wino - 10075 przepisów (strona:263/672)

Pijane pomarańcze smażone, w białym winie 172

Spróbujecie i podzielcie się wrażeniami 2 łyżki rumu 1 pomarańcza 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina   2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Jedz ciepłe, Są lepsze od zimnych. Mnie zostało ciasta i zrobiłam w tym cieście jabłka- pokażę je w następnym odcinku

AZgotuj!
Racuszki z jabłkami o smaku wina 155

odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina   2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku

AZgotuj!
Risotto z dynią i pieczarkami 150

Risotto bez wina i masła, ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest risotto. Często zdarza się, że mam ochotę na risotto, a wino nie zawsze mam pod ręką. Masło też nie wydaje mi się niezbędne (pewnie niektórzy powiedzą, że herezje tu piszę ;), więc z niego zrezygnowałam. Risotto i tak jest pyszne ! Naprawdę polecam na te okropne, deszczowe

Corner With Recipes
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 147

Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :)  Składniki (4 porcje)*: - oliwa - 0,6 kg surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska(...)oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko solą, pieprzem. Doprowadź wszystko

Corner With Recipes
Majówka w Budapeszcie #1 167

wędzone, mają mocniejszy aromat, niż te kupowane u nas. Ciekawe są też pasty paprykowe, ale boję się sprawdzać skład, tak są słone. Powodzeniem cieszyły się też palinki (nalewki), wina i kiełbasy. Ważna zasada, pokazujemy/mówimy co chcemy kupić, a sprzedawca przynosi ten produkt z zaplecza. Niektórzy są bardzo odpychający, nam udało się znaleźć miłą dziewczynę, która dodatkowo mówiła pięknie(...)ciacho przełamane kwaśnymi porzeczkami. Kawiarnia znajduje się na piętrze, natomiast niżej jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy też langosza, którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem tej fascynacji ;). Jeśli jednak smakuje wam to ciasto

Corner With Recipes
Spaghetti carbonara 328

boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki a na patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek i dodać posiekaną(...)cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz boczek. Żółtka roztrzepać w miseczce z serkiem mascarpone i startym parmezanem. Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć). Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem

The Sweet Damsel
Risotto z krewetkami i groszkiem 140

ryżu Arborio  130 g krewetek 1 szklanka zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz(...)Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż

Moja Galeria Smaku
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 205

koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta z 1/2 cytryny natka(...)pietruszki sól, pieprz Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem

Moja Galeria Smaku
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 218

lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem) 1 papryczka chilli   Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka(...)pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pokrojona papryczkę chilli. Rozgrzać patelnię, położyć filety. Grillować przez 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni podawać z chutney a mango, ugotowaną kaszą jaglaną oraz sałatą

Moja Galeria Smaku
Paella 2212

ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki 1. Chorizo, filet z kurczaka, paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować(...)fileta z kurczaka, smażyć 3 minuty. W połowie obsmażania dodać czosnek. 3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty. 4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty. 5. Zalać gorącym bulionem i gotować bez mieszania przez

Moja Galeria Smaku
Deser malinowo-śmietankowy z bazylią 143

malin i zimnego shaka śmietankowego z orzeźwiającym posmakiem bazylii*. W sam raz na upalny początek lipca. Składniki na 2 porcje: 150 g malin 35 g cukru 30 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g lodów śmietankowych 200 ml mleka garść świeżej bazylii W rondelku zagotować maliny z cukrem. Do wrzących malin dodać wino wymieszane

Moja Galeria Smaku
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym 126

wiśnie. Powstała bardzo ciekawa smakowo potrawa, która z pewnością zachwyci zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 3 duże  jabłka, 2 kaszanki, 15 dag  wiśni, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka myję i osuszam. Nożem odkrawam wierzch. Następnie wydrążam środek jabłka, tak aby powstała miseczka.  2.  Z kaszanki usuwam osłonkę. Kaszankę kroję(...)Jabłka przykrywam odciętymi wierzchołkami. Zawijam w folię aluminiową i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 15 minut. 3.    Z wiśni usuwam pestki. Owoce przekładam do garnuszka. Wlewam wino i duszę około 7 minut. 4.  Jabłka odwijam z folii i układam na talerzu. Podaję z przygotowanym sosem wiśniowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet z indyka i wątróbki 125

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać(...)mięso i doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać wino i smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę. Odstaw do ostygnięcia a nastepnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę

Atlas Smaków
Gulasz z kiełbasy i papryki 128

półplasterki 1 czerwona cebula, posiekana w piórka 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym(...)ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy liść laurowy i paprykę. Krotko podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i cukinię, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta. Inspiracja: greckie Spetsofai

Atlas Smaków
Anielska Truskawka 153

Mamusia uważa również że to bardzo dobry drink żeby uprzyjemnić sobie wieczór i przypomnieć letnie smaki. Składniki : 100 ml rumu Bacardi ( może być każdy inny) 500 ml wina musującego   200 g mrożonych truskawek  łyżka cukru listki świeżej mięty paluszki czekoladowe do ozdoby Przygotowanie: Mrożone truskawki miksujemy z łyżką cukru. Dodajemy rum Bacardi i wino musujące i mieszamy. Kieliszek ozdabiamy cukrem, wlewamy do niego alkohol, wrzucamy listki mięty i kładziemy na kancie kieliszka czekoladowy paluszek.   SMACZNEGO

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania