wino - 10075 przepisów (strona:195/672)

Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 142

pomidorkami PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 średni bakłażan – pół cytryny – około 15 pomidorków koktajlowych lub odrobinę większych – 200 ml białego wina – 1 łyżka masła klarowanego – 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala – sól, pieprz Przygotowanie: Bakłażana przekrój na pół, a następnie za pomocą niewielkiego noża natnij tworząc(...)skrop sokiem z połowy cytryny. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Połóż połówki bakłażanów nacięciami w dól i podsmaż przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie odwróć bakłażana, dodaj białe wino i pomidorki w całości lub przekrojone na pół. Duś przez kolejne 3 minuty. Do sosu dodaj łyżkę pasty Patak’s Tikka Masala, wymieszaj ją z sosem a następnie

nietylkopasta.pl
Kurczak w marynacie miodowo-keczupowej 159

sałatka i super obiad gotowy! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka musztardy przyprawa do drobiu - dowolna 1/4 szklanki wody lub białego wina olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Pierś oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Musztardę, miód, keczup i łyżkę przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie połączyć z mięsem. Schłodzić w lodówce przez(...)minut. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, przełożyć mięso i zrumienić po obu stronach. Następnie dodać wodę lub wino, przykryć i dusić przez ok. 10 minut. 3. Podawać pokrojone w kawałki lub plastry wedle uznania - u mnie z sałatką. Smacznego!!! Źródło: Czarna w kuchni

Kuchnia domowa Ani
Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 115

pieprz do smaku olej do skropienia Na pomidorową kaszę jaglaną: 100g kaszy jaglanej 250g pomidorków koktajlowych 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju spod pomidorów 50ml białego wina 2 cebulki szalotki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – kaszę jaglaną wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku, gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy(...)pół. Na patelnię wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pokrojone szalotki i smażymy do zeszklenia – około 3-4 minut, często mieszając. Do szalotek dolewamy wino i gotujemy do odparowania – maksymalnie 3 minuty. Następnie, dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko 3 minuty. Do tego dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze 3 minuty

Smaczna Strona
boeuf stroganow 164

Nasza wersja. Bo w ogóle wersji jest wiele, a te najpodlejsze zwyczajowo podawane są na imprezach typu wesele, chrzciny lub stypa. Składniki: wołowina cebula małe pieczarki czerwone wino śmietana 36% oliwa z oliwek masło musztarda dijon przecier pomidorowy sól pieprz Wołowinę pokroić w paski o przekroju 1×1 cm, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Po pokrojeinu cebuli(...)sporo – i na maśle zeszklić cebulę, a następnuie dodać pieczarki. Wszystko osolić, popieprzyć i poddusić. Do pieczarek z cebulą włożyć mięso, wymieszać wszystko i podlać butelką czerwonego wina. Zredukować. Dodać wodę, przynajmniej dwie solidne łyżki musztardy i słoik 200g przecieru pomidorowego. Dobrze rozmieszać. Dusić pod przykryciem. Po jakimś czasie dodać kubek śmietany, rozmieszać. Dusić, aż sos się zredukuje

stajnia gołębie od kuchni
Wieprzowina po kantońsku 148

smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej(...)wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Mięso wyjąć pokroić na plastry i polać sosem. wieprzowina po kantońsku

O kuchni z uczuciem
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 206

przejadła warto za każdym razem wybierać inne ryby. Tym razem będzie to dorsz . Składniki (2 porcje) filet z dorsza (ok. 300 g) masło 12 pomidorków koktajlowych 100 ml białego wina 1/3 papryczki chilli skórka z 1/3 cytryny 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 3 łyżki śmietany pieprz sól Przepis na dorsza w sosie z pomidorkami koktajlowymi Czosnek drobno siekamy(...)kosteczkę. Na patelni na maśle szklimy czosnek, dodajemy papryczkę chilli, skórkę z cytryny i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko przez ok. 2 minuty, a następnie dodajemy białe wino. Dusimy całość ok. 5 minut aby alkohol wyparował, dodajemy posiekane listki bazylii. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę – mieszamy aby nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej 199

ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku marchew 2 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 gram czosnek 3 ząbki wino wytrawne 75ml   Więc wam teraz opisze jak przygotowałam zupkę) Żołądki wyczyściłam umyłam i pokroiłam w maseczki. Włożyłam do garnka . Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu(...)pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem . Była dla mnie za mało wyrazista więc dodałam czosnek sprasowany. Dodałam 75ml wina wytrawnego. Całość gotowałam do momentu redukcji zupki .Wyszła bardzo smaczna i treściwa. W mojej kuchni jak najbardziej wyciskarka jest potrzebna  -świeże soki -przeciery na zupę Teraz to mogę

Różowa kuchnia
Nalewka imbirowa z miodem i cytryną 105

marnować jedzenia: U mnie nic się nie marnuje, więc owoce, które pozostały w słoju postanowiłam wykorzystać je do infuzowania białego wina. Do słoja wlałam po prostu 1l słodkiego wina, a za kilka tygodni będę mogła cieszyć się kolejnym trunkiem o cytrusowo-imbirowym aromacie. 😉   Owoce można także wykorzystać zamykając je w słoiczku i przechowując w lodówce. Świetnie nadadzą

Cooking Monster
golonka z sosem, na sposób hiszpański​ 158

cebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej strony. Zdjąc i i odłozyć(...)tależ. Na tej samej oliwie podsmażyć warzywa, dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum

stajnia gołębie od kuchni
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 119

kwestia uznania, choć trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z kaloriami. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wytrawnego wina 250 ml śmietany 18 proc. Duża garść szpinaku Mała główka brokuła 2 łyżki masła 150 g sera camembert Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w talarki(...)minut. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną

Niedzielny kucharz
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 107

cukinii i chrupiącym brokułem łodygowym. Smakowała mi też kaczka, która rozpływała się w ustach i wraz z podsmażonymi kopytkami stanowiła pyszny duet. Podczas spotkania mogliśmy też spróbować wspaniałych win, a wśród nich wyjątkowego Quinta da Lapa, czyli różowego musującego wina. Rozgrzewaliśmy się też bardzo aromatycznym naparem z kurkumy, cytrusami i miodem. Krem z zielonego groszku z halloumi

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka z kurczakiem, batatem, tymiankiem i żurawiną 89

herbaty świeży tymianek  szalotka  czosnek  oliwa i masło do smażenia  sól, pieprz, kurkuma  1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego  1 lampka białego, wytrawnego wina  Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu, kurkumie i tymianku. Odstaw na minimum 30 minut. Następnie podsmaż na oliwie do zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę(...)namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany. Na końcu dodaj świeży tymianek, namoczoną ale odcedzoną żurawinę oraz podsmażonego

Mango Papaja
Makaron z sosem kurkowym 146

sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię(...)makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły.   Do odparowanych z wody grzybów, dodajemy wino i od czasu do czasu mieszając, odparowujemy połowę płynu – tak aby alkohol się ulotnił, ale smak pozostał. Następnie, dodajemy bulion i wszystko krótko podduszamy – około

Smaczna Strona
Francuska zupa cebulowa 112

kilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo. Składniki (4 porcje) -1 kg cebuli -3 łyżki masła -2 łyżki oleju -350 ml białego wytrawnego wina -1 l bulionu -listek laurowy -100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera) -1 bagietka -świeży tymianek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać, przekroić na pół(...)średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku

Zielona Kuchnia