wino - 10075 przepisów (strona:237/672)

Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco 115

jest trudno mnie oczarować. Wystarczy przygotować idealne risotto i podać je z lampką mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż(...)obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję ryż i całość smażę kolejną minutę. Wlewam wino i redukuję płyn o połowę. Wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Porcjami wlewam bulion postępując tak samo

Mango Papaja
Sos do spaghetti 142

mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano liść laurowy 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni lub w garnku rozgrzać 3 łyżki(...)oleju i wsypać cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego

kuchnia doski
Kurczak po portugalsku 98

pewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto.   Składniki 500 g podudzi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oleju 50 ml Madery 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 g krojonych pomidorów z puszki sok z 1/2 pomarańczy 250 g młodych ziemniaków 200 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki zielonych oliwek   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki. Podajemy

R'n'G Kitchen
Zielone puree 141

inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior. Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu - pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina - po dodaniu buraków, koloru różowego wina - po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte - po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki: +/- 2 kg ziemniaków

Zasmakuj Kuchni
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 173

oddech. Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Obniżają poziom cholesterolu, są dobre na przeziębienie. Świetnie komponują się z słynnym grzańcem z wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną(...)podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw „ras el hanout”. Jest niezastąpionym dodatkiem do ajerkoniaku i licznych grzanych win i poncz. Gałka muszkatołowa stosowana w małych dawkach może zmniejszyć wzdęcia, zredukować problemy trawienne, poprawić apetyt oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. (Przyprawowy.pl). Kardamon   Jest jedną

Zasmakuj Kuchni
Ośmiornica po grecku w winie 180

grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni. Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam. Ośmiornica po grecku w winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 198

okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku(...)piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu

My Chcemy Jeść
Wołowina teriyaki z marynatą z pomarańczy i ryżem hawajskim 146

łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra lub pietruszka do posypania Do dekoracji można użyć pomarańczy lub mandarynek. Przygotowanie: wołowina teriyaki W misce mieszamy: sok pomarańczowy, miód(...)sojowy, wino, imbir, czosnek. Dodajemy pociętą na małe kawałki wołowinę i odstawiamy do lodówki na 30 min do 1h. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju. Wyciągamy wołowinę z marynaty, wrzucamy na rozgrzany wok i smażymy około 5 minut, aż zrobi się brązowa. Kiedy już cała wołowina jest usmażona ściągamy ją z woka, dodajemy oleju

PaleoLife
Spaghetti po włosku z zielonym młodym groszkiem ;-) 143

listę składników i zróbcie sobie małą włoską ucztę ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości) - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek  - 2- 3 ząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili  opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź na patelni(...)rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość

SMYKWKUCHNI
Kurczak Saltimbocca 184

dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać(...)łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion  i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pucharek malinowy na winie- szpajza śląska 190

końcu się doczekałam :D Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza. Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 5 jajek 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ kg mrożonych malin świeża mięta do ozdoby Wykonanie: Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać(...)wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
CHŁODNIK ARBUZOWO MELONOWY 145

skóry i pestek 30 dag melona sól,pieprz dobre czerwone wino lub ocet winny- łyżka sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie:   Arbuza i melona blendujemy. Dodajemy wino lub ocet, sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotowe dekorujemy kawałkami melona i listkami świeżej miety lub melisy Jeśli jeszcze nie posiadacie blendera, przy pomocy którego możecie przygotować taki

Z Majeczką w kuchni
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 173

jako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut(...)patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą

Dobra karma
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 142

porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej     Szynkę umyć, osuszyć i pokroić(...)słodkiej) w proszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem i podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem

Di gotuje
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 162

tylko żółta, zewnętrzna część) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można dać więcej) 125 g ryżu do risotto np. arborio lub carnaroli 500 ml gorącego bulionu  1/3 szklanki białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety(...)grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dorzucamy pokrojoną cebulkę i  smażymy do zeszklenia przez około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając  dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno

cool and minty

Proponowane wyszukiwania