wino - 10075 przepisów (strona:211/672)

Chleb gryczany bez jajek bez glutenu 145

Tylko mąka gryczana, siemię lniane ( które z powodzeniem zastępuje jaja ), drożdże i woda. Smak jest rewelacyjny, skórka chrupiąca. Przepis prosty, a Wy otrzymujecie kolejną inspirację WIN WIN Przepis 300g mąki gryczanej 100g zmielonego siemienia lnianego 400 ml wody szczypta soli 14g sypkich drożdzy Przygotowanie W odrobinie wody rozpuszczamy drożdże. Mąkę, siemię i wodę mieszamy, dodajemy drożdże i odkładamy

PaleoLife
Kurczak cynamonowy z jabłkami i śliwkami. 167

się oblizali. ;) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 2 dymki 12 suszonych śliwek 1 jabłko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki białego wina 1/4 szklanki bulionu sól oliwa 3 garście młodego szpinaku Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki (każdy na 2 - 3 części). Umieścić w misce, dodać łyżkę oliwy, kumin i dużą szczyptę(...)patelnię dodać nieco oliwy i zeszklić na niej pokrojone w cienkie plasterki dymki z dodatkiem cynamonu i kurkumy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz śliwki. Wlać wino i bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodać kawałki kurczaka oraz szpinak i dusić jeszcze 5 - 10 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem

zadanie-gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 159

posypane startym parmezanem :-) Myślę, że na pewno Wam posmakuje :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ok. 600 g) 1,5 łyżki oleju 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1,5 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki tartego chrzanu 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz(...)plasterki. ja je troszkę jeszcze rozbiłam.  2. W szerokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć polędwiczki i podsmażyć z obu stron. Doprawić solą. Następnie wlewamy wino i gotujemy około minuty. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. W międzyczasie co jakiś czas przewracamy polędwiczki.  3. Pod koniec gotowania dodajemy

kruche babeczki
Aromatyczny kompot z pigwy do słoików. 176

romatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis : Składniki : 4 duże pigwy 2 laski wanilii 2-3 goździki sok z 1 cytryny 125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina 15 dkg brązowego cukru 250 ml wody ( 1 szklanka ) Sposób wykonania :   P igwę opłucz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na ćwiartki lub plasterki. Włóż do rondla, skrop sokiem(...)cytryny. Wanilię pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla z pigwą. Dodaj cukier, goździki, wino i wodę , wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj. gotuj przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce pigwy, goździki i laskę wanilii wyjmij łyżką cedzakową , przełóż po kilka do każdego słoiczka. Sok gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Gorącym

Przepisy i porady kulinarne
Dzika carbonara na sezonowo 213

szalotka 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy do smażenia ok. 700 g grzybów (mniej lub więcej, w zależności jak wyraźny chcemy grzybowy akcent; nasze!) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina  1 gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella(...)jest konieczne, nie płuczemy ich, a jedynie usuwamy pędzelkiem zabrudzenia), dość grubo pokrojone grzyby. Jeśli dodajemy nóżki, kroimy je nieco cieniej, żeby zdążyły się udusić. Na patelnie wlewamy wino i dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu

les mirabelles
Pierś z kaczki z quinoą, smażoną pietruszką, konfiturą z jarzebiny i figą 154

jarzębiny i kumkwatów 2-3 pietruszki 1 figa 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki rozmarynu kumin pieprz sól Wykonanie: Piersi z kaczki marynujemy przez noc w winie i rozmarynie, następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni i wytapiamy tłuszcz, następnie przekładamy

Quinoa Raz!
Spaghetti bolognese z marchewką 95

boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić(...)startą na tarce na dużych oczkach. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć

Zasmakuj Kuchni
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 183

zmiękło.  Farsz: 1 kg borowików (podgrzybki, prawdziwki itp.) 2 cebule 1 średnia marchew nieduży korzeń pietruszki oliwa z oliwek ząbek czosnku 150 ml czerwonego pół wytrawnego lub wytrawnego wina 100 ml rosołu pieprz i sól liść laurowy. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, posolić(...)podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gruszki nadziewane wątróbką drobiową 105

wątróbek drobiowych 1 cebula 1 łyżka masła masło do formy 2 jajka 1 łyżka tartej bułki 1 ząbek czosnku 4 twarde duże gruszki ( najlepiej Lukasówki ) 100 ml słodkiego czerwonego wina sól     Przygotowanie   Wątróbki oczyściłem, posiekałem. Cebulę obrałem, posiekałem. Łyżkę masła stopiłem na patelni, zeszkliłem cebulę. Dodałem wątróbkę, usmażyłem. Zdjąłem z ognia, dodałem żółtka, posypałem solą, dokładnie(...)Wydrążony miąższ drobno pokroiłem, dodałem do wątróbki. Napełniłem gruszki farszem, przykryłem odciętymi wierzchami, które również wcześniej lekko wydrążyłem. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, ciasno ułożyłem w nim gruszki. Wlałem wino. Wstawiłem do piekarnia rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem ok. 30 minut

R'n'G Kitchen
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 91

łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper tablespoon of lemon juice olive(...)dorzuciłam lekko ponad jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się dusić aż będzie miało mniej więcej jednolitą konsystencję – część kawałków mango się rozpadnie, żurawina zmięknie. Cały czas mieszamy chutney

Martyna Cooks
Krewetki na maśle z czosnkiem i chilli 328

sztuk(obranych z pancerzy tylko z ogonkiem,mogą być blanszowane mrożone) papryczka chilli  2 ząbki czosnku 50 gr masła 2 łyżki oliwy ok 60-70 ml białego wina sól natka pietruszki lub świeży lubczyk Przygotowanie: Krewetki rozmrażamy,opłukujemy i osączamy na sitku. Na patelni roztapiamy masełko z oliwą(żeby masło się nie spaliło),wrzucamy pokrojoną bardzo drobno papryczkę(...)chilli (bez ziarenek) i czosnek,chwilkę smażymy(ok 1 min) ,żeby wydobyć aromat i piękny zapach.Wrzucamy krewetki i po ok 2 min  wlewamy wino-jeszcze ok 5 min dusimy ,żeby alkohol odparował i przekładamy na talerz,razem z sosikiem który się zrobił -posypujemy posiekaną natką albo lubczykiem  smacznego

Swojskie jedzonko
Risotto z pieczoną dynią, parmezanem i orzechami pekan 157

sporą kostkę. 1 szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę 1 szklankę ryżu do risotto Około 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki zimnego masła 1/2 łyżeczki (lub mniej do smaku) suszonych płatków chilli 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan parmezan do smaku  Małą dynie piżmową obrałam ze skórki- skórkę odłożyłam(...)ponownie rosołu i tak postępowałam aż ryż stał się maślany, ale nadal jędrny i twardawy w środku. Dodałam pieczoną i osuszoną dynię, upieczone ząbki czosnku wycisnęłam z łupinek, białe wino, płatki chilli, pokruszone orzechy i dusiłam, aż alkohol odparował. Dodałam gałkę muszkatołową, masło i wszystko zamieszałam, krótko poddusiłam.Gotowe.  Na wierzch zetrzyjcie parmezan i poukładajcie chipsy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Nalewka korzenna rozgrzewająca ( działa rozgrzewająco na zmarznięte dłonie i stopy ). 100

Składniki : 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka miodu lipowego 0,5 l białego wytrawnego wina 0,5 l rumu Sposób wykonania :   B iałe wino wlej do rondla, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Gorący płyn przelej do termosu

Przepisy i porady kulinarne
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 251

woreczki ryżu parabolicznego (300 g) ugotowane wg opisu na opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule  3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć(...)Wyjąć go na talerz a do rondla włożyć posiekaną cebulę i czosnek starty na drobnych oczkach. Dodać odrobinę soli i podsmażać chwilę, by cebulka zmiękła.  Do rondla dodać wino, wodę. Zagotować. Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas

Poezja Smaków - blog kulinarny
policzki wołowe 259

Danie banalne w przygotowaniu, ale wymagające sporo czasu. W ostatniej chwili zrobić się go nie da… Składniki: policzki wołowe cebula oliwa z oliwek czerwone wino krojone pomidory pelati, albo puree z pomidorów sól pieprz Cebulę pokroić w grubą kostkę. Piekarnik rozgrzać do 140°C. W naczyniu do pieczenia (koniecznie z pokrywką, może być żeliwne, może stalowe(...)emaliowane) rozgrzać oliwę. Mięso posolić, popieprzyć. Zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie, wyjąć i odłożyć. Wrzucić i przesmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni, włożyć do niej mięso, zdeglasować czerwonym winem (w efekcie wlać prawie całą butelkę), dodać pomidory. Kawałki mięsa powinny być zanurzone do 2/3 w sosie. Przykryć niezbyt szczelnie i wstawić do piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie

stajnia gołębie od kuchni

Proponowane wyszukiwania