ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem. Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą. Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę
R'n'G KitchenWine Bar i restauracja z kuszącym menu w jednym miejscu? Restauracja Dekant jest doskonałym przykładem, że imponujący wybór win i ambitna karta dań nie muszą się wykluczać, a mogą idealnie ze sobą współgrać. Artykuł Restauracja Dekant – Relaks przy wybornych winach i zachwycających daniach pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEszklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego 1 ogórek mały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka marynaty porzeczkowej 3 gałązki koperku Udka przekładam do pojemnika(...)sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito. Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty
wesoła kuchniasię do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym. 70 dkg żeberek 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz szałwia, rozmaryn świeży 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wina czerwonego 1 gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę(...)przekładam na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony, podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę
wesoła kuchniaSkładniki: 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 100 g serka topionego 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: chleb masło klarowane sezam czarny Przygotowanie: Masło rozgrzać wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić(...)koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino i gotować około 5-7 minut aż odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy
Ala piecze i gotujegołębie, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Z nóg można ugotować bulion z dodatkiem włoszczyzny i przypraw (6 nóg gołębia(...)dodać je do sosu razem ze skrzydełkami i korpusami. Przecedzić. Sos: skrzydełka, szyjki, korpusy przecięte na kilka kawałków podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, szalotki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, przykryć i gotować około godziny. W razie potrzeby dolać wodę podczas gotowania. Wywar przecedzić. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać zimne
królestwo garówrodziny łososiowatych. Jest mniejsza od łososia. Przygotowuje się ją tak samo jak łososia. płaty troci lub łososia, sól, skórka otarta z cytryny, oliwa, sos: 1/2 cebuli 100 ml wina białego wytrawnego, 1,5 łyżeczki pieprzu zielonego w zalewie, 1,5 łyżeczki pieprzu czerwonego w zalewie, cukier, 1 łyżka zimnego masła, Płaty ryby podzielić na porcje. Ułożyć w naczyniu(...)piec około 35 – 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę bardziej wypieczona czy mniej. Cebulę posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Włożyć do garnuszka, dodać pieprz. Wlać 100 ml wody. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku cukrem. Dodać zimne masło i wymieszać, aż rozpuści
królestwo garówjest Twój typ miejsca, które relaksuje Cię najbardziej? Wrzosowiska brzmią ciekawie, ale bardziej tajemniczy las a zwłaszcza podczas grzybobrania, wtedy można odpocząć od zgiełku i hałasu. 11. Lampka dobrego wina, szklaneczka whisky a może piwo z gęsta pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Zdecydowanie wino czerwone a najlepiej słodkie. Piwo czasami i to smakowe. BLOGI, KTÓRE NOMINOWAŁAM
Kuchnia Paulettesdniu 10.11.2016 na zaproszenie Hotelu Diament Arsenal Palace i Restauracji Cesarskiej w Chorzowie miałam okazję uczestniczyć w kolacji „Kuchnia i wino” czyli jesienny bukiet smaków i opowieści o winie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksoczysta i kleista. Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia. 2 jagnięce gicze, oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, 750 ml wody, Goleń(...)grubym dnem wlać 4 łyżki oliwy, podsmażyć na niej cebulę, dodać czosnek, anchois i szpik. Mieszając przesmażyć. Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni z obu stron. Wlać wino, dokładnie zamieszać, gotować aż płyn odparuje Następnie wlać bulion, wodę i gotować pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą. Kasza: cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem
królestwo garówcebulą z żurawiną 1 pierś z kurczaka 3 plastry surowego boczku 1 duża czerwona cebula 1 garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni makaron cytrynowy świeżo mielony pieprz Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy(...)Rama Smaż jak szef kuchni, gdy już się podgrzeje dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy żurawinę i miód, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny i wino. Na małym ogniu całość po woli dusimy, aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( ja górną część grilla ) Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie
Kuchnia na wzgórzu