wino - 10075 przepisów (strona:242/672)

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 123

dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu. SKŁADNIKI: - 1 kg dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej wodą około 1 cm nad nad powierzchnię szparagów. Dodaj odrobinę soli(...)gotuj do miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino i zagotuj aby odparować alkohol, dopraw solą i pieprzem, na koniec wlej śmietankę. KIEDY ZUPA JEST JUŻ na talerzu skrop ją oliwą z pestek dyni i dodaj krewetki. Możesz także do niej podać białe pieczywo. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 150

łyżki oliwy  łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu  150 ml białego wina  Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki.  Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać(...)ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami

AZgotuj!
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 139

mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi gęś. Na koniec ścieracie skórkę(...)zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie doprawić cukrem, solą i pieprzem, jeśli wolicie coś wyrazistszego. Po upieczeniu przekładacie gęś na ogromny talerz lub formkę, układacie dookoła mandarynki i podajecie

GRUBY WAŁEK
Smażone przegrzebki na maśle i oleju rzepakowym z risotto z czarnego ryżu z groszkiem i natką pietruszki 100

dlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 łyżka oleju rzepakowego(...)świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania

Mango Papaja
Środowe pomysły 122

białego wytrawnego wina. Gdy alkohol odparuje dolewamy porcjami (ok. 100 ml) wodę. Gdy tylko ryż wciągnie płyn, dolewamy kolejną porcję. Po dwóch porcjach wody dolewam jeszcze dwa kieliszki wina. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i balnszujemy na patelni. Dodajemy do ryżu razem z łyżeczką kurkumy i pół łyżeczki soli. Na koniec dodajemy groszek zielony – może być

Kucharzyca
Sałatka z wędzonym filetem z indyka 166

Hańderek 1 świeży ogórek 2 pomidory 3 łyżki kukurydzy Sos winegret cebulowy: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy ½ cebuli Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Miks sałat wsypujemy do miski, dodajemy pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz pomidora, posypujemy osączoną z zalewy kukurydzą(...)wędzonego fileta z kurczaka kroimy w kostkę łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy kuleczki mozzarelli, delikatnie mieszamy . Przygotowujemy sos: Cebulkę drobniutko siekamy umieszczamy w słoiku, wlewamy oliwę , ocet winny i wino, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i Peiperem zakręcamy słoik i wstrząsamy aż składniki się połączą i powstanie gęsty kremowy sos, przed podaniem polewamy sałatkę i mieszamy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Szafranowe risotto z dorszem 185

być ciepły. W przeciwnym razie ziarenka ryżu się zahartują i nie będą chłonąć płynu. Do risotto dobrze jest dodać białe wino, jednak ja gotowałam dla „bezalkoholików”, więc o winie nie mogło być mowy, ale też wyszło bardzo dobre. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwile smażymy. Wsypujemy ryż

ladykitchen
Spaghetti bolognese 139

wspaniale łączy się z sosem. Składniki 250g mięsa mielonego 1 marchew 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula 400g słodkich pomidorów z puszki 100ml wody 200ml półwytrawnego wina czerwonego oliwa z oliwek bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek świeża bazylia makaron spaghetti parmezan do posypania (opcjonalnie) Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy(...)wolnym ogniu. Usmażone mięso studzimy, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy słodkie pomidory, kilka listów bazylii, wodę i miksujemy/rozdrabniamy aż kawałki mięsa będą malutkie. Sos mięsny wlewamy do garnka, dodajemy czerwone wino, pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę, pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Makaron gotujemy dopiero, gdy sos jest gotowy. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy

Gotowanie i blogowanie
Zakąska do wódeczki, czyli pyszny chlebek wg Aleex 203

się śmiać: - To akurat w sam raz dla Ciebie. Z godnością odpowiedziałam: - Nawet jeśli ja nie piję wódki, to nie znaczy, że nie mogę zrobić zakąski. Na przykład do wina dla mnie lub piwa dla Ciebie. - No pewnie, że możesz – powiedział mój mąż wyraźnie zaciekawiony. No to zrobiłam. Skorzystałam z pomysłu nomada79, trochę go zmodyfikowałam. Zakąska wyszła przepyszna. Świetnie(...)powtykać w nacięcia kawałeczki boczku. 10. Nafaszerowany chlebek owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem na 20 minut. 11. Podawać z lampką wina. Smacznego

W mojej kuchni
Sernik w kieliszkach (z karmelizowanym bananem i sosem wiśniowym) 152

białego sera (mielonego; może być z wiaderka) Wierzch bananowy: 1 banan 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Sos wiśniowy: 200g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) 50 ml czerwonego wina (wytrawnego) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska cynamonu    Przygotować banana. Cukier skarmelizować (na patelni) i wymieszać z masłem. Dodać pokrojonego (w plasterki) banana, przewrócić(...)sztywno i  wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym. Śmietankę delikatnie połączyć (łyżką) z białym serem. Przygotować sos. Wiśnie (kilka można zostawić do dekoracji) przełożyć do garnuszka, dodać wino, laskę cynamonu i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu.   Część soku odlać, wymieszać w nim mąkę ziemniaczaną i ponownie połączyć z zawartością rondelka. Z sosu wyciągnąć cynamon

Di gotuje
Schab po prowansalsku 174

podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube plasterki) 1 mała cebula 250 g pieczarek 1 szklanka wina półsłodkiego czerwonego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego/lub trochę oleju sól, pieprz zioła prowansalskie Kilka godzin przed duszeniem schab umyć, pokroić w plasterki(...)się zeszkli to dodać pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki zmienią kolor to do garnka wlać wodę oraz wino. Dodać podsmażone kawałki schabu i przyprawić ziołami prowansalskimi. Schab dusić pod przykryciem około 1,5-2 godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość

Ugotować
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 227

szybkie w przygotowaniu.    Składniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio  około 0,5 kg krewetek  40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku(...)Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i  zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam  do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje. Wlałam szklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać

potrawyregionalne
Kurczak w warzywach 139

kurczaka 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy sól pieprz 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży czerwony strąk chili   Przygotowanie   Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem(...)umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę. Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodałem pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w paseczki

R'n'G Kitchen
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 187

czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same różyczki 3 łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych 1/4 pęczka natki pietruszki sok z 1 cytryny pieprz i starty parmezan do posypania Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułkę układamy na blasze(...)zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym. 145

łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek  Składniki na sos:  250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu    Wykonanie:    1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym(...)olejem lub roztopionym masłem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny. 5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.  5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania