pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego
Karo in the Kitchenwarzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady. Nie raz i nie dwa zdarzyła mi się sytuacja następująca – lodówka z przewagą światła, ewentualnie warzyw i dodatków. Brak mięsa – wędlin kupujemy tylko tyle, żeby zjeść(...)rozłożeniu porcji na talerze makaron posypałam dość szczodrze czosnkowo-pikantną bułką i delikatnie startym serem Grana Padano. Wszystko pysznie, tylko bardzo brakowało mi do tego kieliszka białego, lodowato zimnego wina. Następnym razem. Bo wiem, że na pewno będzie następny raz z talerzem tego makaronu. SKŁADNIKI 1 puszka dobrych sardynek w oliwie, u mnie Calvo pikantne 1 duży malinowy pomidor
Karo in the Kitchenczosnek i smażymy go około 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszając smażymy kolejne 5 minut. Wsypujemy zioła – oregano i tymianek. Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy(...)szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki startego parmezanu lub sera Pecorino 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki tymianku sól pieprz
Karo in the KitchenWrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy(...)mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilkanaście listków świeżej 2 łyżki oleju 50g masła 1 cytryna 1 ząbek czosnku ½ szklanki posiekanej pietruszki sól
Karo in the KitchenSkładniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 cebule * 40 dag pieczarek * słoik koncentratu pomidorowego (19 dag) * 1,5 l. bulionu * szklanka białego wina półwytrawnego * przyprawa do kurczaka * 2 łyżki mąki * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy(...)pieczarki w półplasterki. Dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy do mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut. Źródło: "173 specjały Siostry Anastazji
Pobite gary Barbaryspróbować to nie spróbuje jednak Ci co wiedzą, że jest pycha to na pewno się skuszą. Porcja dla 4 osób Składniki: 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina 2 jabłka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Fajne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wątróbkę, podsmażamy na maśle na koniec(...)delikatnie doprawiając. Następnie wyciągamy ja na talerz i na tym samym tłuszczyku podsmażamy posiekaną w piórka cebulę i jabłko pokrojone w ósemki. Dodajemy wino i wszystko ładnie dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę. Wszystko jeszcze trochę obsmażamy aby smaki ładnie
Niezły MłynekPstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu nie wysycha(...)małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe uprzednio kroimy
Poezja smakusurowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina wytrawnego mały pęczek pietruszki, drobno posiekany szczypta chilli sól, świeżo mielony pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Krewetki obieramy i oczyszczamy (zostawiamy tylko(...)ogonek), dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy
My Culinary ArtDziś odmienny ale równie pyszny sposób na marynowanie jaj! Składniki: 6 jajek 1 cebula 3 łyżeczki soli 3 listki laurowe pieprz ziarnisty gorczyca 2 szklanki wody ½ szklanki białego wytrawnego wina Wykonanie: Jajka ugotować i odstawić. Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym, gorczycą i pieprzem. Gotować przez 15 minut, wlać wino, dodać pokrojoną cebulę i obrane jajka. Gotować około
Tradycyjna Kuchniamnie łopatka) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 10 ząbków czosnku drobno pokrojonych 1 łyżka oregano 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/2 szklanki białego wina 300 -400 g młodych, drobnych ziemniaków 2 listki szałwii sól, pieprz dodatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże(...)kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, dodać cebulę,posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe
Stare Garymieszamy z kremówką. Składniki na farsz: - oliwa z oliwek - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki - 60 gram anchois - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili(...)jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone i pokrojone) oraz przyprawy. Składniki
Życie zamknięte w smakudość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy(...)znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru. Składniki na beszamel: - 75 gram masła
Życie zamknięte w smakuposmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła - 6 gramów tymianku Przygotowanie sosu: Na patelnię po smażeniu biodrówki wlewamy czerwone wino. Mieszamy i redukujemy całość. Następnie dodajemy tymianek i doprowadzamy
Życie zamknięte w smaku