wino - 10075 przepisów (strona:280/672)

Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 168

Uwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam(...)garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory po kilka kolorowych małych pomidorków bazylia parmezan 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina 6 łyżek oliwy z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie: Ciabatę porwać na ok. 3cm kawałki, skropić oliwą, posypać odrobiną soli, pieprzem, oregano i nasionami kopru włoskiego i natrzeć

Kulinarne Inspiracje
Moje chili con carne 177

chili kukurydza z puszki czerwona fasolka z puszki natka kolendry 4 suszone pomidory łyżeczka kminku mielonego łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka cynamonu łyżczka słodkiej papryki sól, pieprz kieliszek czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili (ilość zgodnie z upodobaniem, danie powinno być ostre(...)dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę i kukurydzę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 15-20 minut. Bardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili con carne. Wlać kieliszek wina i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia kolejne 15 minut, aż alkohol wyparuje i sos się trochę zredukuje. I tak najlepiej smakuje kilka razy odgrzewane:) Przed podaniem posypać

Kulinarne Inspiracje
Risotto z porami i łososiem 114

Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle(...)chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka minut aż alkohol odparuje. Teraz zaczynami zabawę z bulionem - wlewamy do risotta po chochli bulionu, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki

Kulinarne Inspiracje
Ryba po grecku 344

ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego wina łyżka octu 1 litr wody sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe cukier trzcinowy olej do smażenia mąka pszenna do panierowania Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i selera ścieramy(...)dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę octu. Wrzucamy cebulę i gotujemy przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodajemy do reszty warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Po chwili wlewamy wino, dodajemy cukier i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone

Kulinarne Inspiracje
Orzotto z pieczarkami i serem bursztyn 119

bomba kaloryczna...   Składniki: szklanka pęczaku 1 i 1/2 szklanki wody 5 szalotek 250 g pieczarek pół małego pęczka natki pietruszki ser Bursztyn 2 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na złoto na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą, aby odzyskać z patelni cały smak i odstawić na chwilę(...)rondelku zeszklić ma maśle posiekane szalotki. Wsypać pęczak i zamieszać, aby masło pokryło wszystkie ziarenka. Wlać wino, zaczekać aż trochę odparuje. Dodać pieczarki razem z wodą z patelni. Posolić, doprawić pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 minut. Na koniec posypać łyżką startego sera Bursztyn, dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 183

polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy(...)liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki p rzełożyć do kokilek skropionych oliwą.  Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej

SzczyptaSmaQ
Wyskokowy koktajl dla nieletnich i nie tylko ;) 155

nieletnich, bo bez alkoholu. Wyskokowy? Zróbcie dla swoich maluczkich, przełóżcie do kieliszków do wina, dajcie do rąk długie łyżeczki, pozwólcie spróbować, a zobaczycie, jak będą skakać z radochy :) W wersji dla starszych można dodać nasiona(...)chia (szałwii hiszpańskiej). Dla maluchów nie polecam, bo będą wydłubywać, zanurzać łyżeczki bez zbliżania do ust, marudzić, że jakiś śmieć. I w rezultacie nie tkną. Składniki (na kieliszek do wina czerwonego): 1,5 jabłka (wzięłam ze skórką, ale można bez) banan 3 pomarańcze ewentualnie: łyżeczka nasion chia Jabłka obrać z gniazd nasiennych, ogonka i pozostałości po kwiatku. Pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 158

Składniki:   risotto szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto  ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła  ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody  szklaneczkę białego wina  1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego  odrobina soli i pieprzu  szpinak   pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku(...)Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej z masłem, wsypać ryż, dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć aż ryż się zeszkli, ok. minuty nie dłużej, bo się przypali.  Wlać wino, wymieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać chochlę rosołu lub wody. Ponownie mieszać aż wszystko się wchłonie ...i tak do ostatniej chochli kremu z buraka. Pamiętajmy, aby to robić bardzo

pieprzny smaczek
Zupa cebulowa. 180

bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere)  sól, pieprz Przygotowanie:  Czyścimy cebulę i kroimy(...)upływie 40 min cebula znacznie zmieni swój kolor (będzie lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka, w tym momencie dodajemy do cebuli wino i gotujemy kolejnych 20 min.  Do uduszonej cebuli dodajemy gorący bulion wołowy, solimy, pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu

Kuchnia Łukasza
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 109

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie suszonych moreli Marynata: 100 ml białego wina 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 płaska łyżka soli kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Schab myję(...)osuszam na ręczniku papierowym. Wykrawam białe włókna, przez środek robię otwór w który wkładam morele. Oliwę, wino, ocet i miód mieszam, dodaję obie musztardy, pieprz i sól. Siekane zioła zalewam marynatą, dokładnie przemieszam.  Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę. Piekarnik

Bea(u)ty kitchen
Jabłecznik z ajerkoniakiem 168

zarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy około 2 godziny w lodówce. Składniki na nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek; 750 ml soku jabłkowego; 250 ml białego wytrawnego wina; 2 budynie waniliowe (2x64g); 250 g cukru; 2 cukry waniliowe; 500 ml śmietanki z zawartością 36% tłuszczu; 2 łyżki cukru pudru; 3 Śmietan-fixy; 200 ml ajerkoniaku(...)posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy. Na wrzątek wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy go do chwili, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na jabłka i równomiernie go rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy

In my kitchen
Marokański kurczak z figami 170

sezamu Sos   500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego   1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli   5 łyżek wytrawnego białego wina   1 łyżka stołowa miodu   1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego   szczypta mielonego czosnku   sól i pieprz do smaku(...)Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły . Sos   W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę , wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia , dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody. Żródło zdjęcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napój ananasowy 143

niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy rumu ani wina Przygotowanie Ananasa obrać, pokroić na małe kawałki, zmiksować w blenderze, a następnie dodać pozostałe składniki (ja miksuje razem z kostkami lodu) Miksować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Podawać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 165

przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych  pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  pół łyżeczki mielonego kminku  pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji(...)można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 204

zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy(...)natkę pietruszki. 4. Zanim czosnek zacznie się zarumieniać dodajemy krewetki. Smażymy przez chwilę na jednej stronie, po czym odwracamy krewetki na drugą stronę. 5. Chwilę smażymy, następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania