SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. penne 1 pomidor malinowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina lub wody z gotowania makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% garść listków świeżej bazylii sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości(...)smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Dolewamy śmietankę
cool and mintyłyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 lukrowane pierniczki Do podania: Rukola Plastry pomarańczy Pierniczki … i koniecznie dobre, czerwone, wytrawne wino! Sposób przygotowania: Polędwiczkę oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z pozostałymi składnikami marynaty, w tym z rozkruszonymi na proszek lukrowanymi pierniczkami. Marynatą(...)przekrojeniu w najgrubszym miejscu jest wyraźnie ścięte. Pozostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło, a następnie kroimy w plastry i podajemy na świeżej rukoli, oczywiście z lampką wytrawnego wina
Kuchnia w czekoladzieWinogrona zapiekane , pomysł podpatrzony podczas degustacji Polki . Przygotował je szef kuchni z Karczmy Polany . Winogrona będą idealnie pasowały do sera, dań mięsnych, do drobiu, lub do wina... Winogrona, rozmaryn, oliwa, Winogrona umyć, osuszyć(...)oderwać z gałązek. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć rozmarynem. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podawać jako sałatkę lub przekąskę do wina
królestwo garówleśnymi suszonymi kurkami , które na prawdę jest grzybowe, aromatyczne i pyszne? Dodałam bulion, masło i kilka świeżych podsmażonych kurek. Pyszne! Składniki: 6 łyżek oliwy do smażenia 100 ml białego wina (u mnie bez) 1000 – 1200 ml bulionu warzywnego 100 g parmezanu (u mnie bez - nadal sztos!) 100 g masła (ja dodałam mniej niż 50g) szczyptę soli i pieprzu (jeśli(...)dzieła: Krok 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj gotową mieszankę The Green Woodpecker Trill i smaż na małym ogniu przez około 2 minuty. Krok 2. Następnie dodaj białe wino i mieszaj aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Dalej podlewaj kaszotto bulionem – sukcesywnie po 1 chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu. Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i masło
Spektrum Smakuzawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki(...)zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Przykryj i gotuj 10 minut. Krok 3 Posiekaj 2 szalotki i 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzSkładniki: jagnięcina na gulasz 8 ząbków czosnku 2 cebule 1 pomidor wędzona papryka białe wino sól pieprz Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić(...)samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać. Podlać winem i zredukować. Dolać wody tyle, żeby wszystko przykryć. Posolic do smaku, dodać wędzonej papryki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie
stajnia gołębie od kuchniDoradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia(...)siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy ok. 1-1,5h w temperaturze
Swojskie jedzonkolikieru Amaretto 6 łyżek cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać
Cztery Fajeryszynki parmeńskiej lub salami 1 niepełna szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml passaty lub sosu pomidorowego Puszka czerwonej fasoli 1 szklanka wina Około 1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy Mały pęczek siekanej drobno pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej(...)będzie w nim czerwonych kawałków wsyp do rondla ryż, dobrze wymieszaj i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj 2 łyżki przecieru i wmieszaj w całość. Krok 3 Wlej szklankę wina, podkręć temperaturę, odparuj alkohol. Wlej passatę, rozprowadź w ryżu, a następnie wlej pół szklanki bulionu. Zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn. Podlej całość bulionem
Niedzielny kucharzgłówne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku(...)Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na głebokim tłuszczu smażyć 2 – 3 minuty na złotobrązowo. Podawać z aioli i salsa brava
stajnia gołębie od kuchniWłoch tańsza niż lot Ryanairem ;-). Koszt dań na dwie osoby to 150 zł. Byłoby taniej, ale wzięliśmy w podróż także butelkę wina (bo co to za Włochy bez wina!), a do tego (niestety) zakupy zrobiliśmy w dosyć drogim sklepie… Brak czasu zmusił nas do odwiedzenia marketu położonego najbliżej naszego domu, co okazało się dużym błędem! Dlatego prawdopodobnie
Niedzielny kucharzmała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto 1 ząbek czosnku Mały pęczek bazylii Mały pęczek pietruszki 1/3 szklanki oliwy ¼ szklanki tartego parmezanu ½ cytryny Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pomidory(...)minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii i pietruszki
Niedzielny kucharzkapustą. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Wołowinę oprószyć(...)niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę wraz z marchewką. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do szybkowara przełożyć kawałki wołowiny. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Do mięsa wlać wino, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i wlać wodę z moczenia grzybów. Pokrywę od szybkowaru zamknąć
Ugotowaćtutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało... *foremka 25*34 cm Składniki: 6 jajek 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki) 6 łyżek gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru + 1 łyżka 1 łyżka przyprawy korzennej do grzańca 1 łyżka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszki do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jabłka Wino wlać do rondelka, wsypać przyprawę do grzańca i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać masło, szklankę cukru i kakao. Gotować aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cynamonem i łyżką cukru, poddusić aż zmiękną. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawędzonej kiełbasy (np. jałowcowej) 150 g naturalnie wędzonego boczku 2 lekko czubate łyżki chrzanu 1 lekko czubata łyżka majeranku 150 ml tłustej śmietanki (30%) ok. 80 ml białego, wytrawnego wina sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ugotowane w osolonym wrzątku i utłuczone ziemniaki, jajko sadzone Przygotowujemy wywar na wędzonce. Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę. Dorzucamy liście laurowe(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy kiełbasę, szynkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Po 3-4 minutach podsmażania wlewamy wino i wywar z gotowania grzybów. Gdy się zagotuje, wlewamy całość do garnka z czystym wywarem. Dodajemy grzyby pokrojone w paski. Zagotowujemy i dolewamy śmietanę, chrzan, majeranek oraz przyprawiamy
Poezja smaku