wino - 10075 przepisów (strona:196/672)

MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWO-KURKOWYM z POMIDORAMI 111

SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. penne 1 pomidor malinowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina lub wody z gotowania makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% garść listków świeżej bazylii sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości(...)smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy.  Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i  i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż  większość płynu odparuje.  Dolewamy śmietankę

cool and minty
Polędwiczka w piernikowej marynacie 151

łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 lukrowane pierniczki Do podania: Rukola Plastry pomarańczy Pierniczki … i koniecznie dobre, czerwone, wytrawne wino! Sposób przygotowania: Polędwiczkę oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty, w tym z rozkruszonymi na proszek lukrowanymi pierniczkami. Marynatą(...)przekrojeniu w najgrubszym miejscu jest wyraźnie ścięte. Pozostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło, a następnie kroimy w plastry i podajemy na świeżej rukoli, oczywiście z lampką wytrawnego wina

Kuchnia w czekoladzie
Winogrona zapiekane 93

Winogrona zapiekane , pomysł podpatrzony podczas degustacji Polki . Przygotował je szef kuchni z Karczmy Polany .  Winogrona będą idealnie pasowały do sera, dań mięsnych, do drobiu, lub do wina... Winogrona, rozmaryn, oliwa, Winogrona umyć, osuszyć(...)oderwać z gałązek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć rozmarynem. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podawać jako sałatkę lub przekąskę do wina

królestwo garów
Kaszotto z leśnymi suszonymi kurkami 141

leśnymi suszonymi kurkami , które na prawdę jest grzybowe, aromatyczne i pyszne? Dodałam bulion, masło i kilka świeżych podsmażonych kurek. Pyszne! Składniki: 6 łyżek oliwy do smażenia 100 ml białego wina (u mnie bez) 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu (u mnie bez - nadal sztos!) 100 g masła (ja dodałam mniej niż 50g) szczyptę soli i pieprzu (jeśli(...)dzieła: Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty. Krok 2. Następnie dodaj białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj kaszotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu. Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i masło

Spektrum Smaku
Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 261

zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki(...)zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Przykryj i gotuj 10 minut. Krok 3 Posiekaj 2 szalotki i 2 ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
gulasz jagnięcy na hiszpańską modłę 242

Składniki: jagnięcina na gulasz 8 ząbków czosnku 2 cebule 1 pomidor wędzona papryka białe wino sól pieprz Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić(...)samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać. Podlać winem i zredukować. Dolać wody tyle, żeby wszystko przykryć. Posolic do smaku, dodać wędzonej papryki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

stajnia gołębie od kuchni
Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 154

Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia(...)siekamy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy ok. 1-1,5h w temperaturze

Swojskie jedzonko
Ciastko managera.... czyli włoski deser 97

likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać

Cztery Fajery
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 115

szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej(...)będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość. Krok 3 Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj alkohol. Wlej passatę, rozprowadź w ryżu, a następnie wlej pół szklanki bulionu. Zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn. Podlej całość bulionem

Niedzielny kucharz
bomba de la Barceloneta 357

główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku(...)Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na głebokim tłuszczu smażyć 2 – 3 minuty na złotobrązowo. Podawać z aioli i salsa brava

stajnia gołębie od kuchni
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 132

Włoch tańsza niż lot Ryanairem ;-). Koszt dań na dwie osoby to 150 zł. Byłoby taniej, ale wzięliśmy w podróż także butelkę wina (bo co to za Włochy bez wina!), a do tego (niestety) zakupy zrobiliśmy w dosyć drogim sklepie… Brak czasu zmusił nas do odwiedzenia marketu położonego najbliżej naszego domu, co okazało się dużym błędem! Dlatego prawdopodobnie

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Minestrone al pesto 128

mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory(...)minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami 176

kapustą.  Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Wołowinę oprószyć(...)niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do szybkowara przełożyć kawałki wołowiny. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa wlać wino, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć

Ugotować
piernik na grzanym winie ( z jabłkami) 118

tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało... *foremka 25*34 cm Składniki: 6 jajek 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki) 6 łyżek gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru + 1 łyżka 1 łyżka przyprawy korzennej do grzańca 1 łyżka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszki do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jabłka Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną.  Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 219

wędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy kiełbasę, szynkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Po 3-4 minutach podsmażania wlewamy wino i wywar z gotowania grzybów. Gdy się zagotuje, wlewamy całość do garnka z czystym wywarem. Dodajemy grzyby pokrojone w paski. Zagotowujemy i dolewamy śmietanę, chrzan, majeranek oraz przyprawiamy

Poezja smaku