przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1 mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone(...)/lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić do momentu, aż stanie się szklisty /przemieszać by nie przywarł do dna/. -Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż całkiem je wchłonie. -Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu. -Gotujący się ryż należy przemieszać
Zakamarki mojej kuchniCzas zacząć piątkowy wieczór, dziś premiera Tinto De Verano! W rolach głównych: - czerwone wino wytrawne - woda gazowana - jabłka - pomarańcze - mango - gruszka Statystują: Lucyna i Kaśka
upichconaróżowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór) parmezan do posypania ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz. W tym samym garnku smażymy(...)pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy
Mango PapajaSkładniki: arbuz truskawki czereśnie listki świeżej mięty opcjonalnie wino musujące Sposób przygotowania: Z arbuza wycinamy koszyczek.Z miąższu wycinamy ładne kawałki(...)arbuza (użyłam łyżki do robienia kulek z owoców).Następnie dokładamy ulubione owoce.Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.Gdy koszyczek przygotowujemy z myślą o dorosłych świetnym dodatkiem jest wino musujące (wlewamy odrobinę do wnętrza koszyka i podajemy z zamrożonymi owocami). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytrównież jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego 1/2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sosu Worcester(...)opcjonalnie) olej rzepakowy sól, pieprz Sposób przygotowania: Na łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać wino i sok pomarańczowy, zagotować. Dodać keczup, miód, sosy (sojowy, tabasco, worcester). Całość dokładnie wymieszać. Gotować na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos osiągnie wymaganą konsystencję (powinien być gęsty). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Wielki apetytustach. To był bardzo dobry wybór, wręcz śmiało mogę się przyznać, że idealnie trafił w moje gusta. Składniki: duży kurczak rozmaryn masło w temperaturze pokojowej czosnek cytryna sól białe wino Sposób przygotowania: Mięso oczyść z wnętrzności, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj wnętrze solą i pieprzem. Cytrynę pokrój w 0,5 cm plasterki i wraz z rozmarynem i czosnkiem włóż(...)temperaturze 220 stopni ok. 50 minut (termometr wbity w udo powinien pokazywać 73 stopnie). Po wyjęciu kurczaka odlej tłuszcz do miseczki a do reszty dodaj 0,5 szklanki białego wina i odparuj na kuchence. Dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj drewnianą łyżką. Sos dopraw do smaku solą. Kurczaka podawaj z sosem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytZupa na winie to takie szybkie i proste danie, które powstaje spontanicznie z tego co jest akurat pod ręką. Po prostu do garnka wrzucamy to co nam się pod rękę nawinie podczas przeglądu lodówki(...)Takie dania przeważnie są nieskomplikowane, ale bardzo pyszne. Najczęściej przygotowuję coś podobnego będąc na wyjeździe i wykorzystując to co czym akurat dysponuję. W domu też bywają dania "na winie", ale to już nie to samo bo przecież w domowych szafkach zawsze mam większy wybór składników, choćby przypraw. Do doprawienia wykorzystałam zebrany na łące bluszczyk kurdybanek - to doskonała
Smaczna Pyzaprostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych świeża bazylia i pietruszka słonecznik lub orzechy 100 ml białe wino 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa feta parmezan Do głębokiej patelni wsypać kaszę i odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć. Dolać wody tak by około(...)przykrywała kaszę, posolić. Gotować około 10 minut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana dodać 2 łyżki masła i podprażony słonecznik i pokruszony ser feta. Dokładnie
MarciochaKucharzymakaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych szparag nie obiera w ogóle) i kroimy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wskazane. Wg badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Rzeszowski oraz Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Rzeszowie próbki kawy rozpuszczalnej charakteryzują się najwyższą zawartością ochratoksyny spośród innych badanych produktów (mąka, ryż, kasze, wino itd.). Co to właściwie oznacza? Mikotoksyny to niebezpieczne dla ludzi i zwierząt pleśnie . Stanowią przyczynę ostrych zatruć pokarmowych, a nawet śmierci. Są rakotwórcze, immunosupresyjne, teratogenne, neurotoksyczne oraz estrogenne. Jedną(...)Mąka żytnia 8 2,17 1,50 Kukurydza i przetwory 24 1,50 0,15 Przyprawy 18 1,50 1,50 Kawa rozpuszczalna 17 4,79 1,50 Wino 25 1,10 0,25 No i w końcu - nie oszukujmy się, kawa rozpuszczalna niewiele ma wspólnego z jakością . Najczęściej produkuje się ją z mniej szlachetnych odmian, których walory smakowe
Powiedz dietom nietrzcinowego, ksylitolu lub stewi, 2 pomarańcze, 2 gałązki mięty ogrodowej, 2 gałązki melisy cytrynowej, 2 gałązki stewi (opcjonalnie), inne świeże zioła wg. uznania. Do podania: woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco), kostki lodu. Przygotowanie: W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa mięty, połowa melisy, stewia, skórka z jednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut. Dodać(...)sicie bez odciskania, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym. Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym :) Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQpodany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g gorgonzoli (np. w Lidlu) 150ml gęstej śmietany 2 łyżki wytrawnego białego wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy(...)masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos. Sprawdzamy co z makaronem, pilnujemy aby był al dente. Do garnka z sosem wrzucamy posiekaną szałwię, solimy i pieprzymy do smaku. Makaron powinien być gotowy, odcedzamy zostawiając trochę wody. Makaron
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/połowę ;) Dla 4 osób Potrzebujemy: 8 udek z kurczaka 1 duża cebula świeży tymianek (dodałam suszony) 40 ząbków czosnku (3-4 główki) 2 łyżki białego wytrawnego wina 3/4 łyżeczki soli pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Jeżeli mamy dużą, brytfankę na której możemy podsmażyć kurczaka, a później ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić(...)olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/