wino - 10075 przepisów (strona:238/672)

PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 194

kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili w proszku garść listków kolendry lub natki pietruszki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA Z MANGO 1 małe mango pokrojone(...)minut) - co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia

cool and minty
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 118

Składniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać(...)odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 172

cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem

My Chcemy Jeść
Chłodnik z arbuza i melona 152

wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie : Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny  do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy

Proste Potrawy
Wegańska musaka 171

ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż kolejne 3 minuty, po czym wmieszaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Aby przygotować sos a’la beszamel do małego rondla wrzuć masło, zalej wodą

Roślinna - blog wegański
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 126

poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem(...)połączenia. Dodaję mąkę. Mieszam. Mąkę można też dodać do bakalii i równomiernie rozprowadzić. Stopniowo łączę lekko mieszając pianę z bakaliami z pozostałymi dodatkami smakowymi. Na koniec dolewam masło. Dodaję wino. Tym razem wytrawny riesling, świetnie pasuje. Mieszam do połączenia składników. Rozprowadzam masę na PRZESTUDZONYM spodzie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam

I tu będę miała takie te
Lasagne bolognese 124

łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 1 marchewka pokrojona w kostkę (ja jej nie używam, jej brak nie ujmuje daniu smaku) 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy pół łyżeczki cukru sól i pieprz(...)mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy passatę, cukier, dodajemy zioła, liść laurowy oraz sól i pieprz

Cooking Monster
Placek po węgiersku 232

smaku. Polecam! :) Gulasz wołowy: 500 g wołowiny na gulasz 300 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 0,5 l passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki chilli 2 łyżeczki cukru 2 liście laurowe sól i pieprz oliwa(...)oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Obsmażamy do uzyskania ładnego koloru. Gdy wszystkie kawałki będą już ładnie przyrumienione dodajemy warzywa. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy szklankę wina i doprowadzamy wszystko do wrzenia zeskrobując kawałki mięsa, które przywarły do patelni. Następnie wlewamy passatę, wrzucamy liście laurowe i dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy

Cooking Monster
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 179

każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej(...)łyżkami mąki. Solimy i pieprzymy i przesmażamy do uzyskania ładnego koloru. Na patelnię dorzucamy warzywa oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier

Cooking Monster
Gulasz wołowy 123

kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka płynnego miodu(...)łyżka klarowanego masła lub 3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. wsypać sól, pieprz, słodką paprykę, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i wlać 100 ml wina. Wszystko dokładnie przemieszać i wstawić na całą noc do lodówki. Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, a marchew w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych

kuchnia doski
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 183

zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 150ml śmietany 18%, kwaśnej i gęstej 2 łyżki stołowe posiekanego koperku 2 łyżki stołowe posiekanego szczypioru pieprz SKŁADNIKI 600g młodych(...)pieprz masło klarowane do smażenia, około 3-4 łyżek 40-50g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Świetna książka o Włoszech na wakacje – nowość 281

włoskiej plaży, ale także w każdym innym miejscu dla tych, którzy chcą się poczuć jak w Italii. Z opisu wydawnictwa: „ Jak wybrać nie najdroższe, ale najlepsze włoskie wino, ocet, grappę czy oliwę? Co mówi prawo o wymiarach, sposobie i miejscu uprawy pomidorów wezuwijskic h, czosnku polezyjskiego czy szparagów z Bassano del Grappa? Ta książka pozwala spojrzeć na Italię(...)podatki. Avanti !” Z opisu autora: „ Nie ma w niej nic o romansie pod słońcem Toskanii, ale za to jest sporo o tym jak wyb rać najlepsze włoskie wino, oliwę, grappę czy ocet (prawne regulacje dotyczące m.in. etykiet). Ponadto przeczytacie, jak kupić we Włoszech nieruchomość (skoro w Polsce rolnej nie można, a rolną jest prawie każda) oraz

Bon Ton Italia
Dzień Ojca - poradnik prezentowy 249

wszystko to zamknięte jest w trwałej, eleganckiej walizeczce. Klasa!  link : zestaw do grilla ............................................................................................................................. Tata Smakosz Serów Świetny gadżet dla osób, które wieczory lubią spędzać przy filmie, w towarzystwie wina i znakomitych serów. Deseczka, która jest(...)jednocześnie eleganckim pudełkiem i zestaw sztućców, to naprawdę trafiony prezent dla Smakosza Serów. W skład zestawu wchodzą: deseczka, widelec do sera, nóż do sera oraz narzędzie 3w1 - otwieracz do wina, piwa i mały nożyk.  link:  deska do serów .................................................................................................................... Tata Znawca Alkoholi  Elegancka karafka do eleganckich trunków. Rarytas dla prawdziwego konesera. Bardzo elegancki gadżet ze spersonalizowanym monogramem

two broke sisters
Restauracja Przerwa 158

będę częstym gościem Przerwy Kocham szczegóły i już na samym początku urzekły mnie kwiatki. Cudne, prawda ? Bardzo szybko pojawił się miły Pan z kartą, który chętnie doradzał. Polecił mi wino Mureda Blanco Ecologico, które zasmakowało mi na tyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół(...)ulicą Wólczańską a Al. Kościuszki. Lokalizacja idealna – samo centrum. Menu jest lekkie, zdrowe i smaczne. Wszystkie produkty świeże ! Poza smakowitym menu – napijecie się kawy, świeżego soku, dobrego wina czy też drinka. Przerwa daje także możliwość zorganizowania spotkań biznesowych, konferencji, bankietów i imprez okolicznościowych. To właśnie tu 18 czerwca, odbędzie się nasza II Konferencja Łódź Bloguje. Obecnie

Moja pasja smaku
Pomidorki kaktajlowe w winie do słoików 107

Pomidorki koktajlowe prócz pysznego smaku świetnie się prezentują w potrawach, dlatego tak często z nich korzystam w swoich przepisach. Co powiecie na taką wersję? Marynowane w zalewie z wina białego. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek, przystawek(...)zapiekanek i wiele innych! Składniki: 11/2 kg pomidorków koktajlowych 30 dag cebuli 2 łyżeczki białej gorczycy 6 listków laurowych 6 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: ½ litra octu ½ litra białego wina wytrawnego 1 łyżka soli 2 łyżki cukru pieprz czarny ziele angielskie Wykonanie: Pomidorki umyć i włożyć do wyparzonych słoików razem z pokrojoną cebulą w piórka. Dodać gorczycę, listki laurowe

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania