jest aromatyczny, kremowy i bardzo smaczny. Idealnie skomponował się z pozostałymi składnikami sałatki. Sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy też przygotować ją na kolację, przy lampce wina. Sprawdźcie listę składników i zróbcie to pyszne danie! SKŁADNIKI: - garść rukoli - 2 łyżeczki suszonej żurawiny - 1/4 sera Bleu Village, dostępny w sklepach Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda(...)gładki sos. Rukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką. Co sądzicie o mojej propozycji na Tydzień Francuskiej Kuchni w Lidl ? Byliście już w sklepach? Jak wrażenia? Ja zakochałam się w tych serach, jakość i smak jest
SMYKWKUCHNIpełni rokoszować się smakami serów: 1. Temperatura sera - wyjmij ser na godzinę przed spożyciem, aby był w pokojowej temperaturze. Wtedy będzie idealnie komponował się ze smakiem wina, pieczywem i owocami. Niska temperatura hamuje wydobycie się aromatu sera co w przypadku serów miękkich ma znaczenie. 2. Deska na której serwujemy sery powinna przyciągać wzrok. A ułożone wokół owoce(...)szpinak, rozłożyć liście na talerzu do serwowania. Na wierzchu układać resztę składników. Całość polać olejem z pestek dyni. Podawać z chlebem arabskim z piekarnika. Do tego Wasze ulubione wino i s'il vous plaît :) Przyjemnej podroży po smakach Francji
AZgotuj!domu taki sos zrobiony właśnie z fig. Ja będąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią(...)pierwotnej i sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec pieprzymy czarnym pieprzem. Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam figi z miąższu, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu aż całość lekko zgęstniała. Na końcu wszystko przetarłam przez drobne sitko. Smacznego! Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych
mecookssera feta pęczek świeżego szpinaku makaron spaghetti mały pęczek pietruszki 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 limonki 1 ostra papryczka kilka łyżek masła 1/2 butelki białego wytrawnego wina pieprz, sól Przepis: Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Małże, szpinak i limonki dokładnie myjecie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewacie 2 łyżki masła wraz z rozgniecionymi 3 ząbkami czosnku i posiekaną(...)drobno ostrą papryczką. Dorzucacie małże, skórkę otartą z jednej limonki, wciskacie sok, wlewacie wino, dodajecie szczyptę soli oraz pieprzu i smażycie, aż małże się otworzą a alkohol wyparuje. Makaron odcedzacie i przerzucacie na patelnię, podlewając odrobiną wody, w której się gotował. Kiedy wchłonie wodę z sosem, zdejmujecie z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej
GRUBY WAŁEKanyżu - kilka ziaren kardamonu - odrobina cynamonu - 4 łyżki oliw z oliwek - 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego - sól, pieprz bądź chili - świeży tymianek (listki dość spora ilość) - 1 chlust białego wina - chlust wody - 3 łyżki octu winnego W rondlu na oliwie i oleju podsmażaj przez 12 minut śliwki, wraz z przyprawami i octem, dodaj wino i poczekaj aż odparuje
SMYKWKUCHNIwszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidorów 1 łyżka sosu tomato 125 czerwonego wina włoskiego-wytrawne 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól pieprz olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Udka nacieramy solą i pieprzem,po czym usmażyć na złoty kolor i włożyć(...)naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w plasterki.Dodać sparzone,obrane i pokrojone w kostkę pomidory,fasolę,wino oraz sos pomidorowy tomato.Sos chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem i zalewamy udka.Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp.180st. do miękkości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużo aksamitny z wyraźnym posmakiem Masali. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka. Składniki: 6 żółtek jajek 7 łyżek białego cukru 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala maliny listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklana miskę tak aby nie dotykała wody. Do miski wkładamy żółtka z cukrem(...)ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty
Pyry na Gazkremowe risotto z dynią . Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu do risotto Arborio 1 szklanka białego wina 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Zaczynamy od obrania cebuli(...)maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do cebuli dodajemy ryż i chwilkę razem przesmażamy aż ryż zrobi się "szklisty" bardziej przezroczysty. Dodaję dynię i przyprawy. Wlewam szklankę białego wina i mieszam aż ryż wchłonie płyn. Dolewam jedną łyżkę wazową wywaru warzywnego i mieszam do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (a w zasadzie
W kuchennej krainiemniejsze 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki startego parmezanu np. ( np. Grana Padano ) 2 piersi z indyka 1 ogórek gruntowy 1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 łyżki masła lub olej 500 ml bulionu Przygotowanie: Indyka ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze części najlepiej w kostkę. Cebulę i czosnek(...)kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórka drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać ryż i zeszklić go. Dodać wino i na maksymalnym ogniu je odparować, aby nadmiar płynu się zredukował. Na patelnię stopniowo dodawać gorący bulion, często mieszając. Dodać kolejną jego porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Gotowanie potrwa
Jaglusiafareast-language:EN-US;} Składniki : 200 g pomidorków koktajlowych 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti Garofalo 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g obranych i oczyszczonych krewetek Makaron ugotuj al dente – 8 minut. Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek i zeszklij go przez(...)minutę. Wlej wino, włóż pomidorki i trzymaj na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą. Dodaj krewetki i podduś 2-3 minuty z pomidorkami. Dopraw do smaku solą. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekana pietruszką. Smacznego
Kuchnia bezglutenowalekkie danie. Polecam gorąco! Składniki na 2 porcje: 2 średnie piersi z kurczaka 6-8 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Szparagi oczyść i podgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Filet z kurczaka rozbij, popieprz i na środku ułóż podgotowane szparagi. Zawiń w roladkę, owiń plastrami szynki parmeńskiej(...)zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż roladkę ze wszystkich stron, wlej wino i duś pod przykryciem około 20 minut dolewając wodę w razie konieczności. Podawaj z kaszą lub ryżem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaudka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oleju sól, pieprz cukier najlepiej brązowy – do smaku Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Jedną cytrynę wyszorować i pokroić(...)patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać wino i zamieszać dokładnie. Podgrzewać ok. 2 minuty redukując płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać sok z drugiej cytryny, doprawić solą
Pociąg Do Kuchnidrobną kostkę 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/4 szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki mielonego
karmelowyMakaron z czarną truflą Składniki – 2 porcje: Makaron – 200g Czarna trufla – 1 sztuka Oliwa truflowa (opcjonalnie) – 1 łyżka Masło – 2 łyżki Białe wino(...)łyżki Parmezan - 1 łyżeczka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie roztapiamy masło (z oliwą truflową) i podsmażamy na nim cienkie plastry trufli. Dodajemy białe wino i redukujemy. Ugotowany makaron mieszamy z masłem i truflami, posypujemy świeżo startą truflą i parmezanem
Kuchnia Bon Appetit200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży(...)ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą
Kuchnia Bon Appetit