wino - 10075 przepisów (strona:254/672)

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 177

potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało(...)jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem

Right Behind The Kitchen
Jak odczarować wątróbkę? 172

wokół tematu " wątróbka drobiowa " i odczarujemy te podroby . Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno Bataty (potocznie zwane słodkimi ziemniakami , aczkolwiek nimi nie są : ) obieramy i kroimy na 2 cm plastry, zalewamy wodą. Po zagotowaniu(...)należy odrobina posolić wodę - gotujemy al dente na wolnym ogniu. Cebulę smażymy na neutralnym tłuszczu z odrobiną soli. Gdy zaczyna mięknąć dodajemy odrobinę miodu i porządną lampkę wina czerwonego półwytrawnego - redukujemy do czasu aż cebula będzie miękka, a całość dość zwarta / kleista. Ugotowane bataty chwilę przestudzamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron aż dobrze się zrumienią

Right Behind The Kitchen
Potrawka z drobiowych serc 175

strony Sztuka gotowania wg Samiry . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 kg serduszek drobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i serduszka, smażymy kolejne 3-4 minuty. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć składniki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 40 minut

My Culinary Art
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. 175

mała czerwona cebula 2-3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, drobno posiekane 2-3 gałązki lubczyku, majeranek roztarty w palcach(lepszy aromat) vegeta , kieliszek białego wina inne wg.upodobań WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta, mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc), przygotowujemy(...)marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem i pieczemy około godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 167

szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo naczyń myć.  A więc... Do dzieła! Składniki: na 4 porcje 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 pomidory sparzone bez skóry 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę 1 batat pokrojony w kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki(...)cebulę  czosnek. Przekładamy do miski. W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy. Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym 147

smażenia wykałaczki Sos śliwkowy 1000 kg śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 1/2 mielonych goździków 2 łyżki cukru masło do smażenia 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól morska Wykonanie: Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie  olejem i posypujemy przyprawami(...)kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut. Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Kaczka pieczona z jabłkami 135

kaczka, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, 1,5 kg jabłek (szara reneta), 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 150 ml wina białego półsłodkiego, Kaczka miękka, delikatna, nie przesuszona. Rozpływająca się w ustach...Taką kaczkę możemy otrzymać piekąc ją w niskiej temperaturze. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i przyprawami i odstawić(...)Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Wymieszać z 2 łyżkami tymianku lub majeranku oraz miodem. Do środka kaczki włożyć część jabłek. Do pozostałych jabłek wlać wino, zamieszać i odstawić. Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać 2/3 tłuszczu

królestwo garów
Światowy dzień makaronu 156

wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno

codojedzenia
MULE W BIAŁYM WINIE 130

nadają się do spożycia . Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa.  Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić. Składniki: kilogram muli 250-300 ml białego wytrawnego wina ( w zależności od ilości muli) 1 szt.cebuli kawałek białej części pora 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek(...)laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam warzywa na maśle. Można je trochę posolić. Wlałam białe wino-doprowadziłam do wrzenia.  Wsypałam mule i gotowałam je przez około 5-6 minut  na dużym ogniu pod przykryciem. Potrząsałam garnkiem i czekałam aż muszle się otworzą. Po otwarciu należy zdjąć garnek z ognia. Zbyt długie

potrawyregionalne
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 139

tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części(...)Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin. Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy

potrawyregionalne
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU 131

świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto. Składniki: dla 3-4 osób 0,5 kg piersi z kurczaka 1 cebula 125g masła 400 g ryżu arborgio 150 ml białego wina 500 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu sól,pieprz Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor. Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Dodałam(...)ryż i wymieszałam. Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem. Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam   pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu. Gotowe risotto odstawiłam na parę minut. Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut. Podawałam z parmezanem i płatkami masła. Smacznego! Zapraszam

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 154

mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów   dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej łyżeczka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz(...)polałam nim sałatkę. Łososia  skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą i pieprzem.  Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Wlałam wino,dodałam masło,kapary i smażyłam jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego

potrawyregionalne
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 139

danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4  szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek świeżego korzenia imbiru dwa ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 łyżki masła(...)marchewkę i paprykę. W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę. Dodałam starty imbir i czosnek. Wsypałam ryż. Mieszałam około 2 minuty. Wlałam wino a następnie połowę bulionu. Ryż należy co jakiś czas mieszać. Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion.  Wcisnęłam również sok z połowy cytryny. Ryż powinien być al dente

potrawyregionalne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 168

trochę czasu podczas gotowania ryżu.    Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku(...)starty ząbek czosnku. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam je do cebuli. Dołożyłam łyżkę masła  i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.     Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 162

twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia. Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest antyutleniaczy.  Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.  Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,  a także przeciwdziała procesom starzenia. Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz(...)będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.  Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina. Ja wykorzystałam nasiona i sok z granatu do dzisiejszej sałatki. Składniki: mix sałat rukola  owoc granatu 6 koktajlowych pomidorków mango (dojrzałe) serek ricotta oliwa z oliwek

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania