wino - 10075 przepisów (strona:228/672)

Zapiekanka ziemniaczana wytrawna 152

Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli(...)wlać wino i wymieszać z przecierem i bułką tartą. Połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w suszonych pomidorach 142

kurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek  Na patelnię wlewamy(...)małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać

Szczęśliwa kuchnia
Kalmary duszone w wolnowarze 175

był przepis z  tej  strony składniki 700 g oczyszczonych krążków kalmarów 2 cebule pokrojone w plasterki 5 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej 100 ml czerwonego wina 400 g pomidorów z puszki 3 łyżeczki kaparów (ok 20 g) 80 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, oliwki, kapary, pokrojone pomidory z puszki, dobrze wymieszać, zagotować. Gorący sos pomidorowy przełożyć do misy wolnowaru, dołożyć kalmary, wymieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 3,5 - 4 godziny

Stare Gary
Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem 248

jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony oliwa z oliwek Fileta z kurczaka(...)oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie skrojoną, czerwoną paprykę. Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie

https:KKuchniaMniam
SKRZYDEŁKA IMBIROWE 174

zimowa chandra przeszła. Napiszę tylko,że do tego smakołyku z kurzych części użyłam Ryżu Pełnoziarnistego , aczkolwiek  bardzo smacznego 12 skrzydełek 1.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 0.5 szkl.białego wytrawnego wina 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oleju RYŻ pełnoziarnisty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Końcówki skrzydełek obcinamy w stawach,a pozostałe części natrzeć olejem,solą, imbirem,odstawiamy na 30 min.do lodówki(...)Rozgrzewamy olej na patelni,rumienimy skrzydełka z obu stron na dużym ogniu,przekładamy na talerz.Zlewamy z patelni tłuszcz,zostawiając ok.2 łyżek tłuszczu,wlewamy 0.5 szkl.gorącej wody,wino,sos sojowy,dosypujemy cukier,zagotowujemy.Wkładamy skrzydełka do sosu i gotujemy jeszcze ok.4 min. na dużym ogniu,po czym zmniejszamy go i dusimy pod przykryciem ok.20 min.Podajemy z ryżem U mnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Małże zapiekane w pieczarkach 140

pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku, merquen** (można użyć wędzona paprykę) 50 ml białego półwytrawnego wina, 5 gałązek natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych samych liści pietruszki, sól, cukier, 3-4 łyżki świeżo starego sera (hucuł, oscypek, gazdowski), Wyszorować szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte(...)Dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę od kawy merquen, zagotować. Wrzucić małże, gałązki pietruszki, przykryć i gotować aż małże się otworzą (około 4 -5 minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować. Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny.  Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć

królestwo garów
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 189

czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy w cienkie talarki(...)cytryny – mieszamy. Marchew kroimy na długie i cienkie paski (dodamy ją na końcu). Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do małej miseczki. Do czosnku wlewamy sos sojowy, wino Mirin, olej sezamowy i resztę soku z cytryny – mieszamy składniki. Powstałą marynatę dodajemy do miski z kalarepą, dodajemy paski marchewki – łączymy składniki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno pokrojoną

mojewypiekiinietylko
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 123

Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki*. 70 g szalotki, sól, cukier, 300 g obranych ślimaków**, 2 ząbki czosnku, 150 ml białego wytrawnego wina, 300 ml mocnego bulionu, 1/3 natki pietruszki, 140 g niedużych pieczarek, 200 ml pomidorów krojonych z puszki, olej (najlepiej słonecznikowy) Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować(...)Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę. Ja oddzieliłam wątróbki. Szalotki pokroić w kostkę, poddusić na 3 łyżkach oliwy, z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje. Dodać dwie łyżki oleju i wrzucić ślimaki. Obsmażyć. Wlać bulion, dodać związane gałązki (bez liści) pietruszki i gotować 25 minut pod przykryciem. Pieczarki oczyścić

królestwo garów
Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika. 296

około 400 g łopatki w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 500 ml bulionu 2 łyżki oleju 120 g makaronu świderki sól pieprz czarny pieprz cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ziarna ziela angielskiego(...)mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz wieprzowy paprykowy 119

minut Składniki: 1000 g szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ostra pasta paprykowa do smaku natka do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju(...)piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką z dodatkiem pieczywa bądź

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 265

ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku 4 duże garści świeżego jarmużu 1,5 szklanki mrożonych wiśni 3/4 szklanki porto (słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku 4 duże garści świeżego jarmużu 1,5 szklanki mrożonych wiśni 3/4 szklanki porto (słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy

Poezja smaku
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 148

duże czerwone cebule lub 4 małe pokrojona w grube piórka            30 ml czerwonego półsłodkiego wina            2 łyżki miodu płynnego . Sos przepis : Czerwoną cebulę i marchew Dragon tylko prażymy na patelni ,gdy cebula zacznie się szklić podlewamy spirytusem i podpalamy(...)pozostawiamy na patelni do czasu aż alkohol wyparuje.  Przekładamy do wysokiego kubka  od blendera Następnie dodajemy miód , czerwone wino i wszystko bledujemy . Miąższ który nam powstał kładziemy na drobnym sitku albo normalnym ale z gazą i  filtrujemy  nasz syrop. Sposób: Kurczaka myjemy osuszamy  i kroimy w paski. Marynujemy czerwona papryką

Viola cooks with passion
Gańś ze żurawinōm i gruszkōm (Gęś z żurawiną i gruszką) 140

byjście znodli 14 na drōdze 50 złoty Co potrza? 2 szłapy 15 ôd gańsi 1 gruszka gorść 16 żurawiny – joł mioł świyżoł, ale mogecie dać tyż suszōnoł keliszek rōżowego wina keliszek wody łeżeczka majeranku łeżeczka tymianku sōl i pieprz Gańś nojprzōd 17 podpiyczcie na suchyj patelni- ôna zarozki 18 puści kans fetu i nojlepi go zbiercie sie do jakigo

Chop w kuchni
Mule z sosem thai 129

świeża. Na razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby

Kuchnia Pokoleń
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 122

ryżu arborio 300 g ugotowanych dużych krewetek 200 g  fasolki szparagowej zielonej Poltino 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 600 ml ciepłego bulionu 200 ml białego wytrawnego wina oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki i czosnek.   Do warzyw dodajemy ryż(...)smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając.  Na koniec dodajemy fasolkę szparagową, wlewamy  wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy. Po 15 minutach sprawdzamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania