wino - 10075 przepisów (strona:262/672)

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 138

tego „ciemniejszego” mięsa – 2 nektarynki – sól, pieprz – 3 łyżki czerwonej słodkiej papryki – 1 papryczka chili – 3 łyżki oliwy – 3 łyżki białego wina – kilka gałązek świeżego majeranku – 2 ząbki czosnku – 1 cebula biała Wykonanie: Mięso pokroić na 8 kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino

Pociąg Do Kuchni
Małże zapiekane 165

różnych źródeł, stworzyłam własną recepturę ;)   Składniki: – ok. 800-1000 g dużych muli (jeśli macie możliwość, można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni – opcjonalnie 1 łyżka tartego(...)bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule się otworzą. Odcedzamy. Muszle, które się

Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe jak u babci 144

łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić (przy rozbijaniu najlepiej przykryć je folią spożywczą(...)suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe

Pociąg Do Kuchni
Lemoniada arbuzowa 159

wody gazowanej/ niegazowanej/ lekko gazowanej – sok z 1 cytryny – świeża mięta – świeża bazylia – 1 cukier wanilinowy opcjonalnie: – 0,5l białego wina lub 0,3l białego rumu Wykonanie: Arbuza obrać ze skórki, oddzielić pestki. Czysty miąższ wrzucić do blendera i zmiksować. Otrzymany bardzo gęsty sok przecedzić przez gęste sitko. Dodać sok z cytryny, dolać wody(...)dosypać cukier wanilinowy. Wrzucić listki mięty i bazylii. Lemoniadę przed podaniem dobrze schłodzić. Jeśli dodacie wino lub rum – lemoniada arbuzowa zamieni się w świetny lekki drink ogrodowy ;) Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Brazylijska lemoniada z limonki .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Mule w sosie z białego wina 150

Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka pietruszki 1 cytryna(...)sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dolewamy wina i doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i dodajemy mule. Mule dusimy pod przykryciem ok. 5-6 min. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule

kulinarnyJa
Chutney z czerwonych porzeczek 219

Składniki: Inspiracja:  rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić.  W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.  Doprowadzić do wrzenia

Atlas Smaków
Czarny ryż z grzybami 164

Składniki: 300 gr czarnego  ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę(...)posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam i Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie

AZgotuj!
Kasza pęczak a'la risotto 106

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil

AZgotuj!
Sezonowe risotto z kurkami z lasu 119

Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach(...)wsyp ryż i podsmaż. 2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje. 3. Dolej bulion ok szklanki. 4. Na osobnej patelni podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby

AZgotuj!
Przystawka z szybko smażonych kalmarów 107

mojej siostry. Zajadałyśmy sobie kalmary. Oli bardzo smakowały, a ona wie co dobre. Składniki: duży oczyszczony świeży kalmar kilka gałązek świeżej natki pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina sól czosnek 1 łyżka oleju skórka z tartej cytryny  Na rozgrzany olej wrzuć pierścienie kalmara, smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Wlej wino, niech zaczyna odparowywać, dodaj

AZgotuj!
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 134

Pierwszy raz zrobiłam polentę do kaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser.  4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek  3 goździki polenta woda  sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody  Oczyść mięso  posyp solą i pieprzem(...)Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach. Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski

AZgotuj!
Uczta morska na talerzu 138

Składniki  ziemniaki pure krewetki tygrysie halibut filet dorsz filet  fasola mamut cukinia marchew papryka czerwona seler naciowy czosnek biały pieprz gałka muszkatołowa imbir świeży tarty białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz w piekarniku przez ok 10-15 minut Krewetki usmaż na maśle z dużym ząbkiem czosnku. Posól

AZgotuj!
Roladki z bakłażana w pomidorach 119

albinosik wśród nich. Łaciatego. Chińskiego i paczkę baby bakłażanów. Z dużego fioletowego, bo on potrzebował najszybszej obróbki zrobiłam roladki. bakłażan mozzarella oregano, bazylia puszka pomidorów 50 ml wina białego wytrawnego łyżeczka koncentratu sól chilli Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój(...)plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem

AZgotuj!
Krem z białych szparag z białym winem 106

pełni. Są coraz tańsze.  Raz w roku przynajmniej trzeba ją zrobić. Zagęstnikiem w tym kremie był spory korzeń pietruszki. białe szparagi olej rzepakowy 150 ml białego wina białego wytrawnego biała cebula czosnkowa  duży korzeń pietruszki kilka łyżek słodkiej śmietanki 12 % sól i pieprz gałka muszkatołowa czarny sezam, kilka gałązek rzeżuchy Obierz(...)odetnij główki. W garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki pietruszki z białą cebulą. Następnie wlej wodę -  ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito ( moje mimo

AZgotuj!
Razowe tagliatelle z kurkami 106

woda  Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie. 300 gram kurek biała cebula ząbek czosnku sól pieprz 0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki 1 łyżka masła koperek Cebulę pokrojoną  w kostkę zeszklij na maśle, dodaj czosnek i kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania