wino - 10075 przepisów (strona:204/672)

” Nagoya’s cochin ” szaszłyki drobiowe 175

łagodne kury . Szaszłyki robi się szybko i prosto , a warto bo są genialne . Polecam Składniki : 2 duże piersi – filety z kurczaka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku kawałek startego korzenia imbiru ( taki 1,5 cm ) sól do smaku 1 płaska łyżeczka chilli ( tu ostrożnie , jeśli nie lubicie(...)patyczki do szaszłyków Mięso kroimy wzdłuż w pasy szerokości około 2 – 2,5 cm , solimy , nacieramy startym , drobniutko imbirem . W miseczce łączymy ze sobą , olej sezamowy , sos sojowy , wino Mirin , czosnek i chilli , mieszamy . Mięso nabijamy na patyki , wkładamy do pojemnika i zalewamy marynatą , dokładnie w niej obtaczając szaszłyki . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na dwie , trzy godziny

Ogrodnik w podróży
Coś prostego – coś pysznego, czyli krewetki z masłem i czosnkiem 113

spontaniczną kolację we dwoje. Krewetki z masłem i czosnkiem Składniki: 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (mrożonych, zblanszowanych) 4 ząbki czosnku 40 g masła 50 ml białego wina 3 łyżki oliwy extra vergine sól morska do smaku natka pietruszki 1/2 papryczki chili Wykonanie: Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę z kranu i rozmrozić (około(...)natkę i papryczkę chili. Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili, jeśli używamy), smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Dodać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra

KulinarneImpresje.pl
TORCIK FERRERO ROCHER 170

okazji Dnia Kobiet powstał torcik Ferrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt(...)posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc w celu schłodzenia. Przechowujemy w lodówce.    P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo! A tu kwiaty i wino z dedykacją od mojego męża na Dzień Kobiet

Kuchnia MagdaLeny
Wątróbka z warzywami 124

gorzka i bardzo twarda. Ta smażona z warzywami i białym winem jest bardzo smaczna, spróbujcie będziecie zachwyceni. Dla mnie w smaku idealna taka jak powinna być. Składniki: ½ kg drobiowej wątróbki 3 cebule 1 ząbek czosnku 1 duże   winne jabłko 1/2   papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 150 ml wina wytrawnego białego 3 czubate łyżki mąki pszennej 5 łyżek(...)dodać pokrojoną na paski paprykę oraz umyte i   pokojone na małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem.  Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Podawać prosto z patelni gorące danie. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami 190

Przygotowanie: 20-25 minut Składniki: – 250 g makaronu spaghetti lub innego – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki oliwek kalamata lub innych czarnych – 1/3 szklanki kaparów – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – oliwa do smażenia – sól, pieprz(...)preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. Jak sos się nieco zredukuje dodaj oliwki i kapary a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, podawaj z cząstkami

nietylkopasta.pl
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 190

śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina wytrawnego 2 łyżeczki miodu sól i pieprz Składniki na kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula(...)którym będziemy je piec w piekarniku. Z patelni odlewamy połowę tłuszczu np. do małego garnuszka, który wytopił się ze skóry (przyda nam się do kapusty). Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez

Kierunekuchnia
Pizza z szynką parmeńską, pomidorkami oraz rucolą i sos z czerwonym winem. 99

wody - 3 łyżki śmietanki 30% - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli II. Sos: - 3 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (400g) - szczypta cukru - 25 ml czerwonego wina (wytrawnego) - suszona bazylia - suszone oregano - sól - pieprz - 3 chluśnięcia sosu Chipotle/Tabasco  - oliwa z oliwek III. Dodatki: - parmezan - szynka parmeńska - rucola - pomidorki cherry - oliwa z oliwek Sposób przygotowania(...)obficie oliwą i wrzucamy pomidorki, czosnek oraz suszone zioła. Pieczemy ok 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i miksujemy na gładką masę. Umieszczamy w rondelku, na niewielkim ogniu i dolewamy wino. Odparowujemy ok. 10 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz Chipotle/Tabasco. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta formujemy kulkę a następnie okrągły placek. Blachę smarujemy oliwą (można również rozgniecionym ząbkiem czosnku

DominikaDolci
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 160

morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych małży - drobny szczypiorek - pietruszka(...)krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając. Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem

DominikaDolci
Lasagne bolognese. 109

oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego   - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego   - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin  - 1/2 łyżeczki cynamonu -  4 chluśnięcia sosu Tabasco. - garść startego parmezanu - suszone(...)kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i  przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą

DominikaDolci
Italian Pasta Cooking Class we Florencji. 108

Użyliśmy tylko lokalnych produktów, najwyższe jakości. Każda potrawa smakowała przecudownie! <3 Apple Balsamic Vinegar - cudowny smak. Polecam! Oryginalny Balsamic Vinegar di Modena Nie jestem fanką białego wina, ale to lokalne wino to prawdziwe cudo! Oto dania, które przyrządziliśmy: Karmelizowany ser kozi z grillowaną cukinią i Balsamic Vinegar Pasta z bazyliowym pesto. Mezzelune nadziane ricottą i szczypiorkiem

DominikaDolci
Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami czyli Środowe Rybki odc.70 177

ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 1 garść orzeszków piniowych 1 duża garść rodzynek 12 filecików anchois pól szklanki krojonych pomidorów z puszki, rozdrobnionych widelcem 150 ml czerwonego wina 50 g bułki tartej 300 g makaronu margherita Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki(...)anchois. Smażymy 2 minuty aż rybki się roztopią. Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy makaron na talerze i posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz chrzanowy z szarą renetą 108

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu(...)Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy

R'n'G Kitchen
Lasagne bolognese 231

wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże(...)mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem i ziołami. Dodać do sosu pokrojoną świeżą

I LOVE LIFE
Duszona czerwona kapusta 144

większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 czubata łyżka brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kapustę poszatkować, pomijając głąba. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon), cukier i dokładnie wymieszać. Polać octem z czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu

Codzienne Gotowanie