smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej(...)wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem. wieprzowina po kantońsku
O kuchni z uczuciemprzejadła warto za każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz . Składniki (2 porcje) filet z dorsza (ok. 300 g) masło 12 pomidorków koktajlowych 100 ml białego wina 1/3 papryczki chilli skórka z 1/3 cytryny 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 3 łyżki śmietany pieprz sól Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi Czosnek drobno siekamy(...)kosteczkę. Na patelni na maśle szklimy czosnek, dodajemy papryczkę chilli, skórkę z cytryny i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy białe wino. Dusimy całość ok. 5 minut aby alkohol wyparował, dodajemy posiekane listki bazylii. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę – mieszamy aby nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku marchew 2 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 gram czosnek 3 ząbki wino wytrawne 75ml Więc wam teraz opisze jak przygotowałam zupkę) Żołądki wyczyściłam umyłam i pokroiłam w maseczki. Włożyłam do garnka . Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu(...)pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem . Była dla mnie za mało wyrazista więc dodałam czosnek sprasowany. Dodałam 75ml wina wytrawnego. Całość gotowałam do momentu redukcji zupki .Wyszła bardzo smaczna i treściwa. W mojej kuchni jak najbardziej wyciskarka jest potrzebna -świeże soki -przeciery na zupę Teraz to mogę
Różowa kuchniamarnować jedzenia: U mnie nic się nie marnuje, więc owoce, które pozostały w słoju postanowiłam wykorzystać je do infuzowania białego wina. Do słoja wlałam po prostu 1l słodkiego wina, a za kilka tygodni będę mogła cieszyć się kolejnym trunkiem o cytrusowo-imbirowym aromacie. 😉 Owoce można także wykorzystać zamykając je w słoiczku i przechowując w lodówce. Świetnie nadadzą
Cooking Monstercebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej strony. Zdjąc i i odłozyć(...)tależ. Na tej samej oliwie podsmażyć warzywa, dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum
stajnia gołębie od kuchnikwestia uznania, choć trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w talarki(...)minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną
Niedzielny kucharzcukinii i chrupiącym brokułem łodygowym. Smakowała mi też kaczka, która rozpływała się w ustach i wraz z podsmażonymi kopytkami stanowiła pyszny duet. Podczas spotkania mogliśmy też spróbować wspaniałych win, a wśród nich wyjątkowego Quinta da Lapa, czyli różowego musującego wina. Rozgrzewaliśmy się też bardzo aromatycznym naparem z kurkumy, cytrusami i miodem. Krem z zielonego groszku z halloumi
Kulinarne przygody Gatityherbaty świeży tymianek szalotka czosnek oliwa i masło do smażenia sól, pieprz, kurkuma 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 1 lampka białego, wytrawnego wina Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu, kurkumie i tymianku. Odstaw na minimum 30 minut. Następnie podsmaż na oliwie do zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę(...)namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany. Na końcu dodaj świeży tymianek, namoczoną ale odcedzoną żurawinę oraz podsmażonego
Mango Papajasosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię(...)makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły. Do odparowanych z wody grzybów, dodajemy wino i od czasu do czasu mieszając, odparowujemy połowę płynu – tak aby alkohol się ulotnił, ale smak pozostał. Następnie, dodajemy bulion i wszystko krótko podduszamy – około
Smaczna Stronakilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo. Składniki (4 porcje) -1 kg cebuli -3 łyżki masła -2 łyżki oleju -350 ml białego wytrawnego wina -1 l bulionu -listek laurowy -100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera) -1 bagietka -świeży tymianek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać, przekroić na pół(...)średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku
Zielona KuchniaSKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. penne 1 pomidor malinowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina lub wody z gotowania makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% garść listków świeżej bazylii sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości(...)smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Dolewamy śmietankę
cool and mintyłyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 lukrowane pierniczki Do podania: Rukola Plastry pomarańczy Pierniczki … i koniecznie dobre, czerwone, wytrawne wino! Sposób przygotowania: Polędwiczkę oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty, w tym z rozkruszonymi na proszek lukrowanymi pierniczkami. Marynatą(...)przekrojeniu w najgrubszym miejscu jest wyraźnie ścięte. Pozostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło, a następnie kroimy w plastry i podajemy na świeżej rukoli, oczywiście z lampką wytrawnego wina
Kuchnia w czekoladzieWinogrona zapiekane , pomysł podpatrzony podczas degustacji Polki . Przygotował je szef kuchni z Karczmy Polany . Winogrona będą idealnie pasowały do sera, dań mięsnych, do drobiu, lub do wina... Winogrona, rozmaryn, oliwa, Winogrona umyć, osuszyć(...)oderwać z gałązek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć rozmarynem. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podawać jako sałatkę lub przekąskę do wina
królestwo garówleśnymi suszonymi kurkami , które na prawdę jest grzybowe, aromatyczne i pyszne? Dodałam bulion, masło i kilka świeżych podsmażonych kurek. Pyszne! Składniki: 6 łyżek oliwy do smażenia 100 ml białego wina (u mnie bez) 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu (u mnie bez - nadal sztos!) 100 g masła (ja dodałam mniej niż 50g) szczyptę soli i pieprzu (jeśli(...)dzieła: Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty. Krok 2. Następnie dodaj białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj kaszotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu. Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i masło
Spektrum Smaku