wino - 10075 przepisów (strona:271/672)

Zupa cukiniowa 93

Pyszna i zdrowa zupa z cukinii. Składniki: 50 dag cukinii 4 łyżki masła ½ szklanki białego wina (wytrawnego) 4 szklanki wywaru warzywnego 10 dag serka topionego Sól, pieprz ½ łyżeczki mielonej papryki Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w cienki talarki i zeszklić na gorącym maśle. Doprawić do smaku, wlać wino i wywar warzywny. Następnie podgotować na wolnym ogniu, zupę podawać

Tradycyjna Kuchnia
Zupa gulaszowa na winie 121

cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną(...)papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Roladki drobiowe w sosie serowym z suszonymi pomidorami 122

Kurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie(...)wykałaczką.  Rozgrzać olej na patelni, zarumienić i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.  Włożyć pokrojone pomidory, rozgnieciony czosnek i zalać bulionem.  Dodać pozostałe serki, wlać wino, przyprawić gałką i gotować następne 10 minut, po czym zaciągnąć mlekiem

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory(...)Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie ciasto na czerwonym winie 68

coś na szybko, ale zaskakująco smaczne! Na pewno zachwyci nawet wymagających gości. Składniki: 25 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 4 jaja ½ szklanki czerwonego wina 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 czekolada deserowa ¼ torebki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.  Następnie wlać(...)wino i wymieszać . Dodawać kolejno: Kakao, cynamon i startą czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .  Następnie dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy . Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu 136

pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na taką przyjemność można sobie pozwolić :) Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka bulionu ryżowego 4 łyżki wytrawnego białego wina 8 dag masła 1 cebula 10 dag żółtego sera 1 jajko bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła(...)czym wsypać ryż i zeszklić razem. Następnie wlać wino, bulion i gotować 15 minut, mieszając w co kilka minut. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała.  Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Sos słodko- kwaśny do mięs 91

Intensywność połączenia dwóch skrajnych smaków- kwaśnych owoców ze słodkim miodem i mocnym chrzanem nada charakteru każdej przygotowanej przez Ciebie potrawie mięsnej.  Składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna ½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego 1 łyżka miodu 1 łyżka galaretki porzeczkowej ¼ łyżeczki imbiru 4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) sól do smaku Wykonanie: Pomarańcze i cytrynę umyć, zetrzeć skórki(...)dobrze wycisnąć. Wlać wino do garnka, dodać soki, startą skórkę, miód, galaretkę i sól do smaku. Całość zamieszać, zagotować i przestudzić. Następnie dodać chrzan, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać do pieczonych mięs na zimno i na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 159

Tajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto ! Składniki: 1 – 1 i ¼ szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula ½ seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw(...)Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce bulionu ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. Gotowy

Tradycyjna Kuchnia
Duszone pory o smaku curry 61

Idealny dodatek do obiadu. Znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 2 duże pory 2 cebule 2 jabłka 4 łyżki oleju 1 łyżeczka curry ½ szklanki białego wina wytrawnego sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku skórka cytrynowa natka pietruszki Wykonanie: Pory pokroić i dokładnie wypłukać, następnie udusić na oleju razem z pokrojoną cebulą i startymi jabłkami(...)Wlać wino, dodać curry, przyprawić do smaku, wymieszać i posypać natką pietruszki i skórką cytrynową. Podawać do potraw wszelkiego rodzaju na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Polski szprycer cydrowy z truskawkami 169

nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi dodatkami. Proponuję cudownie aromatyzujące i ogólnie dostępne kwiaty czarnego bzu oraz polskie truskawki, pachnące truskawkami :) Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru z powodzeniem zastąpi wino a poza tym wzbogaci napój o nuty jabłkowe. Ciekawym dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Zupa cebulowa 183

warzywny) 2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w piórka. Dusimy ja na maśle około 30 minut. Uduszoną przekładamy do garnka i zalewamy winem. Całość oprószamy mąką i intensywnie mieszamy. Doprawiamy zupę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem (jak ktoś lubi można dodać czosnek 2 ząbki - ja czasem dodaję). Cebule z winem, zalewamy bulionem

Lubczyk i Wanilia
10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 154

kolor niszczy błyszczący biały uśmiech. Kawa zawiera garbniki , więc bardzo ważne jest umycie zębów po jej wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny

IzaGotuje
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 119

tydzień wreszcie spróbuję tego prawdziwego, włoskiego risotto. Obiecuję, że na blogu podzielę się z Wami tymi smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli(...)tarce o dużych oczkach, resztę cukinii odkładamy na bok. Startą cukinię wrzucamy na patelnię i również dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część

Mango Papaja
Moussaka (Musaka) 151

niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić na plastry, posolić(...)sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę

wyzwania kuchenne
Szczupak po prowansalsku 154

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu(...)które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Starannie nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem – zarówno na zewnątrz jak i w środku. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, natomiast ocet mieszamy z wodą. Umieszczamy całego szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek

Kulinarna Pokusa