połączenia sera pleśniowego, śmietany z dodatkiem brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie... Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula 100 ml białego wina 200 ml śmietany ½ łyżeczki ostrej papryki 150 g sera gorgonzola 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Makaron ugotowałam al dente (wg instrukcji na opakowaniu(...)ugotowałam krótko (2 minuty) w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam do niej pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę się smażyła. Wlałam wino i śmietanę. Wymieszałam i gotowałam około 5 minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam. Kiedy ser się rozpuścił sos przyprawiłam
Kuchnia u Krysiśliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam(...)Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania. Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika i wino. Wymieszałam i po zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około
Kuchnia u Krysibiałej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól Składniki na sos z białej rzodkwi: mały korzeń białej(...)Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino. Gotowałam pod przykryciem około 2-3 minuty. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Liście kapusty rozłożyłam na desce. Położyłam na nich podsmażony schab. Liśćmi obwinęłam cały
Kuchnia u KrysiSkładniki: 3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soku z ¼ cytryny po pęczku : koperku, bazylii i natki pietruszki łyżka białego wina (można pominąć) pieprz świeżo zmielony sól 1 łyżka zmieszanych drobno posiekanych ziół : czomber, mięta, natka pietruszki, majeranek, koperek, zioła dalmatyńskie, papryka, bazylia Wykonanie: Filety ułożyłam na desce(...)oprószyłam pieprzem z obu stron. Suszone zioła wymieszałam. Wszystkie zielone zioła drobno posiekałam. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Suszone i zielone zioła, sok z cytryny, i olej i wino wymieszałam w miseczce. Na desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie
Kuchnia u KrysiSkładniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W mikrofalówce r ozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście(...)cząstki. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła. Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino. Zostawiłam na małym gazie, na około 10 minut, aż brokuł zmięknie. Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił
Kuchnia u Krysibulionu z drobiu wg tego przepisu * 25 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula (duża) 50 g płatków migdałów 150 ml białego wina sól morska pieprz 4 łyżki gęstej śmietany (brak na zdjęciu) Wykonanie: Brokuła podzieliłam. Różyczki odkroiłam a łodyżki oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Łodygę selera(...)chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru. W rondlu zagotowałam bulion. Do warzyw na patelnię wlałam wino. Gotowałam na małym gazie. Kiedy płyn częściowo odparował dodałam różyczki brokułów. Wymieszałam. Po chwili warzywa zaczęły lekko brązowieć przełożyłam je więc do rondla do gorącego bulionu. Zagotowałam
Kuchnia u Krysipotem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam(...)plasterki. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam por i seler. Smażyłam na małym gazie około 15 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło. Do garnka wlałam wino i chwilę gotowałam, żeby odparowało. Wlałam bulion. Zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i pozostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Zupę zmiksowałam
Kuchnia u Krysimięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek 2 świeże pomidory ok 4-5 liści sałaty lodowej sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia(...)Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać
pieprzny smaczeklato! Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30% 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi(...)dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (3 minuty). Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut. Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym
zadanie-gotowanieSkładniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - maliny - wino wytrawne czerwone - miód - cytryna - pomarańcz - 20ml wódki Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4 . Na średnim ogniu topimy masło i cukier, dodajemy sok z cytryny
Coś z niczegoSkładniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać
Coś z niczegoświeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony czarny pieprz do podania: ugotowany(...)wyparzonej wrzątkiem cytryny i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 10 sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minuty, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia
Poezja smakuSkładniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina.. Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem? Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła(...)następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia. Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską. Smacznego! Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gulasz, pokrojonej w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana(...)smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez
My Culinary Art