czarny, barwiony atramentem kałamarnicy – może być też zwykły) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek mniej niż 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina niepełne 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 duże garści świeżego szpinaku baby (w wersji tradycyjnej – posiekana natka pietruszki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)masło lub oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy wtedy kurki i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż kurki puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie
Poezja smakunogi kaczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy), 300 g malin, 4 - 5 gałązek tymianku, 3 figi, sól, pieprz świeżo mielony, 5 goździków, 2 łyżki cukru, masło, Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi(...)rumiano z obu stron. Gdy się zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować. Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować. Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła
królestwo garówdaniach i to nie tylko wytrawnych! Bardzo często na mieście można już spotkać brownie z fasoli czy ciasteczka. Strączki są naprawdę uniwersalne! Czyja to wina, że brzusio boli? Winy w większości przypadków należy szukać po stronie osoby przygotowującej posiłek oparty na strączkach. Zawarte w strączkach oligosacharydy nie są trawione w żołądku i dopiero bakterie w jelitach się nimi zajmują
Blendmancebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec lub tłuszcz gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż. Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka(...)przykryciem. Grzyby pokroić na grube plasterki, ćwiartki (zależy od wielkości grzybów), podsmażyć na patelni po cebuli. W razie potrzeby dodać trochę tłuszczu. Grzyby dodać do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa z grzybami. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. *najlepiej grzyby mieszane – podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki
królestwo garówczosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy martnate : Olej jasminowy 5 łyżek stolowych Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek 1/4 szklanki wina Koperek Prazone pieczarki Ziola 3. Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku. POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat(...)jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy
Viola cooks with passionpietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine) myjemy oczyszczamy
Viola cooks with passionselera drobno pokrojonego 2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do makaronu Makaron ugotowany Sól,pieprz do smaku 5 łyżek białego wina 4 łyżki świeżego kopru i 2 plastry szynki parmeńskiej do makaronu Sposób: Piersi z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek Gdy są gotowe odstawiamy(...)garnka i na tym samym oleju z dodatkiem masła smażymy cebule,czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szczypior ,pomidory. Sól,pieprz ,rozmaryn i wino białe. Redukujemy około 10 minut Następnie zalewamy piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem. Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy
Viola cooks with passionCzystek - bogactwo polifenoli Istnieje wiele rodzajów czystka, jednak największą popularnością cieszy się czystek szary (Cistus incantus). Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksy dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki , które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie(...)www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html Czystek - bogactwo polifenoli Istnieje wiele rodzajów czystka, jednak największą popularnością cieszy się czystek szary (Cistus incantus). Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksy dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki , które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują
Sama słodycz i szczypta chilikęsami. Składniki 1 kg chudego boczku 20 ml białego octu winnego 1 łyżeczka (płaska) soli 1 główka czosnku 1 łyżka cząbru 1 chilli 1 l białego wytrawnego wina 2 łyżki smalcu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli(...)wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni. Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenłyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 50 ml czerwonego wina sól i pieprz natka pietruszki węgierska zacierka tarhonya lub drobne kluski Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na dnie garnka. Garnek odstawić z ognia(...)seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki. Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) lub bardzo drobny makaron. Dodać również drobno posiekany czosnek. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki
zadanie-gotowaniepuszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków ( ok 500 g) 1 łyża masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę(...)tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i mięso mielone. Do osolonej wody dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Tłuczemy
KuchcikoweLovemięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 kieliszek czerwonego wina 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej Purre: 0,5 kg ziemniaków 2 szklanki groszku 1 pasztet drobiowy Profi 4 łyżki masła sól do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe 4 plastry żółtego sera(...)cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach
W kuchennej krainietakich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 35 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchniugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia(...)masło. Gdy będzie gorące, smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy
Poezja smakułyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka ostrego chrzanu sok z połowy cytryny i sok z połowy pomarańczy otarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka i ostra - wedle uznania do smaku Jak przyrządzić? Żurawinę razem z dżemem zmiksujcie na gładki krem, dodajcie łyżkę chrzanu, musztardę(...)oraz czerwone wino, wymieszajcie. Doprawcie do smaku sokiem i otartymi skórkami z połowy cytryny i pomarańczy, przyprawcie do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchni