figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki
Kulinarne przygody Gatityspróbować. Choćby po to, by faktycznie sprawdzić czy czegoś nie lubimy czy nie:) Ja polubiłam i bardzo na tym zyskałam:) Składniki: +/- 2 kg muli 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 110 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: 1) W większym i głębszym garnku rozgrzej(...)średnim ogniu często mieszając. Powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. 2) Do cebuli dodać pokrojony w cienkie talarki czosnek, a po chwili oczyszczone mule wraz z 3/4 szklanki wina. 3) Gotujcie całość pod przykryciem, czasem potrząsajcie garnkiem, by mule się otworzyły. Te zamknięte wyrzućcie. 4) Na koniec dodajcie świeżą natkę pietruszki, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz smakujcie
Zasmakuj Kuchniwieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki(...)cukru ewentualnie sól do smaku Sos pomidorowy 1 duża puszka pomidorów ( 560 g ) 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania
Posadzone i zjedzonezawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju(...)najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy , a po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i duś jeszcze około
Pasje Jolkiorientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:) Składniki: 1 perliczka w całości (około 1300 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem(...)kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Perliczkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Do wnętrza ptaka wkładamy świeże zioła. Na patelnię na której smażyliśmy perliczkę wlewamy szklankę wina, doprowadzamy do wrzenia i wraz z szalotką i czosnkiem przelewamy zawartość patelni do naczynia z perliczką. Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnygotowe. Podałam z surówką i proziakami. Pycha, po prostu pycha. Brat wyjadł pół patelni, wprost z patelni! Imbir i czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany! Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi. Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne(...)zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień. Smacznego i na zdrowie! Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy sobie czystka
Z Kuchni Do KuchniCayenne 2 czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 zielona) 2 żółte papryki (lub 1 żółta i 1 biała) ½ małej cukinii 1 szklanka ryżu arborio (koniecznie!) ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy sok z cytryny pieprz, sól 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 garść zielonych oliwek, pokrojone w plastry 1 garść czarnych oliwek, pokrojone w plastry ok. 1 szklanki(...)proszku i pieprzem Cayenne. Dodaj drobno pokrojone papryki, cukinię i podsmaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ryż arborio, podsmaż przez ok. 5 minut. Wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj kurkumę i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Jeśli trzeba, dolej wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wędzoną
Qlinarnie i Qlinarnieząbki czosnku 5 plastrów pomarańczy 3 łyżki masła sól, pieprz rozmaryn Sposób wykonania: Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulą i kawałkami czosnku. Zalewamy winem, przykrywamy plastrami pomarańczy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa nakładamy masło i przykrywamy pomarańczami. Polewamy(...)winem, w którym moczyło się mięso. Wszystko posypujemy rozmarynem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze
Qchnia po prostułyżki masła z solą morską 2 łyżki mąki 50 ml koniaku lub brandy 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 duże szalotki 1 ząbek czosnku 150 ml białego wina 1 łyżeczka brązowego cukru 150 ml bulionu 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili sok z 1/2 cytryny sól i pieprz 3 - 4 nitki szafranu (opcjonalnie) zielona pietruszka Wykonanie: Kawałki ryby(...)patelnię z ognia i przełożyć filety na talerz. Wrzucić na patelnię posiekaną cebulę i wstawić na mały ogień. Zeszklić 5 minut i dodać posiekany czosnek. Po 1 minucie wlać wino. Zagotować. Drewnianą szpatułką zeskrobać wszystkie kawałki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Dodać pomidory, bulion, zioła, cukier, chili i sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu około
zadanie-gotowanieszynki z dzika, 4 łyżki smalcu, 6 jagód jałowca, garść świeżego rozmarynu, 5 nieobranych ząbków czosnku, 100 ml mocnego bulionu, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć, w naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym smalcu. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny. Mięso wyjąć i odłożyć
królestwo garówkurczaka 150 g świeżego szpinaku 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia na sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu
Sztuka gotowania w/g Samirytakże kwaśny winian potasu albo tartarus) to nazwa handlowa dla wodorowinianu potasu, który jest kwaśną solą, mającą wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten proszek jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie(...)wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów. Historia powstania sięga 7000 lat. Ślady osadu „winnego kamienia” stwierdzono w słojach używanych do produkcji wina, odkrytych w ruinach wsi w północnym Iranie. Nowoczesny proces produkcji Cream of tartar został opracowany przez szwedzkiego chemika CW Scheele w 1769 roku. Jego właściwości badał Jean Baptiste Biot
mojewypiekiinietylkoryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić(...)zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki
Codziennik Kuchennyryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić(...)złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki
Codziennik Kuchenny