chrupko, na patelni o grubym dnie, otrząsamy z tłuszczu i przekładamy na papierowy ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win! Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej
Karo in the KitchenPrzepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa. Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 szt kopru włoskiego 4 łodygi selera naciowego 50 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu drobiowego 3 łyżki słodkiej śmietany 18% pieprz-młynek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez(...)smażonych warzyw wlewamy wino, smażymy kilka minut, do momentu odparowania alkoholu. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 20 min. Zupę zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie miksujemy na gładko, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Rozlewamy do misek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenbeszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka(...)dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając
Bulliożurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą(...)roladkę i nakłuć wykałaczkami w miejscach gdzie mięso może się „rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około
Bulliojednocześnie tak bardzo aromatyczne. Z dodatkiem duszonego czerwonego buraka i sera typu feta. Składniki: - 1 duży burak - 1 szalotka - 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim - 100 ml białego wytrawnego wina - 300 ml bulionu warzywnego - 3 łyżki masła - oliwa z oliwek do smażenia ryżu - świeży majeranek - 100 g sera typu feta Przygotowanie: Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)bulionu. Dusimy jeszcze chwilę, kilka minut. Cebulę drobno siekamy, szklimy na łyżce masła i oliwie. Wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka ryżu zaczną się robić przezroczyste. Wlewamy wino, a kiedy odparuje dolewamy stopniowo po 100 ml bulionu i dusimy, aż bulion wyparuje a ryż osiągnie odpowiednią dla nas miękkość. Następnie łączymy uduszonego buraka z ryżem, doprawiamy 1 łyżką masłem
Życie zaczyna się w kuchnitowarzystwie sosu musztardowego! Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony(...)zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na ogień (jeśli nie chcemy, aby żółtka jaj się ścięły, a sos zważył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 3 50 g polędwicy wieprzowej, 2 duże garście wydrylowanych wiśni, 2 łyżki masła, 10 listków mięty, tymianek, sól, pieprz, kawałek suszonej chili peperoncini (mały), 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David), 2 łyżeczki cukru (płaskie), łyżeczka mąki ziemniac zanej + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli(...)posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką
JejKuchniakrupczatki. Do ciasta na faworki nie dodałam cukru, dopiero po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi o intensywnym owocowym aromacie. Dlatego jeśli szukacie dobrego wina na imprezę karnawałową zdecydowanie polecam Monte Santi. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. mąki krupczatki, 3 żółtka
słodki bratekdomu, dodając składniki, na które mam ochotę w danym momencie. Polecam wprowadzenie tego dania do codziennego menu ;) SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 200 g ryżu Arborio 100 ml białego wina półwytrawnego ok. 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g pieczarek 1 mały por lub połowa dużego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki startego(...)łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż, a gdy zmiękną i cebulka zacznie robić się szklista, wsyp ryż. Smaż go około 3 minut na małym ogniu mieszając. Następnie dolej wina i poczekaj, aż płyn odparuje. Do ryżu wlewamy gorący bulion warzywny. Wlewamy go stopniowo po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając całość. Czekamy, aż płyn wyparuje
Calzonella.comSkładniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku(...)sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje. Śledzie pokroić
Gaździnka warzyprzełożyć do miski i wymieszać z oliwą, cukrem, sokiem z cytryny, 2 szczyptami soli i 1 łyżeczką tymianku. Odstawić na 1/2 godziny. Suszone owoce pokroić na ćwiartki i zalać winem. Również odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i smażyć w rondelku na średnim ogniu na maśle z dodatkiem szczypty soli około 15 minut. Dodać czosnek roztarty z solą, kapary(...)oraz oliwki przekrojone na połówki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Zwiększyć ogień do dużego i wlać owoce wraz z winem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień do minimalnego. Kawałki kurczaka wraz z marynatą przenieść na rozgrzaną patelnię (na 2 partie) i usmażyć na rumiano z obu stron. Przenieść do rondelka z owocami i oliwkami i dusić jeszcze 5 - 10 minut
zadanie-gotowaniejajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 2 łyżki białego wina 2 łyżeczki soku z cytryny 1 filiżanka listków estragonu sól i świeżo zmielony pieprz Dodatkowo pęczek szparagów parmezan Przygotowanie: 1. Makaron - na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy sól(...)masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki nie będą już potrzebne, następnie ostudzone masło włożyć do pojemnika blendera dodać oliwę, miód, sok z cytryny, wino, estragon, szczyptę soli, wszystko zmiksować na gładki sos 6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 1,5 - 2 min, podajemy z sosem, szparagami i startym parmezanem
Słodki Kompromisbędzie ryż arborio. Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu z kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka(...)patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż i gotować przez 3-4 minut, mieszać , aż ryż staje się przezroczysty. Dodać wino i pozwolić mu odparować. Dodać pomału ,po trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać grzyby gotowane i pokrojone. Gdy ryż
w mojej kuchniteż dodałam czekoladę bez rozpuszczania]. 400 g śliwek suszonych 1 szkl. czerwonego wina 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej Śliwki włożyć do garnka, zalać winem, dodać skórkę i gotować aż śliwki wchłoną cały płyn.Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy i ewentualnie kieliszek mocnej wódki.Wystudzone śliwki wyłożyć na wierzch przełożonego masą ciasta i polać polewą
Moje domowe kucharzeniecukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka
My Chcemy Jeść