wino - 10075 przepisów (strona:218/672)

Biała kiełbasa w pieczarkach 128

porcja = ok 360 kcal 4 szt. surowej białej kiełbasy ząbek czosnku 2 cebule 5 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego łyżka tymianku 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina WYKONANIE: 1. Czosnek, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek z cebulą. Nie rumienić. 3. Dodać pieczarki i tymianek, podsmażyć do odparowania(...)wody z grzybów. 4. Białą kiełbasę ponakluwac czubkiem noża i położyć na patelni, pomiędzy pieczarkami. 5. Smażyć ok 10 min, do zrumienienia. 6. Wlać bulion warzywny lub białe wino i dusić pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie obrócić kiełbasy. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kiełbasa biała

Atlas Smaków
Smażona wątróbka cielęca 204

przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki(...)kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy winem, pozwalamy przez chwilę odparować. Lekko solimy, dodajemy nieco pieprzu, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i bardzo powoli dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż szalotki będą miękkie, a płyn prawie

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem 314

patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym czosnkiem. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie i nabierze złotego koloru. Wlać wino i podgrzewać aż wino prawie wyparuje. Wrzucić kurczaka, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do momentu, aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pokrojony drobno szpinak wlać wodę. Tyle żeby

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń wołowa 156

świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki(...)Sposób przygotowania: Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy  z obu stron  solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni

kulinarne odsłony pati
Odrobina Włoch w Warszawie 255

miał dla siebie odrobinę prywatności. Menu Menu w restauracji nie jest zbyt długie, przede wszystkim znajdziemy w nim pizzę (wiele rodzai) i włoskie sałatki . Mamy do wyboru także wino i włoską wodę mineralną . Czytając menu, z całą pewnością będziecie mogli poczuć się jak we włoskiej pizzerii, no może poza tym… że jest w języku polskim, a nie włoskim(...)podane pizze. Pizze są bardzo duże, myślę że jedną będą w stanie najeść się 2 osoby :) Do posiłku zamówiliśmy wodę. Jednak myślę, że następnym razem będziemy musieli spróbować „ wina stołowego „, które również jest serwowane w restauracji i słyszeliśmy o nim wiele dobrego. Ceny Zapewne po recenzji spodziewacie się, że tak przygotowane pizze będą bardzo drogie, nic bardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ośmiornica w pomidorach 183

Składniki: 1 mrożona ośmiornica 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona podłużna papryka 400 g pomidorów garść zielonych oliwek 350 g passaty pomidorowej 150 ml białego wytrawnego wina natka pietruszki oliwa sól, pieprz, liść laurowy Sposób przygotowania: Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu(...)kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki. Kategoria: żarło

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 144

typowych ogrodowych jak: szpinak, pietruszka, koper, szczypior, seler, rzeżucha, tymianek, bazylia, por oraz dzikich np.: pokrzywa, szczaw, mniszek, krwawnik, babka, stokrotka i inne) 800 ml bulionu 200 ml białego wina 2 - 3 łyżki śmietanki jako dodatek i dekoracja: jajko na twardo i rzodkiewka lub kwiaty dzikich ziół Wykonanie: Cebulę (lub pora) drobno posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości(...)Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2 minuty. Zaleć bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 10 - 15 minut). Dodać wino oraz posiekane zioła. Zwiększyć ogień i gotować 3 - 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę i zmiksować blenderem. Nalać do talerzy i dołożyć dodatki. Oprócz jajek, rzodkiewki, czy kwiatów

zadanie-gotowanie
Czekoladowy tort z chałwą 264

łyżeczka ekstraktu z wanilii •          1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużego naczynia przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do większej miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodaj przesiane

Kulinarna (nie)codzienność
Kaszotto z pstrągiem 122

wykonaniu i niebanalne w smaku. Polecam z cieknącą ślinką ;) 2 porcje: 300 g pstrąga 150 g kaszy orkiszowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 100 g pieczarek 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: sól, suszona włoszczyzna, oregano Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy krótko na patelni. Kaszę gotujemy w szklance wody. Gdy kasza wchłonie wodę dodajemy(...)wino, pieczarki i groszek. Mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Rybę doprawiamy, grillujemy na patelni lub w piekarniku. Podajemy z kaszą

Kucharzyca
Małże w aksamitnym winnym sosie 152

osób to: Małże, z tych dostępnych u nas ja najbardziej lubię mule, czyli te czarne podłużne muszle. Około 0,5 kg, ale im więcej tym lepiej! :) pół szklanki białego wina 10-15 pomidorków koktajlowych- najlepiej odmiany o podłużnym kształcie, zwykle są mniej wodniste i słodsze 4-5 ząbków czosnku średni pęczek natki pietruszki łyżka masła oliwa 2 łyżki soku(...)etapie, gdyż lubię gdy lekko się rozgotują, jeśli wolicie żeby pozostały bardziej jędrne- dodajcie je w tym samym momencie, kiedy małże. Po około 2 minutach podsmażania pomidorków dodajemy wino, podkręcamy nieco gaz i odparowujemy alkohol. Dodajemy małże i posiekaną pietruszkę. Przykrywamy garnek i dusimy 5 minut, potrząsając w tym czasie 2-3 razy garnkiem, nie odkrywając go. Na koniec

Pichceniomania
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 107

duże cebule 3 marchewki 2 duże pomidory 1 pietruszka (korzeń) 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 opakowanie kremowego serka pomidory i bazylia APETINA sól cukier pieprz kilka gałązek tymianku i rozmarynu 2-3 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE(...)boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Krok 7. Szalotki lub małe cebulki smażymy na maśle - przekładamy do mięsa. Krok

Moja Książka Kucharska
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 130

300g) kilka ziarenek białego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka cukru 160ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy (ostrej) 4 liście laurowe sól do smaku posiekana zielenina (pietruszka(...)koperek, szczypiorek) do posypania plasterki pomarańczy do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1.  Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy. Krok 2. Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Krok 3. Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy

Moja Książka Kucharska
KURCZAK W POMIDORACH 124

kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana  łyżeczka octu winnego łyżeczka sosu sojowego łyżka miodu płynnego  płaska łyżeczka tymianku gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz szklanka białego,wytrawnego wina PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy(...)Następnie wrzucamy cebulki dymki przekrojone wzdłuż na pół wraz ze szczypiorkiem - podsmażamy. Krok 3. Do sosu na patelni d odajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory oraz białe wino - całość gotujemy , aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Krok 4. Gotowym sosem polewamy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, obkładamy dymką oraz szcz ypiorkiem, wkładamy gałązkę rozmarynu, możemy wrzucić

Moja Książka Kucharska
WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! 145

PRZEPIS NA KASZOTTO: - 2 pietruszki - 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku - 2 ząbki czosnku  - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - świeża zielona mięta - łyżeczka miodu - lampka białego wina bądź cydru ponadto: - 2 garście młodego groszku - 2 łyżki masła klarowanego - odrobina soli Obierz pietruszki, pokrój na drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj w moździerzu z oliwą i odrobiną(...)soli. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i pietruszkę, podsmaż na złoty kolor, dodaj miód i wino. Gotuj aż całość odparuje a gruszka zmięknie. Dodaj, ugotowany pęczak i czosnek z oliwą. Całość duś, mieszając co chwilę, przez 10 minut.  W międzyczasie wrzuć na gotującą się wodę groszek na max. 3 minuty. Wyłów łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną

SMYKWKUCHNI
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy(...)kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa

Kulinarne przygody Gatity