wiosenne . Zdrowe i pożywne . Dajcie się namówić ViolaPassion Składniki: 2 osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki(...)gałązka pomidorów typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku
Viola cooks with passionorzechy, to bez nich też się nie obyło. Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów szklanka suchego pęczaku – namoczonego lub wypłukanego na sitku i ugotowanego kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół(...)pęczak ze szparagami Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając go na małym ogniu dodać wino, cebulę, pieprz, miętę i morele. Wyłożyć pęczak na talerz dzieląc go na 2 porcje. Na to wyłożyć po połowie pęczka szparagów. Udekorować orzechami i fetą. Lubisz moje wpisy? Bądź
Ugotowane pozamiatanekolendry. Podaj z cytryną. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion(...)drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą
karmelowyminut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam! składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki tartego parmezanu do posypania przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do głębokiej(...)osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać wino. Zagotować, zeskrobać wszystkie smaki, polać mięso. Na mięsie ułożyć szpinak, posypać wszystko parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 40 minut, aż schab będzie idealnie
Stare Garyminut. Pyszną pastę z sosem bolońskim na sposób Josha. Zapraszam Was na ekspresowy przepis. Będziemy potrzebować 200 gram mielonego mięsa wołowego 1 kieliszek dobrego czerwonego wina 1 puszka pomidorów (300g) 1 sporą papryczkę chili 1 cebulę posiekaną w kostkę 2 ząbki czosnku- drobniutko posiekane 1 świeży pomidor- pokrojony w kostkę 1/2 czerwonej papryki- pokrojonej(...)oliwie, dodać mielone mięsa i smażyć chwilkę. Dolać bulion przyprawy i dusić na nie dużym ogniu. Po 5 minutach dodać pomidory z puszki i wino. Gotować na niewielkim ogniu aż płyn się zredukuje. Przyprawić do smaku solą, pierzem, siekaną kolendrą. Podawać z penne i włoskim twardym serem nap. parmezanem Smacznego życzymy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny + plasterki cytryny tymianek lub natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: np.: ryż(...)także zdejmujemy. Dolewamy na patelnię dodatkową oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy 3-4 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią. Dodajemy pieczarki i czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty i wlewamy wino. Powinno zebrać wszystkie smaki, które przywarły do dna. Gdy się zagotuje, wlewamy śmietanę oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Solimy i pieprzymy. Gdy sos się ponownie zagotuje
Poezja smakuprzesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew. dziczyzny. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. Smak bigosu(...)odgrzaniu jest coraz lepszy. Pomiędzy odgrzewaniami można bigos przemrozić, np. trzymając zimą za oknem, co również pozytywnie wpływa na jego smak. Odgrzewając bigos powinno się lekko podlewać czerwonym, wytrawnym winem, co wzbogaca jego winno-kwaskowe walory smakowe i aromat
KUCHNIA POLSKAsię skusicie !! Składniki (4 porcje): 500 g kurczaka przyprawa do kurczaka oliwa/olej 25 g sera pleśniowego blue 250 g brokuła 500 ml śmietany kremówki 30% 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 500 g makaronu penne Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie i oliwie, pozostawić na około 30-60 minut. Brokuła wrzucić na kilka minut(...)osolony wrzątek. MAkaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu. Po tym czasie usmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni. Gdy ten się zarumieni dorzucić ser, brokuła, wino, a pod koniec wlać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje. Do tak powstałego sosu dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniczego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie(...)oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem. Po chwili dołóż grzyby razem z wodą , w której się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino. Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody. Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie od czasu
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 500 g rabarbaru 1000 ml wody 3 różowe grapefruity 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi 2 gałązki rozarynu Do podania: 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco) kostki lodu 4 gałązki rozmarynu Przygotowanie: W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw(...)rabarbar na noc w lodówce. Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź. Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu
SzczyptaSmaQkrab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami. Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami
Zasmakuj Kuchniskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia szparagów Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Odciąć główki a resztę pokroić na małe kawałki(...)łyżki masła oraz łyżkę oleju i zeszklić cebulę (tylko zeszklić nie rumienić). Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę aż ryż również zrobi się szklisty następnie wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie
Monia miesza i gotujedaniu liczy się bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. Składniki biała kiełbasa /surowa warzywa na patelnię, mieszanka azjatycka z pędami bambusa i grzybami mun opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina świeża bazylia tarty parmezan oliwa z oliwek do podania olej kokosowy extra virgin do smażenia Rozgrzej patelnię ,dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Gdy się dobrze rozgrzeje,wrzuć pokrojoną(...)kawałki białą kiełbasę. Podsmaż. Wlej czerwone wino i duś jeszcze chwilę. Następnie wrzuć mieszankę warzywną, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu ,kiedy pędy bambusa będą miękkie. Rozłóż na talerze, posyp obficie parmezanem, dodaj bazylię i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni