wino - 10075 przepisów (strona:196/672)

Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 268

zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki(...)zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Przykryj i gotuj 10 minut. Krok 3 Posiekaj 2 szalotki i 2 ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
gulasz jagnięcy na hiszpańską modłę 256

Składniki: jagnięcina na gulasz 8 ząbków czosnku 2 cebule 1 pomidor wędzona papryka białe wino sól pieprz Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić(...)samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać. Podlać winem i zredukować. Dolać wody tyle, żeby wszystko przykryć. Posolic do smaku, dodać wędzonej papryki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

stajnia gołębie od kuchni
Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 163

Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia(...)siekamy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy ok. 1-1,5h w temperaturze

Swojskie jedzonko
Ciastko managera.... czyli włoski deser 105

likieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać

Cztery Fajery
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 123

szynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej(...)będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość. Krok 3 Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj alkohol. Wlej passatę, rozprowadź w ryżu, a następnie wlej pół szklanki bulionu. Zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn. Podlej całość bulionem

Niedzielny kucharz
bomba de la Barceloneta 371

główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku(...)Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na głebokim tłuszczu smażyć 2 – 3 minuty na złotobrązowo. Podawać z aioli i salsa brava

stajnia gołębie od kuchni
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 138

Włoch tańsza niż lot Ryanairem ;-). Koszt dań na dwie osoby to 150 zł. Byłoby taniej, ale wzięliśmy w podróż także butelkę wina (bo co to za Włochy bez wina!), a do tego (niestety) zakupy zrobiliśmy w dosyć drogim sklepie… Brak czasu zmusił nas do odwiedzenia marketu położonego najbliżej naszego domu, co okazało się dużym błędem! Dlatego prawdopodobnie

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Minestrone al pesto 134

mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory(...)minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z marchewką i suszonymi grzybami 183

kapustą.  Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Wołowinę oprószyć(...)niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do szybkowara przełożyć kawałki wołowiny. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa wlać wino, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć

Ugotować
piernik na grzanym winie ( z jabłkami) 123

tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało... *foremka 25*34 cm Składniki: 6 jajek 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki) 6 łyżek gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru + 1 łyżka 1 łyżka przyprawy korzennej do grzańca 1 łyżka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszki do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jabłka Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną.  Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 227

wędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy kiełbasę, szynkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Po 3-4 minutach podsmażania wlewamy wino i wywar z gotowania grzybów. Gdy się zagotuje, wlewamy całość do garnka z czystym wywarem. Dodajemy grzyby pokrojone w paski. Zagotowujemy i dolewamy śmietanę, chrzan, majeranek oraz przyprawiamy

Poezja smaku
Drink z białego wina 91

Prosty drink z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu(...)Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka […] Artykuł Drink z białego wina pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Jarmark Bożonarodzeniowy w Bristolu 103

Grzane wino, kiełbaski, gofry, ozdoby choinkowe i mnóstwo domowych wypieków – to mogliśmy spotkać na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bristolu. W samym sercu miasta mamy choinkę (tak wyszło, że nawet jej zdjęcia nie zrobiłam) następnie drewniane domki i specjalnie wyznaczone miejsca, gdyby ktoś chciał sobie zrobić szybki postój i napić się grzanego wina. We Wrocławiu co […] Artykuł Jarmark

Pink Envelope
Orzeźwiające drinki na lato 92

coś dobrego – trzy przepisy na orzeźwiające drinki na lato. Na bazie białego wina, musującego lub czerwonego, w którymś z nich znajdziecie swojego ulubieńca. Przeszukując internety znalazłam kilka ciekawych propozycji i popróbowałam własnych kombinacji. Jeżeli są tutaj wszyscy pełnoletni to zabieram Was na letniego drinka :) 3 przepisy na orzeźwiające drinki na […] Artykuł Orzeźwiające drinki na lato pochodzi

Pink Envelope
Spaghettli alle Vongole 94

tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę.  Składniki: 300 g makaronu spaghetti  1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, a otwarte wyrzucić. Makaron ugotować al dente(...)według przepisu na opakowaniu. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie.  Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania