tradycyjnie. Polecam. składniki 8 podłużnych papryk 4 ząbki czosnku 150 g (1 szt) cebuli - drobno posiekana 100 g ryżu 15 g ( pęczek) natki pietruszki łyżka szczypioru 1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki 140 g fety sól, pieprz oliwa z oliwek na sos 400 g pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino, posolić, popieprzyć, gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem
Stare Garyposiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia do dekoracji Przygotowanie; Oliwę rozgrzać na patelni(...)pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy
Radość kipiąca uśmiechem.500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku(...)dotąd, aż mięso będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek. I na koniec- mamy dwie możliwości... Jeśli chcemy uzyskać gęstszy
Aromatyczne Podróżeszklista. Nie rumienimy. Dodajemy starty na tarce kalafior i czosnek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie możemy dolać 2-3 łyżki wody lub białego wina. Gdy woda lub wino całkowicie odparuje dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz czarny pieprz. Smażymy 2 minuty. Opcjonalnie odgarniamy
cool and mintycukinii (1 szt), umyta, pokrojona w dużą kostkę 150 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na 2 - 3 części 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek pietruszki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów (lub świeże, pokrojone w kostkę) 1/2 łyżeczki harissy 2 łyżeczki pasty paprykowej ( lub 1 łyżeczka papryki w proszku) sól i pieprz do smaku(...)kolendra do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem, pastą paprykową i harissą. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach
Stare Garymarchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny
Menmagazineszklanki mrożonego groszku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki ryżu Arborio 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej bazylii tajskiej 2 szklanki bulionu warzywnego 1 lampka białego wina sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 5 łyżek masła 1 łyżka oliwy z oliwek 50 gram parmezanu Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem łyżki masła i smażę(...)oraz czosnek. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach i wrzucam również na patelnię, całość smażę chwilę aż odparuje nadmiar płynu. Dodaję ryż i przez minutę całość duszę. Wlewam wino i redukuję ilość płynu o połowę. Stopniowo dodaję bulion, porcjami po pół szklanki i dolewam więcej w momencie, gdy ryż wchłonie cały płyn. Gotuję całość na wolnym ogniu
Mango Papajaczarny, barwiony atramentem kałamarnicy – może być też zwykły) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek mniej niż 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina niepełne 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 duże garści świeżego szpinaku baby (w wersji tradycyjnej – posiekana natka pietruszki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)masło lub oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy wtedy kurki i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż kurki puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 1-2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gdy zmięknie
Poezja smakunogi kaczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy), 300 g malin, 4 - 5 gałązek tymianku, 3 figi, sól, pieprz świeżo mielony, 5 goździków, 2 łyżki cukru, masło, Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi(...)rumiano z obu stron. Gdy się zrumienią wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino i zagotować. Wrzucić maliny, dodać goździki, tymianek i zagotować. Nogi kaczki oprószyć pieprzem i solą, włożyć z powrotem do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła
królestwo garówdaniach i to nie tylko wytrawnych! Bardzo często na mieście można już spotkać brownie z fasoli czy ciasteczka. Strączki są naprawdę uniwersalne! Czyja to wina, że brzusio boli? Winy w większości przypadków należy szukać po stronie osoby przygotowującej posiłek oparty na strączkach. Zawarte w strączkach oligosacharydy nie są trawione w żołądku i dopiero bakterie w jelitach się nimi zajmują
Blendmancebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec lub tłuszcz gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy w poprzek włókien, nigdy wzdłuż. Kotlety stłuc, oprószyć mąką. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka(...)przykryciem. Grzyby pokroić na grube plasterki, ćwiartki (zależy od wielkości grzybów), podsmażyć na patelni po cebuli. W razie potrzeby dodać trochę tłuszczu. Grzyby dodać do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa z grzybami. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru. *najlepiej grzyby mieszane – podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki
królestwo garówczosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy martnate : Olej jasminowy 5 łyżek stolowych Musztarda chrzanowa i francuska po 5 łyżek 1/4 szklanki wina Koperek Prazone pieczarki Ziola 3. Marynujemy nasze miesko dodajemy 3 zabki czosnku. POZOSTAWIAMY w lodowce na okolo 3 godz. ( Wiele czytalam na ten temat(...)jasminowym rzucamy poledwiczke (reszte marynaty zostawiamy na pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy
Viola cooks with passionpietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine) myjemy oczyszczamy
Viola cooks with passionselera drobno pokrojonego 2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do makaronu Makaron ugotowany Sól,pieprz do smaku 5 łyżek białego wina 4 łyżki świeżego kopru i 2 plastry szynki parmeńskiej do makaronu Sposób: Piersi z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek Gdy są gotowe odstawiamy(...)garnka i na tym samym oleju z dodatkiem masła smażymy cebule,czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szczypior ,pomidory. Sól,pieprz ,rozmaryn i wino białe. Redukujemy około 10 minut Następnie zalewamy piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem. Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy
Viola cooks with passionCzystek - bogactwo polifenoli Istnieje wiele rodzajów czystka, jednak największą popularnością cieszy się czystek szary (Cistus incantus). Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksy dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki , które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują powstawanie(...)www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/czystek-ziolo-prawdziwe-wlasciwosci-zdrowotne-czystka_37926.html Czystek - bogactwo polifenoli Istnieje wiele rodzajów czystka, jednak największą popularnością cieszy się czystek szary (Cistus incantus). Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli (podobno nawet większą niż czerwone wino) - silnych przeciwutleniaczy. Są to substancje, które mają właściwości antyoksy dacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki , które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych. Ponadto polifenole hamują
Sama słodycz i szczypta chili