wino - 10075 przepisów (strona:279/672)

Krewetki na szpinaku 179

SKŁADNIKI: kilkanaście krewetek szpinak mrożony  2-3 ząbki czosnku białe wino makaron (ewentualnie) sól, pieprz, masło, ser gorgonzola Rozmrożone krewetki podgotować przez 1-2 minuty w białym winie. Szpinak również rozmrażamy, masełko rozgrzewamy na patelni wciskamy czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut.  Na ostatnią minute dorzucamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

MarciochaKucharzy
Por nadziewany łososiem (cannelloni ) 113

warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić na odpowiednią(...)Pełne rurki pora, wydrążyć tak była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek. Nafaszerować dość szczelnie.  Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina.  Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę. Wyszło przepysznie i zdrowo !! Taka podpowiedź już

MarciochaKucharzy
Faszerowana cebula 168

Ochotę na to danie już miałam od pewnego czasu Faszerowana cebula SKŁADNIKI: 6 cebul dużych 500g mięsa mielonego 100 ml białego wina ser żółty sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa szczypiorek Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć(...)pozostały 2 warstwy. Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić cebule. Umieścić je w naczyniach żaroodpornych zalać bulionem z białego wina,przypraw i oliwy. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Przykryć

MarciochaKucharzy
Mule w pomidorach 149

mmmmmmmmmmmm............. Chyba najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne danie na świecie Mule w pomidorach SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli puszka krojonych pomidorów 100ml białego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia Mule umyć pod  wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić(...)małą kosteczkę. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem i pokrojoną papryką.  Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią

MarciochaKucharzy
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 106

śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki  pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek podsmażyć przez kilka minut na oliwie(...)Następnie wlać białe wino i dusić do momentu, aż odparuję. Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli .  Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany  al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii

MarciochaKucharzy
Zupa krem kalafiorowy z migdałami 143

dwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek   Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Wodę prawie(...)całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy.  Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem.   A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :) Pysznie

MarciochaKucharzy
Risotto z prawdziwkami 114

ilość prawdziwków:P   SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć(...)pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż

MarciochaKucharzy
Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach 152

zielonego, czerwonego, morskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach  SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:)  i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć(...)piekarnika by ostygły. W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory .  Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić . Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.   Taki

MarciochaKucharzy
Faszerowane muszle makaronowe 142

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 176

SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek  400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki(...)Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia

MarciochaKucharzy
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 156

grzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła  1/2 łyżeczki kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko(...)nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka

MarciochaKucharzy
Makaron w sosie z sera pleśniowego z brokułami i kurczakiem 137

sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno

MarciochaKucharzy
Krem cebulowy z prażonym bekonem 183

Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić do jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Królik w sosie winno- musztardowym 147

Drugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana(...)Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę.  Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze :) Królika można

MarciochaKucharzy
Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami 132

Papryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka  sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić(...)się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić  przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki

MarciochaKucharzy