glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi. Składniki 500 g boczniaków 3 łyżki masła 1 cebula 75 ml białego wina 1 szklanka rosołu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem(...)szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchensól, pieprz - oregano - 5 ząbków (drobno posiekanych) - mała cebula (drobno pokrojona) - łyżeczka mazeiny - 1 jajko - puszka pomidorów w puszcze - łyżka koncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego wina - sól - 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) - 1 cebula (drobno posiekana) - szczypta cukru - 50 ml oliwy z oliwek - 250 g chorizo - garść makaronu spaghetti na osobę (u mnie bezglutenowy(...)parmezan do posypania NA OLIWIE Z OLIWEK podsmaż cebulę i czosnek, kiedy się zeszklą dodaj pomidory, sok i koncentrat. Duś kilka minut, w międzyczasie dodaj przyprawy i wino. WOŁOWINĘ WYMIESZAJ z przyprawami, jajkiem, czosnkiem, cebulą i mazeiną. Wyrób bardzo dokładnie, mięso powinno być klejące i tworzyć zwartą masę. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pokrój chorizo na plasterki. KLOPSIKI
Kuchnia bezglutenowa Lolisojowej marynacie. Przygotowanie: 25 min. Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób: 24 krewetki tygrysie* 3 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki) Sól(...)pieprz Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc). Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek (natkę pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżeczka mielonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej sól i pieprz Wykonanie: Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy(...)odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Wylać olej z patelni i włożyć na nią masło. Podsmażyć pieczarki do lekkiego zrumienienia (około 5 minut). Posypać pieczarki mąką i wymieszać. Dodać wino, śmietankę, pastę paprykową i bulion. Gotować około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli stanie się zbyt gęsty - dodać więcej bulionu lub śmietanki. Włożyć klopsiki na patelnię
zadanie-gotowaniemnie takimi pysznościami u siebie ;-) Składniki na 4 porcje: ok. 40 krewetek tygrysich (u mnie mrożone) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 1 opakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę rozłożyć(...)dużej) patelni i na małym ogniu przesmażyć krewetki z obu stron - aż się zarumienią. Dodajemy pomidory, czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę - mieszamy. Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu. Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki i mieszamy. Na sałacie ułożyć przyrządzone krewetki - posypać resztą pietruszki i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek
Alutka-Gotujeserdecznie wszystkim polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do smażenia lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu przyprawy: majeranek, bazylia, tymianek, szczypta chili i imbiru w proszku do podania: kozi ser, olej z pistacji(...)pieprz Na maśle smażę posiekany czosnek i cebulę przez 2-3 minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość duszę kilka minut. Wlewam wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej
Mango Papajapoliczków wieprzowych, mąka do oprószenia mięsa, oliwa do smażenia, 2 cebule, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 gałązki rozmarynu, 10 filecików anchois, 6 ziaren pieprzu czarnego, kawałek kory cynamonu, 400 ml dobrego bulionu wołowego, 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*, Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję. Cebule pokroić w półplasterki. Anchois drobno pokroić. Policzki oprószyć mąką(...)smażyć na oliwie, na rumiano z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając wszystko z patelni. Wlać bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 godziny
królestwo garówdodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu. SKŁADNIKI: - 1 kg dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli(...)gotuj do miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino i zagotuj aby odparować alkohol, dopraw solą i pieprzem, na koniec wlej śmietankę. KIEDY ZUPA JEST JUŻ na talerzu skrop ją oliwą z pestek dyni i dodaj krewetki. Możesz także do niej podać białe pieczywo. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżki oliwy łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu 150 ml białego wina Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać(...)ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami
AZgotuj!mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę(...)zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli wolicie coś wyrazistszego. Po upieczeniu przekładacie gęś na ogromny talerz lub formkę, układacie dookoła mandarynki i podajecie
GRUBY WAŁEKdlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 łyżka oleju rzepakowego(...)świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania
Mango Papajabiałego wytrawnego wina. Gdy alkohol odparuje dolewamy porcjami (ok. 100 ml) wodę. Gdy tylko ryż wciągnie płyn, dolewamy kolejną porcję. Po dwóch porcjach wody dolewam jeszcze dwa kieliszki wina. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i balnszujemy na patelni. Dodajemy do ryżu razem z łyżeczką kurkumy i pół łyżeczki soli. Na koniec dodajemy groszek zielony – może być
KucharzycaHańderek 1 świeży ogórek 2 pomidory 3 łyżki kukurydzy Sos winegret cebulowy: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy ½ cebuli Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Miks sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą(...)wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy sos, przed podaniem polewamy sałatkę i mieszamy. Smacznego
Wanilia i Kardamonbyć ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu. Do risotto dobrze jest dodać białe wino, jednak ja gotowałam dla „bezalkoholików”, więc o winie nie mogło być mowy, ale też wyszło bardzo dobre. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwile smażymy. Wsypujemy ryż
ladykitchenwspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy(...)wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy do garnka, dodajemy czerwone wino, pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy
Gotowanie i blogowanie