wino - 10075 przepisów (strona:248/672)

RYBA W SOSIE SZAFRANOWO-BAZYLIOWYM 139

pieprz SOS: ******************************** sok i otarta skórka z cytryny szafran 1 ząbek czosnku 0.5 małej cebuli 100 ml.śmietany kremówki 30% 10 dag.masła ok.0.5 pęczka bazylii 150 ml.białego wina wytrawnego sól i pieprz *******†*********************************** Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć(...)stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą i Odstawić do lodówki na kilka godzin. Teraz bierzemy się za sos-do rondelka wlewamy sok z cytryny, wino ,posiekany drobno czosnek, obraną i posiekaną Cebulę i Dusimy na małym ogniu.Wyłączamy gaz spod rondelka , dodajemy śmietanę i całość mieszamy trzepaczką.Ponownie zagotować sos  cały czas mieszając dodajemy kawałki masła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indycze podudzia w miodzie i winie 99

podudzia indycze 3 łyżki miodu 3/4 szkl wina sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta curry szczypta hyzopu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka śmietany 22% Podudzia umyć. W garnku wymieszać wino, miód i przyprawy, włożyć podudzia i obrócić kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić

Gotowanie jest łatwe
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 254

niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami(...)soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonymi na ćwiartki 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka białego wina wytrawnego sok z 1 pomarańczy 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń

karmelowy
SCHAB W PLACKU ZIEMNIACZANYM Z SAŁATKĄ 114

minut  w 180 stopniach!. Podajemy z sałatką z pomidorów lub z buraczków.Smacznego!.   SAŁATKA Z POMIDORÓW ************************************* 0.5 kg.pomidorów 1 duża cebula Natka pietruszki olej ocet z wina czerwonego sól i pieprz ******************************* Pomidory myjemy(...)osuszamy i kroimy w ósemki.Natkę płuczemy i drobno siekamy.Cebulę kroimy w cienkie pióra.Pomidory mieszamy z cebulą i natką , z oliwą,solimy,pieprzymy, skrapiamy lekko octem z wina ,wymieszać i Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką 89

grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak. SKŁADNIKI: 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu) 100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki) laska cynamonu ½ laski wanilii kilka goździków kawałek kory cynamonu 1-2 anyże gwieździste 2 plasterki pomarańczy + do serwowania PRZYGOTOWANIE(...)Wino, wiśniówkę i przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać na umiarkowanym ogniu do około 70-80 stopni. Nie zagotowywać gdyż utracimy z napoju aromat jak i procenty. Gotować na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plasterkami świeżej pomarańczy

Pyry na Gaz
Paplanina: Liebster Blog 140

Lubię usiąść na piasku i wpatrywać się w fale rozbijające się o brzeg z cichym szumem. Ogarnia mnie wtedy wewnętrzny spokój, a troski zmywa słona woda. 11. Lampka dobrego wina, szklaneczka whisky, a może piwo z gęsto pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Nie piję dużo, najczęściej jest to czerwone wino, choć wolę białe i różowe. Przepadam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małże z czosnkiem i natką pietruszki 60

Potrzebne składniki:  2 kg świeżych małży 6 ząbków czosnku pokrojonego w kostkę 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 2 ćwiartki limonki 1 szklanka białego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Muszle dokładnie myjemy i oczyszczamy.  Do rondla z grubym dnem dodajemy małże przykrywamy i bez dodatku wody gotujemy,   co chwila(...)mieszając , ponieważ w trakcie gotowania wypuszczają wodę morską . Po ok. 15 minutach odlewamy połowę morskiej wody (nazbierało się jej ok 1/3 garnka) i dodajemy szklankę wody i szklankę białego win a . Całość g otujemy przez 40 min co jakiś czas mieszając. Po 40 min Małże powoli zaczynają  się otwierać. Dodajemy oliwę posiekany czosnek z pietruszką i dusimy

Łycha smaków
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 86

każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek(...)kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem

Mango Papaja
Grzaniec z białego wina czyli szybki sposób na rozgrzanie w mroźne dni 226

jest aromatyczny, pachnący grzaniec! Lubicie? Jak tak to świetna wiadomość! Mam dla Was idealny przepis na grzańca w wersji, którą polubicie jeszcze bardziej niż tradycyjne czerwone grzańce. Polecam białe wino, z nutą cytrusów i sokiem jabłkowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Grzaniec z białego wina czyli szybki sposób na rozgrzanie w mroźne dni 226

jest aromatyczny, pachnący grzaniec! Lubicie? Jak tak to świetna wiadomość! Mam dla Was idealny przepis na grzańca w wersji, którą polubicie jeszcze bardziej niż tradycyjne czerwone grzańce. Polecam białe wino, z nutą cytrusów i sokiem jabłkowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH 178

SKŁADNIKI: 10 skrzydełek sól pieprz pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina smalec gęsi do pieczenia lub masło klarowane Skrzydełka rozcinamy na części, robimy z wszystkich składników marynatę i dokładnie nacieramy skrzydełka. Odstawiamy na noc do lodówki, jeżeli nie mamy tyle(...)czasu to skracamy go, ale najsmaczniejsze są gdy poleżą co najmniej 12 godzin. Skrzydełka wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy. Gdy już są obsmażone podlewamy chlustem białego wina i przykrywamy, zmniejszając płomień. Skrzydełka im dłużej się marynują to krócej się smażą

harrisa
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 182

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy(...)ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę  i żółtko formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Luźna Kuchnia
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 188

użyłam ser capresi, ale można wykorzystać również ser z wiaderka, niesłodzony) * czekolada mleczna- 300 g * kremówka- 250 ml (w wersji odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200  ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata(...)suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody *  tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn. Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać. Twaróg 2-krotnie zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 152

podałam z czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli) • sól • czarny pieprz • 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej Przygotowanie(...)dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolać wino.  Na  patelnie wrzucić 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem

Kubki smaku
Roladki z kurczaka w sosie serowo musztardowym 221

koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą sól  pieprz Etapy przygotowania Filety poprzekrawać tak by powstał większy płat. Opruszyć przyprawami z obydwu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć(...)roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące  mocno przyciskając roladki co ja zrobiłam. Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temp 200 stopni. Od momentu jej osiągnięcia zapiekać

Kubki smaku