wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu(...)sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku. 7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone
Marcepanowa kuchniaobsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do żaroodpornego
Kuchnia Pokoleńłyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany. Jeden krążek cista układamy na talerzu do tortów lub podkładzie cukierniczym do tortów. Najlepiej(...)sztywno. Dekorujemy tą śmietaną górę tortu. Można z części śmietany zrobić rozetki na brzegach dla dekoracji. Wiśnie z wodą i sokiem z pomarańczy podgrzewamy, dodajemy przyprawę do grzanego wina i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie jakby kisiel, który po przestudzeniu wykładamy na bitą śmietanę. Tort przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkikiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym Jorku. Kopru włoskiego(...)500g mielonej wieprzowiny 50g siekanej lub mielonej słoniny 50g startego parmezanu 2 jajka M 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 60g czerstwej bułki pszennej 2 łyżki octu z czerwonego wina 3 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki nasion kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Karo in the KitchenSkładniki (na 2-3 porcje): szklanka ryżu Arborio pół litra dobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 50 gram masła łyżka oliwy z oliwek lampka białego wina 100 gram mleka kokosowego 100 gram parmezanu 1 szalotka szczypta szafranu sól i pieprz do smaku granat i płatki kokosa do dekoracji Roladka(...)przyprawa czubryca 6-7 plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj
Mango Papajaśledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – sok z 1/2 cytryny Przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – sól, pieprz(...)paski cebulę i czosnek w plasterkach. – Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić
To co kochammożna je wykorzystać nie tylko w wersji deserowej. 70 dkg wołowiny 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku ze świeżych pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 1 gwiazdka anyżu 400 ml bulionu warzywnego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz musztarda 1 garść śliwek suszonych olej rzepakowy 80 g pierników natka pietruszki(...)odstawiam na godzinę do lodówki.Wołowinę przesmażam na oleju z dwóch stron aż się zrumieni. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję czosnek pokrojony, wlewam wino, sok pomarańczowy, dodaję skórkę pomarańczową, śliwki, liście laurowe i ziele angielskie, anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu, i dalej dusze
wesoła kuchniaparmezanu 1 szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki 1 mały batat garść świeżego szpinaku lampka białego wina Grillowana pierś kurczaka: 500 gram piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia Prażone pieczarki: łyżka masła(...)kilka plastrów szynki parmeńskiej Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan
Mango Papajamoim blogu znajdziecie również przepis na bigos świąteczny i staropolski bigos postny . Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów + 2 szkl. gorącej wody 1/2 szkl. wina (czerwone półsłodkie) 10 śliwek suszonych bez pestek 80 dkg chudej kiełbasy mocno uwędzonej 1 szkl. pokrojonych pomidorów bez skórek (pomidory z puszki) 2 cebule 2 szkl. wody 10 ziaren(...)paski. W dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym wymieszać: kapustę kiszoną, grzyby, śliwki, kiełbasę, cebule, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, kminek, pomidory. Dodać wodę, której moczyły się grzyby, wino i 1 szklankę wody. Dokładnie wymieszać składniki bigosu, nakryć naczynie pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie
Codziennik Kuchennypatelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na jasny złoty kolor. Dodać czosnek posiekany drobno i ryż. Smażyć mieszając 1 minutkę. Na patelnię wlać wino i smażyć mieszając aż wino wyparuje. Wlać wywar, pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotować 5 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C, wstawić naczynie do piekarnika
Kuchnia Pokoleńpomysł na szybki ,ale również bardzo aromatyczny obiad. Właściwie kilka składników i gotowe! W sam raz do lampki czerwonego wytrawnego wina, które...w tym daniu będzie nam akurat potrzebne! Składniki makaron penne butelka lub dwie,sosu pomidorowego najlepiej(...)wersji RUSTICA garść świeżej bazylii opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust czerwonego wina olej z ostropestu olej kokosowy do smażenia parmezan Gotujemy makaron al dente. Do dużego garnka z grubym dnem dodajemy oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę
Z Kuchni Do Kuchniśliwki, to dlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier
królestwo garówlaurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie(...)każdej strony. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tym samym tłuszczu, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Przemieszać i lekko posolić. Do garnka wlać czerwone wino, dolać bulion (lub rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić
Smaczne ZdroweWigilia to tak naprawdę ryby i śledzie które zagoszczą w naszych domach na wspólnej wieczerzy. Dziś proponuję wam pysznego śledzika podanego w kieliszkach od wina. Efekt murowany :) Miłe zaskoczenie na twarzach rodzinki :) Składniki: matias 400 g SEKO cebula 2 szt ogórek kiszony 6 szt pomidor 2 szt jajka 4 szt imbir w proszku szczypta pieprz mielony szczypta oliwki(...)kosteczkę. Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w krążki . Przygotowujemy 4 kieliszki do wina i wkładamy warstwowo cebula, śledź,ogórek,pomidor jajka,śledź i oliwki. Każdą warstwę doprawiamy pieprzem i imbirem po szczypcie
Różowa kuchniaPyszne migdałowe włoskie ciasteczka to propozycja na długie wieczory przy kubku ulubionej herbaty, kawy lub wina. Cantuccini są stosunkowo twarde dlatego ja lubię je maczać w ulubionym napoju:) Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować oryginalnych włoskich cantuccini polecam Wam ten przepis. Składniki/12-15 szt: – 250 g mąki pszennej – 150 g cukru trzcinowego – 5 g proszku(...)minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut. To wszystko włoskie cantuccini gotowe :).Można je jeść, maczając w kawie lub winie :). Artykuł Cantuccini pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE