wino - 10075 przepisów (strona:260/672)

Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 214

pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego

Karo in the Kitchen
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 154

warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady. Nie raz i nie dwa zdarzyła mi się sytuacja następująca – lodówka z przewagą światła, ewentualnie warzyw i dodatków. Brak mięsa – wędlin kupujemy tylko tyle, żeby zjeść(...)rozłożeniu porcji na talerze makaron posypałam dość szczodrze czosnkowo-pikantną bułką i delikatnie startym serem Grana Padano. Wszystko pysznie, tylko bardzo brakowało mi do tego kieliszka białego, lodowato zimnego wina. Następnym razem. Bo wiem, że na pewno będzie następny raz z talerzem tego makaronu. SKŁADNIKI 1 puszka dobrych sardynek w oliwie, u mnie Calvo pikantne 1 duży malinowy pomidor

Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i karmelizowaną cebulką 132

czosnek i smażymy go około 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszając smażymy kolejne 5 minut. Wsypujemy zioła – oregano i tymianek. Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy(...)szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki startego parmezanu lub sera Pecorino 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki tymianku sól pieprz

Karo in the Kitchen
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 153

Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty.   Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy(...)mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilkanaście listków świeżej 2 łyżki oleju 50g masła 1 cytryna 1 ząbek czosnku ½ szklanki posiekanej pietruszki sól

Karo in the Kitchen
Zupa z kurczakiem na winie 126

Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 cebule * 40 dag pieczarek * słoik koncentratu pomidorowego (19 dag) * 1,5 l. bulionu * szklanka białego wina półwytrawnego * przyprawa do kurczaka * 2 łyżki mąki * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy(...)pieczarki w półplasterki. Dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy do mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut. Źródło: "173 specjały Siostry Anastazji

Pobite gary Barbary
Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem 192

spróbować to nie spróbuje jednak Ci co wiedzą, że jest pycha to na pewno się skuszą. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina 2 jabłka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła  sól i pieprz do smaku Fajne składniki znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Wątróbkę, podsmażamy na maśle na koniec(...)delikatnie doprawiając. Następnie wyciągamy ja na talerz i na tym samym tłuszczyku podsmażamy posiekaną w piórka cebulę i jabłko pokrojone w ósemki. Dodajemy wino i wszystko ładnie dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę. Wszystko jeszcze trochę obsmażamy aby smaki ładnie

Niezły Młynek
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 133

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu nie wysycha(...)małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe uprzednio kroimy

Poezja smaku
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 172

surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego mały pęczek pietruszki, drobno posiekany szczypta chilli sól, świeżo mielony pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Krewetki obieramy i oczyszczamy (zostawiamy tylko(...)ogonek), dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy

My Culinary Art
Jajka marynowane w winie 99

Dziś odmienny ale równie pyszny sposób na marynowanie jaj! Składniki: 6 jajek 1 cebula 3 łyżeczki soli 3 listki laurowe pieprz ziarnisty gorczyca 2 szklanki wody ½ szklanki białego wytrawnego wina Wykonanie: Jajka ugotować i odstawić. Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem. Gotować przez 15 minut, wlać wino, dodać pokrojoną cebulę i obrane jajka. Gotować około

Tradycyjna Kuchnia
Czosnkowa baranina w pergaminie 188

mnie łopatka) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 10 ząbków czosnku drobno pokrojonych 1 łyżka oregano 1 łyżka posiekanej świeżej  bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/2 szklanki białego wina 300 -400 g młodych, drobnych ziemniaków 2 listki szałwii sól, pieprz dodatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże(...)kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, dodać cebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki  (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe

Stare Gary
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 197

mieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa z oliwek - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki  - 60 gram anchois - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili(...)jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone i pokrojone) oraz przyprawy.  Składniki

Życie zamknięte w smaku
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 157

dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy(...)znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru.  Składniki na beszamel: - 75 gram masła

Życie zamknięte w smaku
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 89

posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru.  Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła - 6 gramów tymianku Przygotowanie sosu: Na patelnię po smażeniu biodrówki wlewamy czerwone wino. Mieszamy i redukujemy całość. Następnie dodajemy tymianek i doprowadzamy

Życie zamknięte w smaku