zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku(...)piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu
My Chcemy Jeśćfenkuł (koper włoski) 8 szt. zielonych szparagów 4 łyżki ziołowego masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu(...)Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni roztapiamy ponownie 2 łyżki masła ziołowego i 1 łyżkę dobrej jakości oleju. Dorzucamy koper i dokładnie mieszamy. Podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy wino ryżowe lub zamienniki, łyżeczkę miodu, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż fenkuł zmięknie (ok. 10 minut). Koper wraz z powstałym sosem przekładamy do brytfanki. Szparagi
gutfutktóre się wzajemnie uzupełniają. To danie stanowić może swoiste preludium, do tego, co nastąpi...lub nastąpić może.... ;) Smak - dopieści Wasze kubki na językach. Do tego białe wino lub wino musujące, co by bąbelki pogilgotały i wprawiły Was w jeszcze lepszy nastrój, a resztę pozostawiam Wam.....;) Niech ta potrawa Was zainspiruje. Dziękuję za przepis jednej z naszych Fililożek - Ilonie
Kuchnia smakówmozzarelli startej 30 g parmezanu 60 g sera feta 6 kawałków suszonych pomidorów sól pieprz Dodatkowo: wykałaczki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 4 łyżki wody lub białego wina Mięso musimy opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cieńszy filet (tak około 1,5-2 cm). Doprawiamy go solą i pieprzem i nacieramy(...)czas łączeniem do góry. Roladę smarujemy 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie na dno naczynia wlewamy wodę lub wino. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. Przed pokrojeniem trzeba odczekać 5 minut, żeby rolada troszkę ostygła
kruche babeczkipowracać. Dla 4 osób: 4 małe filety z kurczaka 2 cebule 200 g świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 70 g sera gorgonzola Olej do smażenia 200 ml białego wina 200 ml gęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety(...)piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony w kawałki ser gorgonzola, świeże liście szpinaku i duś do miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości
królestwo garówpołączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek(...)groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi Na łyżce masła i oliwie z oliwek smażę 2-3 minuty posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną porcję i postępuję
Mango Papajagram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta(...)rabarbaru Przygotowania najlepiej zacząć od sosu. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle. Rabarbar obieram, kroję w kostkę i smażę z cebulą. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodaję wino i redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku
Mango PapajaPropozycja na wieczorny deser! Szybki, sycący, wielowymiarowy i fantastycznie słodki :) Polecam gorąco! Składniki na dwie porcje. Składniki spód: 50 g biszkoptów 2 łyżki czerwonego wina (półsłodkie) 1 łyżeczka kakao Składniki na solony karmel: 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki wody 4 łyżki śmietanki 30% Szczypta soli himalajskiej Pozostałe składniki: Kilka sztuk bezików 2 łyżki serka mascarpone Dwie(...)gałki ulubionych lodów (u mnie Peanut butter z Lidla) 1 łyżeczka krojonych migdałów Przepis spód: Biszkopty kruszymy, dodajemy wino i kakao. Dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Rozdzielamy go na pół i układamy na dnie pojemniczków deserowych. Przepis na karmel: Do garnuszka o grubszym dnie wsypujemy cukier, tak aby równomiernie pokrywał jego dno. Cukier podgrzewamy
Emcia Pichcizielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz i sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka liści kozieradki szczypta cukru kilka gałązek tymianku do posypania. Przygotowanie: Odłam zdrewniałe końcówki (zachowaj do przygotowania wywaru(...)wywaru). W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj ryż i smaż aż będzie błyszczący (2-3 min.), od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino, smaż minutę. Dolej jedną chochlę gorącego wywaru, gotuj na małym ogniu mieszając, gdy ryż wchłonie wywar dolej kolejną chochlę wywaru itd. Po 15 minutach dodaj kawałki łodyg, dalej dolewaj porcjami wywar
SzczyptaSmaQgardła pijemy gorącą herbatę z kwiatu albo soku z czarnego bzu. Płuczemy naparem z kwiatu jamę ustną i gardło, BÓLE GŁOWY - zwilżamy świeże albo suszone kwiaty czarnego bzu odrobiną wina lub octu jabłkowego i owinięte w ściereczkę przykładamy na czoło lub kark. BÓLE USZU - możemy wlać kilka kropel naparu z kwiatów do ucha, ogrzane nad parą świeże lub suszone(...)razy dziennie herbatę z kwiatu czarnego bzu, w chronicznym zapaleniu oskrzeli kojąco działają inhalacje z kwiatu. ZAPALENIE PĘCHERZA MOCZOWEGO - pijemy kilka razy dziennie herbatę z kwiatu czarnego bzu, pijemy wino z czarnego bzu, pijemy mieszankę herbat - kwiat czarnego bzu, łupiny fasoli, liście pokrzywy, liście mięty, nawłoć. ZAPALENIE SPOJÓWEK - naparem z kwiatu czarnego bzu nasączamy chusteczkę i przykładamy do chorego
Naturalna KuchniaSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż(...)czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż szparagi będą miękkie, czyli około 25 minut. Następnie dodaj wino i wszystkie przyprawy. Zostaw na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Smacznego
Bike By Lifenadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól, pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy(...)bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone bakłażany podajemy z sosem
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowałam danie z kurczaka kukurydzianego. Tu nie ma dokładnego przepisu, podane są produkty, ale bez ilości. Ja przygotowałam według własnego smaku. 1 kurczak, szklanka rosołu, szklanka białego półwytrawnego wina, 6 dużych pomidorów*, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, oliwa do smażenia, włoszczyznę i cebule pokroić w nieduże kawałki. Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie(...)garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple. Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku
królestwo garówdigotuje.blogspot.com Inspiracja z: Mirabelkowego blogu . Pogacze to takie niewielkie, węgierskie bułeczki, które są dostępne w każdej tamtejszej piekarni. W restauracjach podawane są przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą(...)około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 4-5 cm (użyłam kieliszka do wina). Każdy krążek ułożyć (w sporych odstępach) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch pogaczy posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać startym serem. (Dodatkowo oprószyłam zmieloną czarnuszką.) Piec (w rozgrzanym
Di gotuje