wino - 10075 przepisów (strona:225/672)

Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 125

jestem ciekawa, czy spodobał się jury konkursu. Wyników jeszcze nie ma ale nam smakował. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki suszonej żurawiny Do duszenia jabłek • 3/4 szklanki białego wina • 1 cytryna • 2 łyżeczki cukru Ciasto na jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier(...)puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. • Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, dodać wino, cukier i zagotować w szerokim garnku. • Włożyć połówki jabłek i żurawinę i dusić pod przykryciem 5 minut. • Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem wanilinowym i mąką. • Białka ubić

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 115

wędzona w proszku • sól, pieprz • 5 łyżek oleju do smażenia Sos • 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex • 100 g cukru – 1/2 szklanki • 100 ml wina czerwonego Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i natrzeć nią polędwiczkę razem z przyprawami. • Odstawić na noc do lodówki. • Następnie obsmażyć(...)minuty z każdej strony na złoty kolor. • Z cukru rozpuścić karmel, dodać truskawki i wino. • Gotować aż płyny się zredukują do połowy. • Sos truskawkowy zmiksować. • Podawać polędwiczki pokrojone w plastry z sosem i roszponką

To co kocham
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 122

gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 150 ml wina czerwonego wytrawnego • 1 łyżka octu balsamicznego • sól, pieprz Kurki • 20 dkg kurek mrożonych • 1 ząbek czosnku • 2 szalotki • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki Wykonanie: • Wymieszać(...)zalać mięso z jelenia i odstawić do lodówki. • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle z cukrem brązowym, aż się rozpuści. • Dodać wino i zredukować do 1/3 objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane

To co kocham
Sangria czerwona tropikalna 116

bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko słodka, lekko alkoholowa. Polecam! Składniki: • 2 butelki czewonego wina słodkiego • 500 ml Fanty • 500 ml Sprite • 500 ml wermutu • 150 ml koniaku • 1 pomarańcza • 1 cytryna • 1 grejpfrut • 1 jabłko • 1 gruszka • 2 laski cynamonu • 2 gwiazdki anyżu Wykonanie: • Wymieszać(...)alkohole – wino, wermut i koniak. • Wyszorowaną pomarańczę, cytrynę i grejpfrut pokroić w półkrążki. • Jabłko i gruszkę pokroić również w półkrążki. • Owoce wymieszać z alkoholem, dodać cynamon i anyż. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Następnie dodać napoje gazowane, wymieszać i podawać

To co kocham
Sos żurawinowy 136

towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego • 1 szklanka dżemu żurawinowego – słoiczek szklankowy Wykonanie: • Wino gotować na wolnym ogniu, aż zredukuje swą objętość o połowę. • Dodać dżem żurawinowy

To co kocham
Konfitura z czerwonej cebuli 131

tartach, tostach, burgerach czy nawet zwykłych kanapkach z masłem lub smalcem jak kto woli. Składniki: • 6 cebul czerwonych • 2 łyżki masła • 5 łyżek cukru brązowego • 250 ml wina czerwonego wytrawne • 2 łyżki octu balsamicznego • sól, pieprz Wykonanie: • Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle z cukrem brązowym, aż się rozpuści. • Dodać wino

To co kocham
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 222

cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu. sól do smaku 24 mrożone kwadratowe cienkie arkusze z ciasta

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kurczak po myśliwsku 158

wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości 3 małe cebule 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli  pieprz(...)chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość, następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz

Cooking Monster
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 165

sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki - sos maślany: Ocet winny – 75 ml Białe wino wytrawne – 75 ml Szalotka – 1 sztuka Masło – 225 g Sól i pieprz Składniki - placki z cukinii: Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka(...)pstrągi i odstawiamy z ognia na 8-9 minut. Po tym czasie pstrągi są już gotowe do wyjęcia z foli i podania. Wykonanie – sos maślany: W garnku zagotować ocet, wino i drobno posiekaną szalotkę. Sos zredukować, a następnie przecedzić przez sitko. Sos zdjąć z ognia i dodawać do niego powoli masło, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Gruszki w białym winie. 129

żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego wytrawnego wina (np. riesling) 1 cytryna 250 g cukru 1 laska wanilii kawałek kory cynamonowej (6 cm) 1 gałązka rozmarynu Wykonanie: Gruszki obrać i przekroić na połówki (nie usuwać gniazd nasiennych(...)Cytrynę umyć, sparzyć i nożykiem do obierania odkroić kilka cienkich pasków skórki. Wycisnąć sok. W garnku połączyć wino z cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, korę cynamonową, rozmaryn oraz ziarenka i skórkę wanilii (osobno). Zagotować i zmniejszyć ogień do małego. Włożyć delikatnie gruszki i gotować około 15 - 20 minut. Gruszki powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Ułożyć gruszki

zadanie-gotowanie
Karp zapiekany z czerwoną porzeczką 100

Składniki 4 filety z karpia sól pieprz 250 g cebuli 2 małe marchewki 50 g masła 1 łyżka mąki puszka czerwonej porzeczki w syropie 500 ml czerwonego wytrawnego wina listki tymianku 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 1 goździk     Przygotowanie   Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki. Na patelni roztopiłem(...)masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana wytrawna 160

Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli(...)wlać wino i wymieszać z przecierem i bułką tartą. Połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w suszonych pomidorach 149

kurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek  Na patelnię wlewamy(...)małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać

Szczęśliwa kuchnia
Kalmary duszone w wolnowarze 184

był przepis z  tej  strony składniki 700 g oczyszczonych krążków kalmarów 2 cebule pokrojone w plasterki 5 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej 100 ml czerwonego wina 400 g pomidorów z puszki 3 łyżeczki kaparów (ok 20 g) 80 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, oliwki, kapary, pokrojone pomidory z puszki, dobrze wymieszać, zagotować. Gorący sos pomidorowy przełożyć do misy wolnowaru, dołożyć kalmary, wymieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 3,5 - 4 godziny

Stare Gary
Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem 272

jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony oliwa z oliwek Fileta z kurczaka(...)oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie skrojoną, czerwoną paprykę. Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania