wino - 10075 przepisów (strona:198/672)

Restauracja Cyrano de Bergerac 151

smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące. Do dania kelner polecił(...)rewelacyjne czerwone włoskie wino. Mój najszerszy uśmiech ever. Oznacza on tylko jedno. Polecamy wszystkim zakochańcom i nie tylko! Fantastyczne miejsce z wyższej półki na wyjątkowe okazje

Karola gotuje
Aromatyczny kurczak w ananasie, czyli pomysł na lekką, romantyczną kolację 273

jakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Dodaj kukurydzę. Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z połową szklanki soku ananasowego lub jabłkowego i wlej(...)kokosowego 1 łyżka drobno startego imbiru 1 duży ząbek czosnku – starty lub bardzo drobno posiekany 1 czerwona cebula średniej wielkości 1 świeży ananas 1/2 puszki kukurydzy 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli lub do smaku szczypta chili lub do smaku kolendra i czarnuszka

Eat me! Fit me!
Mousaka 204

oliwek – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól, pieprz – bułka tarta Mięso: – 750 g mielonej wołowiny – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 150 ml czerwonego wina – 700 g pomidorów – 1 liść laurowy – 1/2 łyżeczki cynamonu – sól i pieprz Beszamel: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina(...)odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krótko po czym dodaj pokrojone drobno pomidory i czerwone wino. Duś około 20 minut aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem W następnej kolejności przygotuj beszamel. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, starannie połącz ją używając do tego

nietylkopasta.pl
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 148

pół pęczka natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano, skórki odcięte z sera Pecorino i parmezanu, porządny chlust oliwy extra vergine i trochę mniej niż pół szklanki białego wina, które jest cudownym dodatkiem i genialnie buduje tu smak. 15 minut gotowania pod przykryciem i efekt liftingu wyszedł tak dobrze, że miałam ochotę wlać sobie do wielkiego talerza(...)liście laurowe – 3-4 gałązki świeżego tymianku – 3-4 gałązki świeżego oregano – 2 łyżki oliwy extra vergine – 70-80ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina   POZOSTAŁE SKŁADNIKI – 800g cukinii – małych i młodych – 1 duża cebula, ok. 200-250g – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 duże ząbki czosnku – ½ łyżeczki

Karo in the Kitchen
Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej 115

Instagrama z zapytaniem, co z nich zrobić ? Co moi Czytelnicy proponują, zdjęcie trafiło też na Facebooka i zaczęła się wymiana pomysłów od tego najprostszego żeby zjeść do galaretki czy wina, ale między nimi wylądował zapomniany w tym roku przeze mnie pomysł. Pomysł na to żeby owoce zamrozić i używać ich jako lód. To było pierwsze co zrobiłam z owoców(...)tylko mamy ochotę na zimny napój, wyciągamy owoce i dorzucamy jako lód. Ja wykorzystałam go w pierwszeństwie do wody z miętą i rozmarynem, ale możesz go dodać do białego wina czy innych napoi.   Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej

Kuchnia na wzgórzu
Papryka faszerowana na szybko – fit przepis dla zapracowanych 117

pomidory 1 średnia cebula ok. 200 g ryżu z suszonymi warzywami – używam gotowych mieszanek sól, pieprz, ulubione przyprawy, olej do podsmażenia mięsa opcjonalnie: 200 ml wytrawnego wina – u mnie białe opcjonalnie: ser żółty do zapieczenia na wierzchu, 8 plasterków Papryka faszerowana na szybko – wykonanie Uwaga, jeśli chcesz przygotować(...)Posiekaj drobno cebulę i delikatnie podduś ją na łyżce oleju na dużej, pojemniej patelni. Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Po chwili dodaj wino. Początkowo energicznie mieszaj, później zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. Zagotuj w czajniku wodę, aby obrać pomidory. Do mięsa dodaj mieszankę ryżowo – warzywną

Patchwork
Risotto z dynią i grzybami 96

Składniki: (5-6 porcji) 1 i 1/3 szkl. ryżu arborio 2 łyżki masła 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido) 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego(...)smaż przez minutę. Dosyp ryż, mieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez 2 minuty, aż się zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić). Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej

Delicious Place
Zupa krewetkowa / Shrimp soup 141

ząbki czosnku 150 g. pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany  1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku(...)masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Dodaj pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli

Delicious Place
Najlepsza zupa cebulowa / The best onion soup 110

English. Składniki: (4 porcje) 700 g. obranej cebuli 2 kopiaste łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/4 łyżeczki kurkumy 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy 750 ml. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka świeżego tymianku 1/2 małej bagietki ser gruyѐre do posypania sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka(...)suchej patelni do zrumienienia. W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę, cebulę i cukier. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu 15 minut, często mieszając (aż cebula zacznie się brązowić). Wlej wino, wymieszaj i zaczekaj aż odparuje. Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę. Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj

Delicious Place
ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ 129

krewetki argentyńskie 270 g • mała cebula 1 szt • pęczek pietruszki 1/2 • papryka mielona słodka 1 łyżka • sos ostrygowy 1 łyżka • sok z cytryny 0,5 szt • białe wytrawne wino 100 ml • ząbek czosnku 2 szt • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml • sól, pieprz czarny Sposób przygotowania Rozgrzewamy łyżkę masła(...)łyżeczką mielonej papryki. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut

chefintheforest
Menu na tydzień: Dieta z pudełka Azja Express 104

jest późny niedzielny wieczór, siedzimy na werandzie przed domkiem na wsi w Słopnicach, koniki polne cykają jak szalone, nastał wreszcie chłód po skwarnym dniu, idealne okoliczności do otwarcia butelki wina… A my piszemy bloga Butelkę zresztą i tak otworzymy, tyle że trochę później… Bo mamy co świętować! Dwa słowa o statystykach bloga Bez Was, Waszych zachęt(...)towarem delikatesowym. Nie mówiąc o oleju sezamowym, sosie rybnym, hoinsin, makaronie ryżowym, kiełkach itp. Tymczasem wszystkie składniki bez najmniejszego problemu kupiliśmy w Limanowej. W jednym z marketów było nawet wino ryżowe w bardzo przyzwoitej cenie. Mając pod dostatkiem wszystkich składników, zabraliśmy się za gotowanie. Menu na ten tydzień ma dwie cechy: składa się z bardzo prostych potraw

Niedzielny kucharz
Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem 171

surówkę an upalne dni. Jest pyszna!  Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem Składniki: 1 ogórek wężowy 2 łyżki cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki octu z białego wina sól, pieprz Przygotowanie: Ogórka pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie, dzięki czemu wszystkie plasterki będą jednakowej grubości. Plasterki ogórka przełożyć na sito, posypać dwoma szczyptami soli(...)czasu aż ogórek puści wodę (10-15 minut). Następnie ogórka przelać wodą, odcisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plasterki ogórka przełożyć do miski, dodać cukier, koperek, ocet z białego wina oraz pieprz i wszytko dokładnie wymieszać. Ostawić do czasu serwowania. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM) 180

pestek 1 mała sałata rzymska, porwana na małe części 4 jajka ugotowane na twardo opcjonalnie - 3 fileciki anchois 6 łyżek oliwy extra virgin 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka musztardy Dijon sól i pieprz Przygotowanie sałatki nicejskiej:  Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości). Zieloną fasolkę gotuj przez ok. 4-5 minut(...)przelej zimną wodą.  W dużej misce umieść ugotowane ziemniaki, ugotowaną zieloną fasolkę, sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.  W słoiku umieść oliwę, ocet z czerwonego wina, musztardę Dijon, dopraw solą i pieprzem i wstrząśnij słoik. Sosem polej warzywa w misce i delikatnie wymieszaj. Przełóż sałatkę na duży półmisek. Udekoruj ją cząstkami tuńczyka w puszce, połówkami jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
mousaka (μουσακά) 225

dorosłe, głodne osoby) 1/2 kg mielonej wołowiny 2 spore ziemniaki 1 średni bakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa Bakłażana pokroić(...)cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek cynamonu, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i odstawić, żeby się dusiło. Czas na warzywa. Na patelni

stajnia gołębie od kuchni
SERNIK Z MALINAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 299

połowy cytryny 200 g mascarpone  250 g twarogu  4 jajka  Sos malinowy:  150 g malin 1 łyżka cukru  50 ml czerwonego wina  Sposób przyrządzenia:  Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (26  cm)  Czekoladę rozpuścić(...)lekko wystudzoną czekoladę. Miksować ok. 3-4 min.  Masę wlać do przygotowanej z ciastkami tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach ok. 40 min.  Maliny, cukier, wino zagotować w rondelku. Rozgnieść widelcem i dusić chwilę. Można użyć blendera do bardziej płynnej konsystencji lub przecedzić przez sito ale ja tego nie robiła.  Smacznego

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania