zawsze już polubiła. Właściwie, nie chwaląc się, udało mi się to doskonale, Madzia była zachwycona. Na zupę: 500 g cebuli 1 litr bulionu wołowego 250 ml białego wytrawnego wina 100 g masła 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Na grzanki: bagietka ser Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. A potem każdą ćwiartkę na plasterki. I tak pokrojoną cebulę dusimy(...)prostu gorzka. A ma być uduszona i słodka. Przypalona cebula będzie się nadawała tylko do wyrzucenia. Dlatego musimy jej pilnować i mieszać czasami. Po tym czasie do cebuli dolewamy wina, zwiększamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy 20 minut. I zupa gotowa. Podajemy z grzankami (pokrojoną bagietkę posypujemy startym serem
Marder&Marder Manufactureświeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego wina 4 łyżki wrzątku 50 g rukoli Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy, aby było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem(...)brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut
Marder&Marder Manufactureziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki pszennej 10 dag śmietany 18% Sposób przygotowania Karkówkę(...)masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy
Wanilia i KardamonToskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła(...)przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. Płaty lasagne ułożyć w formie
Wanilia i KardamonPalce lizać! Składniki 125 g ryżu z suszonymi jabłkami i rodzynkami SYS 400 ml wody szczypta soli szczypta kurkumy 1 łyżeczka masła 50 ml białego wina wytrawnego 100 g bakaliowej mieszanki-orzechy włoskie,laskowe,arachidowe,migdały,żurawina 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 świeże jabłko 1 banan 2 mandarynki 150 g serka homogenizowanego waniliowego(...)szczypta cynamonu melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Wodę ze szczypta soli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu do czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem
Wanilia i Kardamonwłasnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz(...)muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, oregano). Przykryć
ChilliJemywręcz przepadam. Dobrze przyrządzone i ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele ang., liście laurowe Ozór pod bieżącą, zimną wodą, kilka chwil dobrze(...)garnka. Na maśle podprażamy mąkę, do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Wlewamy do niej szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry
Kuchenna KontrrewolucyaLech ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech/ ). Skoro taka gratka wpadła mi w ręce, postanowiłam przetestować kulinarny podarunek. Do przygotowania potrzebujemy: – zupa cebulowa – susz ( https://lokalnyrolnik.pl/magdalena_lech_zupa_cebulowa__susz_eko_100_g ) – 3/4 szklanki białego wina – 0.5 l bulionu warzywnego – 1 świeża posiekana cebula – odrobina masła – sól, pieprz, gałkę muszkatołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem(...)patelni podsmażamy cebulę (aż będzie szklista) i dodajemy do zupy. Całość należy zmiksować i dla podkreślenia smaku przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodać wino. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem śmietany lub grzanek. Wierzch można też posypać szczypiorkiem, jak sugeruje producent. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieobsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. Farsz: 2-3 większe pory, 2-3 większe fenkuły (kopry włoskie), 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Pory i fenkuły oczyścić, opłukać i skroić białe części w plastry(...)Olej rozgrzać w garnku lub na sporej patelni. Dodać do niego pory i fenkuł. Podsmażyć lekko, a następnie wlać wino i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 190 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennajako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki(...)małże się nie otworzą – te zamknięte usuwamy. Dolewamy wino i czekamy aż wywar się zredukuje, dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego
Bon Ton Italiadoskonały jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Ale to już wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-) 200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz(...)botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na patelni podsmażamy cebulę i buraczki. Dodajemy ryż, wlewamy wino, gotujemy aż się zredukuje. 3. Na patelnię wlewamy po 1 łyżce wazowej bulionu. Gotujemy na małym ogniu, zekamy aż wyparuje, po czym wlewamy kolejną. Postępujemy tak do wyczerpania
Szefowa kuchnicebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno pokrojony(...)Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pieczarki paprykę, wino oraz bulion i dusimy ok. 30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy do miękkości ok. 30 min. Przed podaniem posypujemy świeżo pokrojonym koperkiem
Domowy Smak Jedzeniarównież do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów łososia ze skórą sól, zmielony pieprz na wywar 1 szklanki wody 1/2 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i Pietruszka(...)pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu i sól. Przelać do misy wolnowaru, przykryć i gotować w ustawieniu high przez 30 minut. Doprawić łososia solą
Stare Gary