wino - 10075 przepisów (strona:217/672)

Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem 198

Składniki: 500 g rabarbaru 1000 ml wody 3 różowe  grapefruity 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi 2 gałązki rozarynu Do podania:  500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco) kostki lodu 4 gałązki rozmarynu  Przygotowanie: W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw(...)rabarbar na noc w lodówce. Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź.  Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu

SzczyptaSmaQ
Sajgonki z polędwiczkami i warzywami 206

krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami.  Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami

Zasmakuj Kuchni
Risotto z zielonymi szparagami 151

składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia szparagów Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Odciąć główki a resztę pokroić na małe kawałki(...)łyżki masła oraz łyżkę oleju i zeszklić cebulę (tylko zeszklić nie rumienić). Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę aż ryż również zrobi się szklisty następnie wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie

Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa z warzywami po azjatycku 150

daniu liczy się bardzo dobrej jakości biała kiełbasa. Składniki biała kiełbasa /surowa warzywa na patelnię, mieszanka azjatycka z pędami bambusa i grzybami mun opcjonalnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina świeża bazylia tarty parmezan oliwa z oliwek do podania olej kokosowy extra virgin  do smażenia Rozgrzej patelnię ,dodaj niewielką ilość oleju kokosowego. Gdy się dobrze rozgrzeje,wrzuć pokrojoną(...)kawałki białą kiełbasę. Podsmaż. Wlej czerwone wino i duś jeszcze chwilę. Następnie wrzuć mieszankę warzywną, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu ,kiedy pędy bambusa będą miękkie. Rozłóż na talerze, posyp obficie parmezanem, dodaj bazylię i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Hiszpańska paella z produktami Lidl 185

Wybrałam do przetestowania mieszankę owoców morza do paelli. szklanka ryżu szczypta szafranu cebula 2 ząbki czosnku mieszanka owoców morza Sol&Mar bulion ok 750 ml 3/4 szklanki białego wina pół szklanki zielonego groszku papryki zielona i czerwona cytryna 4 łyżki oliwy Oliwę rozgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę, dodać ryż, paprykę, szafran, czosnek.  Wymieszac. Wlać białe wino

AZgotuj!
Farotto z buraczkami z pianką chrzanową 296

wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz   Orkisz płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy(...)ucieramy z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy roztarty z solą czosnek oraz tymianek. Następnie dodajemy orkisz, chwilę smażymy i dodajemy wino. Do garnka dodajemy niecały litr wody (możemy użyć buliony warzywnego) i gotujemy do odparowania. Dodajemy drugą, taką samą porcję płynu. Gdy potrawa stanie się gęsta, dodajemy buraczane puree

MarcinChef
GULASZ WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI 201

porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 szklanki białego wina  400 ml bulionu lub wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 50 g pikantnej kiełbaski chorizo  600 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami dodajemy mięso. Obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Do ostatniej podsmażonej porcji mięsa dolewamy wino i chwilę odparowujemy, przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju. Dodajemy cebulkę, czosnek i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut

cool and minty
Gulasz wołowy z winem i kurkami 126

Obsmażyć słoninkę, aż powstaną chrupiące skwarki, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i dodać pokrojone mięso w małe kawałki. Wlać wino i smażyć aż wino prawie wyparuje. Dodać słoninę i cebulkę, grzyby pokrojone drobno, wlać wywar, zioła,dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie

Kuchnia Pokoleń
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 146

ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek(...)partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy, gdy już będą dobrze zrumienione. Na koniec podsmażamy jeszcze cebulę. Gdy i ta wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej cały smak podsmażanych wcześniej składników. Czekamy chwilę aż odparuje alkohol i przelewamy do kapusty. W międzyczasie kroimy śliwki i grzyby i dorzucamy do całości. Teraz

Pichceniomania
Pieczona w winie biała kiełbasa z cebulką 218

świątecznym stole. Cieszmy się zatem tym pięknym Ro dzinnym czasem z Bliskimi przy stole :) Skła dniki: 0,5kg białej kiełbasy 3 duże cebule łyżeczka tymianku 200ml czerwonego półsło dkiego wina 2 ząbki czosnku szczypta soli     Przygotowanie: Kiełbasę myjemy. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. Smarujemy nim kiełbaski i pozostawiamy w naczyniu na pół(...)dziny. W tym czasie kroimy w półplastry cebulę i delikatnie ja solimy. Żaroo dporną formę smarujemy oliwą. Kiełbaski wkła damy do naczynia, posypujemy tymiankiem i przykrywamy cebulę i polewamy winem.. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę z kiełbasą (przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową) wstawiamy do piekarnika na 40 minut.   Po tym czasie o dkrywamy kiełbasę i zwiększamy temperaturę

ChilliJemy
Wieprzowina z buraczkami 125

Składniki 5 średnich buraków 500 g wieprzowiny - karczek sol, pieprz,  3-4 listki laurowe, ząbki czosnku i ziarenek ziela angielskiego lampka półwytrawnego czerwonego wina Przygotowanie Suche mięso pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawami, podsmażyć na oleju z każdej strony na brązowy kolor . Przełożyć do naczynia żaroodpornego z czosnkiem w całości, listkami laurowymi i ziarenkami angielskimi(...)samym czasie na patelnię wlać wino chwilkę trzymać na ogniu, aż wszystko się ładnie odklei - zalać tym mięso z odrobiną wody i włożyć do pieca na godzinkę w 150 st C (na ostatnie 9 min zwiększyć moc do 200 st C.  Buraki umyć i w skórkach ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zmiksować i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
Biała kiełbasa w pieczarkach 133

porcja = ok 360 kcal 4 szt. surowej białej kiełbasy ząbek czosnku 2 cebule 5 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego łyżka tymianku 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina WYKONANIE: 1. Czosnek, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek z cebulą. Nie rumienić. 3. Dodać pieczarki i tymianek, podsmażyć do odparowania(...)wody z grzybów. 4. Białą kiełbasę ponakluwac czubkiem noża i położyć na patelni, pomiędzy pieczarkami. 5. Smażyć ok 10 min, do zrumienienia. 6. Wlać bulion warzywny lub białe wino i dusić pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie obrócić kiełbasy. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kiełbasa biała

Atlas Smaków
Smażona wątróbka cielęca 210

przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki(...)kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy winem, pozwalamy przez chwilę odparować. Lekko solimy, dodajemy nieco pieprzu, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i bardzo powoli dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż szalotki będą miękkie, a płyn prawie

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem 320

patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym czosnkiem. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie i nabierze złotego koloru. Wlać wino i podgrzewać aż wino prawie wyparuje. Wrzucić kurczaka, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do momentu, aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pokrojony drobno szpinak wlać wodę. Tyle żeby

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń wołowa 160

świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki(...)Sposób przygotowania: Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy  z obu stron  solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania