wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki tartego parmezanu(...)wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką na drobne kawałki. Smaż wołowinę aż zrobi się brązowa i nie będzie w niej surowych kawałków mięsa. Wlej do mięsa szklankę wina i mieszaj aż cały płyn odparuje. Wtedy włóż na patelnię posiekane pomidory, zamieszaj, dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dodaj łyżeczką cukru, liść laurowy, jeszcze raz zamieszaj całość, przykryj
Niedzielny kucharzwielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku 100 ml kremówki 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych sól do smaku masło przyprawa : 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej(...)foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość . Na wierzchu układamy pojedyncze wiórki
Ogrodnik w podróżyprostej przekąsce i postanowiłem ją zaserwować z hiszpańską szynką jamón serrano i grillowanym cypryjskim serem halloumi . To trio polecam zarówno jako prostą przystawkę do lampki wina lub jako podstawę do sałatki. Wystarczy dorzucić liście szpinaku, czy rukoli, skropić oliwą i lekkie danie gotowe. * SKŁADNIKI na 8 porcji 1 melon 8-10 plastrów jamón serrano lub prosciutto(...)patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Melona pokrój w grube półksiężyce i zawiń w szynkę. Na wierzch ułóż grillowane kawałki sera halloumi. Podawaj z lampą ulubionego wina
Food SquarePomidorki i szpinak umyj, osusz na ściereczce. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wrzuć krewetki i smaż przez dosłownie 2-3 minuty. W międzyczasie wlej na patelnię 2 łyżki białego wina i posyp wszystko szczyptą soli. Na wykałaczkę nałóż liść szpinaku(...)nadziej krewetkę, a całość dociśnij pomidorkiem koktajlowym. Podawaj razem z sosem bazyliowym. Składniki około 20 krewetek około 20 pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku typu baby odrobina masła odrobina białego wina lub soku z cytryny szczypta soli Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀 Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące. Do dania kelner polecił(...)rewelacyjne czerwone włoskie wino. Mój najszerszy uśmiech ever. Oznacza on tylko jedno. Polecamy wszystkim zakochańcom i nie tylko! Fantastyczne miejsce z wyższej półki na wyjątkowe okazje
Karola gotujejakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dodaj kukurydzę. Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z połową szklanki soku ananasowego lub jabłkowego i wlej(...)kokosowego 1 łyżka drobno startego imbiru 1 duży ząbek czosnku – starty lub bardzo drobno posiekany 1 czerwona cebula średniej wielkości 1 świeży ananas 1/2 puszki kukurydzy 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli lub do smaku szczypta chili lub do smaku kolendra i czarnuszka
Eat me! Fit me!oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 150 ml czerwonego wina – 700 g pomidorów – 1 liść laurowy – 1/2 łyżeczki cynamonu – sól i pieprz Beszamel: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina(...)odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krótko po czym dodaj pokrojone drobno pomidory i czerwone wino. Duś około 20 minut aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem W następnej kolejności przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, starannie połącz ją używając do tego
nietylkopasta.plpół pęczka natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano, skórki odcięte z sera Pecorino i parmezanu, porządny chlust oliwy extra vergine i trochę mniej niż pół szklanki białego wina, które jest cudownym dodatkiem i genialnie buduje tu smak. 15 minut gotowania pod przykryciem i efekt liftingu wyszedł tak dobrze, że miałam ochotę wlać sobie do wielkiego talerza(...)liście laurowe – 3-4 gałązki świeżego tymianku – 3-4 gałązki świeżego oregano – 2 łyżki oliwy extra vergine – 70-80ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina POZOSTAŁE SKŁADNIKI – 800g cukinii – małych i młodych – 1 duża cebula, ok. 200-250g – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 duże ząbki czosnku – ½ łyżeczki
Karo in the KitchenInstagrama z zapytaniem, co z nich zrobić ? Co moi Czytelnicy proponują, zdjęcie trafiło też na Facebooka i zaczęła się wymiana pomysłów od tego najprostszego żeby zjeść do galaretki czy wina, ale między nimi wylądował zapomniany w tym roku przeze mnie pomysł. Pomysł na to żeby owoce zamrozić i używać ich jako lód. To było pierwsze co zrobiłam z owoców(...)tylko mamy ochotę na zimny napój, wyciągamy owoce i dorzucamy jako lód. Ja wykorzystałam go w pierwszeństwie do wody z miętą i rozmarynem, ale możesz go dodać do białego wina czy innych napoi. Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej
Kuchnia na wzgórzupomidory 1 średnia cebula ok. 200 g ryżu z suszonymi warzywami – używam gotowych mieszanek sól, pieprz, ulubione przyprawy, olej do podsmażenia mięsa opcjonalnie: 200 ml wytrawnego wina – u mnie białe opcjonalnie: ser żółty do zapieczenia na wierzchu, 8 plasterków Papryka faszerowana na szybko – wykonanie Uwaga, jeśli chcesz przygotować(...)Posiekaj drobno cebulę i delikatnie podduś ją na łyżce oleju na dużej, pojemniej patelni. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Po chwili dodaj wino. Początkowo energicznie mieszaj, później zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. Zagotuj w czajniku wodę, aby obrać pomidory. Do mięsa dodaj mieszankę ryżowo – warzywną
PatchworkSkładniki: (5-6 porcji) 1 i 1/3 szkl. ryżu arborio 2 łyżki masła 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido) 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego(...)smaż przez minutę. Dosyp ryż, mieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty, aż się zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić). Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej
Delicious Placeząbki czosnku 150 g. pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku(...)masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Dodaj pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli
Delicious PlaceEnglish. Składniki: (4 porcje) 700 g. obranej cebuli 2 kopiaste łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/4 łyżeczki kurkumy 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy 750 ml. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka świeżego tymianku 1/2 małej bagietki ser gruyѐre do posypania sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka(...)suchej patelni do zrumienienia. W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić). Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj aż odparuje. Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę. Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj
Delicious Placekrewetki argentyńskie 270 g • mała cebula 1 szt • pęczek pietruszki 1/2 • papryka mielona słodka 1 łyżka • sos ostrygowy 1 łyżka • sok z cytryny 0,5 szt • białe wytrawne wino 100 ml • ząbek czosnku 2 szt • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml • sól, pieprz czarny Sposób przygotowania Rozgrzewamy łyżkę masła(...)łyżeczką mielonej papryki. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut
chefintheforestjest późny niedzielny wieczór, siedzimy na werandzie przed domkiem na wsi w Słopnicach, koniki polne cykają jak szalone, nastał wreszcie chłód po skwarnym dniu, idealne okoliczności do otwarcia butelki wina… A my piszemy bloga Butelkę zresztą i tak otworzymy, tyle że trochę później… Bo mamy co świętować! Dwa słowa o statystykach bloga Bez Was, Waszych zachęt(...)towarem delikatesowym. Nie mówiąc o oleju sezamowym, sosie rybnym, hoinsin, makaronie ryżowym, kiełkach itp. Tymczasem wszystkie składniki bez najmniejszego problemu kupiliśmy w Limanowej. W jednym z marketów było nawet wino ryżowe w bardzo przyzwoitej cenie. Mając pod dostatkiem wszystkich składników, zabraliśmy się za gotowanie. Menu na ten tydzień ma dwie cechy: składa się z bardzo prostych potraw
Niedzielny kucharz