wino - 10075 przepisów (strona:205/672)

PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI 198

świecie rządzi pełnoziarniste spaghetti z białym winem i grzybami. Smak aromatycznych grzybów idealnie przełamuje cierpkie białe wino. Danie rozbudza zmysły i podsyca apetyt. Artykuł PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia 113

cerkwi, hodowcy winorośli udają w towarzystwie wesołego grajka do winnicy, gdzie na jej środku lub w rogach odcinają jeden lub trzy pędy, a miejsca po odciętych pędach polewają winem, aby przypomnieć winorośli o jej głównej roli, czyli o wydaniu zdrowych, dorodnych plonów. Obecnie również święci się winnice wodą święconą, co ma na celu uchronienie przed złymi mocami i szkodnikami(...)czapki lub przerzucają przez ramię i niosą do domu, gdzie kładą je przy domowej ikonie. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru

Kate's Kitchen
Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem 138

łyżeczki soli 6 ząbków czosnku 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki brązowego cukru 80 ml białego wina 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml kremówki kilka plastrów boczku wędzonego surowego (możecie też użyć tego pokrojonego w kostkę – ok. 100g) 2 łyżki syropu klonowego Wykonanie: Z porów używamy całą(...)zaczną się brązowić dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 10 minut aż pory się skarmelizują. Dodać czosnek (można go pokroić wcześniej). Podsmażać jeszcze 3 minuty. Zwiększyć ogień i wlać wino. Wymieszać, podgotowywać parę minut aż alkohol się zredukuje. Dodać bulion, dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, delikatnie

Pociąg Do Kuchni
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 213

wiosenne  . Zdrowe i pożywne . Dajcie się namówić ViolaPassion Składniki: 2 osoby 2 steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki(...)gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku

Viola cooks with passion
Barszcz gdański 112

buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody(...)godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek roztarty z solą, wlałem wino, doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ziemniakami

R'n'G Kitchen
PIECZEŃ WIEPRZOWA Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 158

świeżego 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę soli chlust wina pieprz- ilość według uznania Wszystkie składniki wrzucamy do moździerza i dokładnie rozcieramy na pył, dolewamy chlust wina i otrzymaną papką smarujemy mięso. Odstawiamy na min 24 godz. Po tym czasie mięso zwijamy sznurkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 240 st. w naczyniu żaroodpornym. Zrumieniamy mięso

harrisa
Faworki (chrust). 177

ostatki ;) Składniki na faworki (chrust): na trzy talerze gotowych ciastek 350 g mąki tortowej 3 zółtka 3 łyżki miękkiego masła 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 5 łyżek białego wina 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis  tutaj ) DODATKOWO: olej do smażenia cukier puder do oprószenia      Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, masło, śmietanę oraz białe wino. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy około 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku wzdłuż i przewlekamy koniec ciastka przez otwór. Tak przygotowane faworki

Rozpustne gotowanie
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 173

ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek natki pietruszki po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków 2-3 listki laurowe 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir(...)liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem. Krok 4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut. Krok 5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości) W tym czasie przecedzamy wywar

Moja Książka Kucharska
Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym 227

makaronu penne lub innego – 1 pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki parmezanu – 1 kulka sera mozzarella – oliwa do smażenia – sól, pieprz – świeża bazylia do podania Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien(...)Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron

nietylkopasta.pl
Zapiekane nachos 185

Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra – 2 łyżki oliwy z oliwek – około 200 g nachos – wersja serowa, pikantna lub naturalna – to zależy(...)posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, a następnie dodaj mięso i usmaż je od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego już mięsa dodaj passatę, wino i duś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić

nietylkopasta.pl
Restauracja Repubblica Italiana, Warszawa ul. Francuska 44 181

było smacznie? Przeczytajcie cały wpis, zapraszam WYSTRÓJ Bardzo proste dość przyjemne miejsce, przypominające włoską winiarnię. Wnętrze jest stosunkowo nieduże, prawdopodobnie dlatego postawiono tu na prostotę. Duża fototapeta, bułki z winami, proste stoły i krzesła. Siedzi się tam przyjemnie. KUCHNIA Podczas naszej wizyty mieliśmy okazję spróbować całego przekroju tutejszej kuchni. Ja zdecydowałam się na starter w postaci przystawki, a wśród(...)spotkałam, trochę popsuło mi to smakowanie tego całkiem dobrego w smaku dania.   MOJA OPINIA Nasze wrażenia po odwiedzeniu restauracji były niestety mieszane. Miła obsługa i dobre wino nie nadrobią jednak mieszanych uczuć w zakresie menu. Być może postawiliśmy na niewłaściwe dania, tego prawdopodobnie już się nie dowiemy. Wiem jedno – muszę sama przygotować przepis na gnocchi z truflami

nietylkopasta.pl
Potrawka z sarniny 136

dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła 250 ml rosołu(...)galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem

R'n'G Kitchen
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 166

łyżeczki cukru (oryginalnie trzcinowego) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ciemnego (gęstego) sosu sojowego (dark soya saus) 1 łyżka jasnego sosu sojowego (light soya saus) 1 łyżeczka wina Shaoling 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej zmieszana z 1 łyżką zimnej wody 10 całych ząbków czosnku trochę (tyle ile się mieści w 2 palce) suszonej skórki tangerynek (to coś pomiędzy mandarynką(...)odstawić. Oleju również nie wylewać bo ma teraz apetyczny czosnkowy aromat. W misce połączyć razem: jasny sos sojowy, posiekany czosnek,pastę z brązowej fasoli, cukier, mąkę z wodą, wino, olej sezamowy i szczyptę pieprzu do smaku. Składniki wymieszać i włożyć do niej rybę. Rybę dokładnie wytaplać w marynacie by dokładnie się nią pokryła, również wewnątrz. Marynować rybę przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekane nachos 197

Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra – 2 łyżki oliwy z oliwek – około 200 g nachos – wersja serowa, pikantna lub naturalna – to zależy(...)posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, a następnie dodaj mięso i usmaż je od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego już mięsa dodaj passatę, wino i duś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania