send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę(...)cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki masła - 600 mililitrów mleka - biały pieprz - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie
Życie zamknięte w smakujest na bazie ginu. Moja wersja, bardziej swojska, jest może mniej wykwintna ale wyrazista w smaku, lekka i o ładnej barwie. Kryje też w sobie niewyczerpane możliwości eksperymentowania, bowiem wino musujące może(...)być dowolne – wytrawne, półwytrawne lub słodkie. A więc eksperymentujcie pamiętając, że alkohol w nadmiarze szkodzi. Smakujmy z umiarem! Składniki: Wódka czysta 40 ml Likier Blue Curacao 40 ml Wino musujące dowolne – do dopełnienia szklanki (w tym drinku słodkie włoskie Fiore) Plasterki limonki do dekoracji. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy garść lodu. Wlewamy alkohole i lekko mieszamy. Dekorujemy plasterkami limonki
Smaki Ewyzwiązku z tym toast za dalsze przygody w kuchni i blogosferze. A oto przepis na pięciotysięcznika: Składniki: 50 ml likier Gold Wasser 25 ml. Blue Curacao Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka Wykonanie Do kieliszka(...)koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni i po kilka borówek amerykańskich. Kolejno dodajemy: Blue Curacao, Gold Wasser i szampan lub musujące wino. Wypijamy, póki bąbelki nie uciekną. Na zdrowie! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewybitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego wypróbujcie koniecznie deser musujące orzeźwienie Rossini: lody cytrynowe, wódka żurawinowa i musujące wino! O wolne miejsce przy stoliku było naprawdę trudno. Z przyjemnością polecam Wam to miejsce
Moja smaczna kuchniaząbki czosnku cząber lub czubryca (ilość wedle uznania) gruba sól morska pół szklanki oliwy extra vergine lub oleju słonecznikowego sok z jednej cytryny odrobina octu z białego wina łyżka miodu lipowego Składniki na sałatkę: 4 miniaturowe sałaty rzymskie spora garść czerwonych oliwek kalamata 4 dorodne, dojrzałe, dojrzewające na słońcu pomidory, najlepiej malinówki albo bawole serca. sporo malutkich pomidorków(...)cząbrem lub czubrycę i grubą sól morską. Do moździerza powoli dodajemy oliwę z oli wek extra virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube
WojnaNaSmaki.ploliwy/ oleju – sól, pieprz – 3-4 łyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży) – kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę(...)Paprykę również pokroić w kostkę (także ok. 2×3 cm). Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków
Pociąg Do Kuchniduże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych(...)patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około 30 sekund. Dodaj Pieczarki i smaż, często mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund. Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia
karmelowyboczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie. Składniki 400 g makaronu penne 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego pół szklanki białego wytrawnego wina 100 g chudego boczku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 1 łyżka łagodnego ketchupu Przygotowanie Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem
R'n'G Kitchenświetną bazą do innych potraw. Obiad bardzo mi smakował i nie raz będzie gościł na naszym stole. Bardzo serdecznie polecamy. Składniki: - makaron tagliatelle - 250g kurek - 4 łyżki białego wina - 130ml śmietany kremówki 30% - 120ml buliony warzywnego - pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 filety piersi z kurczaka - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy(...)smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Pan i Pani Smith w kuchniminut i jest na prawdę pycha :) Składniki: 2 łyżki masła 1 kg świeżych muli 4 ząbki czosnku 3 małe szalotki 1 papryczka chilli 300 ml białego słodkiego wina pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku Przydatne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy delikatnie obstukać, np o blat(...)wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone. W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek oraz dymkę. Następnie dodajemy posiekane chilli i po ok 1 minucie dodajemy wino, wszystko delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy mule i garnek przykrywamy. Mule gotujemy ok 6-8 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby mule się
Niezły MłynekUdało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też
Pyza i Surówkakarkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki masła, Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem(...)Natrzeć przyprawami, oprószyć solą. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach tłuszczu, przełożyć do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Wlać wino, zamieszać, zagotować, dodać cebulę i dusić do miękkości pod przykryciem. U mnie około 20 minut. Na drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki. Gdy mięso jest gotowe, dodać kurki
królestwo garówmiejscu można się też zaopatrzyć w oryginalne wysokiej jakości produkty sprowadzane prosto z Włoch, w atrakcyjnych cenach. Kupimy tu przystawki w słoikach, wędliny, sery, makarony, wina i konfitury. Mieliśmy okazję spróbować przepysznej bruschetty idealnie opieczonej w specjalnej maszynie, sprowadzonej przez właścicielkę z Włoch. Do przystawek dołączył talerz oryginalnych włoskich serów (owczych, kozich(...)krowich) i wędlin, Jedliśmy też między innymi prawdziwą carbonarę bez śmietany, Właścicielka zaserwowała nam też tradycyjne napoje alkoholowe: przepyszne poziomkowe prosecco Fragolino Perlino Rosso, Aperol z dodatkiem wina musującego i cytrusów. Próbowaliśmy też Corodino, bezalkoholowego aromatycznego aperitifu o lekko gorzkawym posmaku. Na deser było oczywiście tiramisu i espresso. Przemiła właścicielka bistro z ogromną pasją opowiadała
Kulinarne przygody Gatityoliwek – papryka czerwona w proszku – według uznania słodka, ostra lub wędzona (ta daje jeszcze lepszy aromat; można też wymieszać różne rodzaje) – około 400-500 ml białego wina Składniki Nadzienia: – oliwa z oliwek – cebula – drobno posiekana – około 200g suszonych pomidorów – 2 puszki po 400 g białej fasoli – odsączyć i osuszyć(...)mogłoby się wydobyć nadzienie. Lekko nacieramy kurczaka oliwą, oprószamy papryką, solą i pieprzem. Przyprawy wcieramy w kurczaka (tak, trzeba mu zrobić mały masaż ;)). Do żaroodpornego naczynia, bądź tacy wlewamy wino i niecałą (200 ml) szklankę wody. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka i pozostałe gałązki ziół, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około godzinę w rozgrzanym piekarniku
Pociąg Do Kuchni