nas sam właściciel i przez cały wieczór bardzo ciekawie nam o nich opowiadał. Było pysznie! było nas więcej

Smaczna Pyza
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 146

figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki

Kulinarne przygody Gatity
Mule w białym winie, czosnku i pietruszce 197

spróbować. Choćby po to, by faktycznie sprawdzić czy czegoś nie lubimy czy nie:) Ja polubiłam i bardzo na tym zyskałam:) Składniki: +/- 2 kg muli 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 110 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: 1) W większym i głębszym garnku rozgrzej(...)średnim ogniu często mieszając. Powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. 2) Do cebuli dodać pokrojony w cienkie talarki czosnek, a po chwili oczyszczone mule wraz z 3/4 szklanki wina. 3) Gotujcie całość pod przykryciem, czasem potrząsajcie garnkiem, by mule się otworzyły. Te zamknięte wyrzućcie. 4) Na koniec dodajcie świeżą natkę pietruszki, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz smakujcie

Zasmakuj Kuchni
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 184

wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki(...)cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania

Posadzone i zjedzone
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 222

zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju(...)najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i  koncentrat pomidorowy , a  po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i duś jeszcze około

Pasje Jolki
Pieczona perliczka 158

orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:)   Składniki: 1 perliczka w całości (około 1300 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem(...)kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Perliczkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Do wnętrza ptaka wkładamy świeże zioła. Na patelnię na której smażyliśmy perliczkę wlewamy szklankę wina, doprowadzamy do wrzenia i wraz z szalotką i czosnkiem przelewamy zawartość patelni do naczynia z perliczką. Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Indyk w porach 126

gotowe. Podałam z surówką i proziakami. Pycha, po prostu pycha. Brat wyjadł pół patelni, wprost z patelni! Imbir i czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany! Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi. Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne(...)zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień. Smacznego i na zdrowie!  Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy sobie  czystka

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska paella, Ostatnia rodzina 225

Cayenne 2 czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 zielona) 2 żółte papryki (lub 1 żółta i 1 biała) ½ małej cukinii 1 szklanka ryżu arborio (koniecznie!) ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy sok z cytryny pieprz, sól 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 garść zielonych oliwek, pokrojone w plastry 1 garść czarnych oliwek, pokrojone w plastry ok. 1 szklanki(...)proszku i pieprzem Cayenne. Dodaj drobno pokrojone papryki, cukinię i  podsmaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ryż arborio, podsmaż przez ok. 5 minut. Wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj kurkumę i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Jeśli trzeba, dolej wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wędzoną

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone udźce indyka w winie z pomarańczami 189

ząbki czosnku 5 plastrów pomarańczy 3 łyżki masła sól, pieprz rozmaryn Sposób wykonania: Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulą i kawałkami czosnku. Zalewamy winem, przykrywamy plastrami pomarańczy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa nakładamy masło i przykrywamy pomarańczami. Polewamy(...)winem, w którym moczyło się mięso. Wszystko posypujemy rozmarynem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania