włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki 150 g guanciale lub boczku 50 ml białego wina 70 g sera pecorino romano 2 łyżki oliwy papryczka chilli lub suszone płatki chilli pieprz Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w cienkie paski(...)zetrzeć. Na patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć na niej papryczkę chilli. Następnie dodać boczek i całość smażyć na niewielkim ogniu. Wlać wino i podsmażyć na większym ogniu, żeby płyn odparował. Boczek przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pomidory przez kilka minut, aż się rozpadną. Wrzucić wyjęty wcześniej boczek i chwilę jeszcze poddusić całość. Doprawić
wyzwania kuchenneświeżej szałwii (opcjonalnie można użyć suszonej) szczypta płatków chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 duża szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni(...)masła, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby pokrył się tłuszczem i wymieszał z cebulą. Wlać wino i gotować aż wyparuje/zostanie wchłonięte przez ryż. Ryż podlewać gorącym bulionem, po około pół szklanki na raz. Po wlaniu płynu, risotto delikatnie mieszać drewnianą łyżką, smażyć na niewielkim
Codzienne GotowanieSkładniki dwa kawałki fileta z Dorsza opakowanie szynki szwarcwaldzkiej świeży szpinak kiełki (opcjonalnie) łyżka masła sklarowanego pół szklanki białego wina półwytrawnego sól 3/4 szklanki śmietanki sos vinegrette odrobina wody ok 3 łyżki pół łyżeczki cukru łyżeczka octu jabłkowego ząbek czosnku sól, pieprz dwie łyżki oleju Przygotowanie Mięso ryby owinąć szynką i podsmażyć na maśle(...)każdej strony. Następnie na tą patelnię wlać wino, po kilku minutach dodać śmietankę, posolić do smaku i zredukować. Wszystkie składniki sosu wymieszać w słoiczku i polać nim szpinak - dodać kiełki - i gotowe
Gaździnka warzymielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz 2 średnie cebule 3 kromki pieczywa tostowego 150 ml czerwonego wytrawnego wina Sos : 6 łyżek oliwy 1 starta marchewka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)puszki pomidorów pelati ( po 400 g ) 1 łyżka płynnego miodu płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Przygotowanie Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem. W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem. Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa
R'n'G KitchenTylko mąka gryczana, siemię lniane ( które z powodzeniem zastępuje jaja ), drożdże i woda. Smak jest rewelacyjny, skórka chrupiąca. Przepis prosty, a Wy otrzymujecie kolejną inspirację WIN WIN Przepis 300g mąki gryczanej 100g zmielonego siemienia lnianego 400 ml wody szczypta soli 14g sypkich drożdzy Przygotowanie W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę, siemię i wodę mieszamy, dodajemy drożdże i odkładamy
PaleoLifesię oblizali. ;) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 dymki 12 suszonych śliwek 1 jabłko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu sól oliwa 3 garście młodego szpinaku Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę(...)patelnię dodać nieco oliwy i zeszklić na niej pokrojone w cienkie plasterki dymki z dodatkiem cynamonu i kurkumy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz śliwki. Wlać wino i bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodać kawałki kurczaka oraz szpinak i dusić jeszcze 5 - 10 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem
zadanie-gotowanieposypane startym parmezanem :-) Myślę, że na pewno Wam posmakuje :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ok. 600 g) 1,5 łyżki oleju 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1,5 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki tartego chrzanu 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz(...)plasterki. ja je troszkę jeszcze rozbiłam. 2. W szerokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć polędwiczki i podsmażyć z obu stron. Doprawić solą. Następnie wlewamy wino i gotujemy około minuty. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. W międzyczasie co jakiś czas przewracamy polędwiczki. 3. Pod koniec gotowania dodajemy
kruche babeczkiromatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis : Składniki : 4 duże pigwy 2 laski wanilii 2-3 goździki sok z 1 cytryny 125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina 15 dkg brązowego cukru 250 ml wody ( 1 szklanka ) Sposób wykonania : P igwę opłucz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na ćwiartki lub plasterki. Włóż do rondla, skrop sokiem(...)cytryny. Wanilię pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla z pigwą. Dodaj cukier, goździki, wino i wodę , wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj. gotuj przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce pigwy, goździki i laskę wanilii wyjmij łyżką cedzakową , przełóż po kilka do każdego słoiczka. Sok gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Gorącym
Przepisy i porady kulinarneszalotka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy do smażenia ok. 700 g grzybów (mniej lub więcej, w zależności jak wyraźny chcemy grzybowy akcent; nasze!) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella(...)jest konieczne, nie płuczemy ich, a jedynie usuwamy pędzelkiem zabrudzenia), dość grubo pokrojone grzyby. Jeśli dodajemy nóżki, kroimy je nieco cieniej, żeby zdążyły się udusić. Na patelnie wlewamy wino i dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu
les mirabellesjarzębiny i kumkwatów 2-3 pietruszki 1 figa 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki rozmarynu kumin pieprz sól Wykonanie: Piersi z kaczki marynujemy przez noc w winie i rozmarynie, następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni i wytapiamy tłuszcz, następnie przekładamy
Quinoa Raz!boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić(...)startą na tarce na dużych oczkach. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć
Zasmakuj Kuchnizmiękło. Farsz: 1 kg borowików (podgrzybki, prawdziwki itp.) 2 cebule 1 średnia marchew nieduży korzeń pietruszki oliwa z oliwek ząbek czosnku 150 ml czerwonego pół wytrawnego lub wytrawnego wina 100 ml rosołu pieprz i sól liść laurowy. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, posolić(...)podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł. Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarnywątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól Przygotowanie Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie(...)Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut
R'n'G Kitchenłyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive(...)dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się dusić aż będzie miało mniej więcej jednolitą konsystencję – część kawałków mango się rozpadnie, żurawina zmięknie. Cały czas mieszamy chutney
Martyna Cookssztuk(obranych z pancerzy tylko z ogonkiem,mogą być blanszowane mrożone) papryczka chilli 2 ząbki czosnku 50 gr masła 2 łyżki oliwy ok 60-70 ml białego wina sól natka pietruszki lub świeży lubczyk Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy,opłukujemy i osączamy na sitku. Na patelni roztapiamy masełko z oliwą(żeby masło się nie spaliło),wrzucamy pokrojoną bardzo drobno papryczkę(...)chilli (bez ziarenek) i czosnek,chwilkę smażymy(ok 1 min) ,żeby wydobyć aromat i piękny zapach.Wrzucamy krewetki i po ok 2 min wlewamy wino-jeszcze ok 5 min dusimy ,żeby alkohol odparował i przekładamy na talerz,razem z sosikiem który się zrobił -posypujemy posiekaną natką albo lubczykiem smacznego
Swojskie jedzonko