wino - 10075 przepisów (strona:258/672)

Czekośliwka z makiem i kremem 111

skusi na takie ciacho? Połączenie smaków udało się wyjątkowo, chociaż prawdę mówiąc myślałam, że przekombinowałam....ale nie. Jest po prostu wyśmienite! Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy(...)puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą

Nie tylko w kuchni
Zupa gulaszowa węgierska 317

pręgi) 1,5 – 2 l bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 papryki czerwone 1/2 szkl białego wina 1 pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można pominąć, ale daje cudowny aromat) 3 czubate łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżeczki papryki czerownej ostrej(...)dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy wino i bulion, poszatkowane chili, przykrywamy i gotujemy aż mięso zacznie mięknąć (w zależności od użytego kawałka mięsa może to potrawać od 40 minut do nawet 1,5 godziny). W międzyczasie

Pociąg Do Kuchni
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 171

mięsa. składniki ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy) 1 cebula drobno posiekana 2  łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego 1/2 kieliszka czerwonego wina sól 3 - 4  ziarenka jałowca listek laurowy 2 - 3  ziarenka ziela angielskiego 1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie ok 30 g suszonych grzybów(...)podgrzać go, zeskrobując przy okazji resztki ze smażenia.  Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć  mięso z cebulą. Zalać gorącym bulionem,  dodać  wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie  zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program

Stare Gary
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 135

czasu zejdzie nam na przygotowanie reszty.  Czas na przygotowanie nadzienia gruszkowo-jabłkowego: 5 gruszek średniej wielkości  3 jabłka  0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki białego wina lub szampana szczypta cukru Na bezę i poza kolejką: 2-3 białka (pozostałe z robienia ciasta) cynamon 8-10 łyżeczek cukru plasterek cytryny Jako pierwsze obieramy gruszki, wycinamy gniazda(...)kroimy je w paski po długości. Po gruszkach, czas na jabłka, które również obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w paseczki. Garnek wstawiamy na gaz i rozgrzewamy w nim wino (lub szampana). Jak zacznie się gotować wsypujemy nasze jabłka z gruszkami, przysypujemy cukrem i przez 10 min obgotowujemy na niezbyt dużym ogniu.  Przesypujemy mąką, polecam przesiać ją przez sitko

Kuba Gotuje
Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance 105

czekać, tylko... Do dzieła! Składniki: (na 1 porcje) 2 kromki chleba żytniego 6 krewetek 1 ząbek czosnku pół cebuli pokrojonej drobno w kostkę 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego) kolendra świeża Salsa pomidorowa po swojemu: 1/2 pomidora 1/2 cebuli czerwonej trochę szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny(...)Kromki chleba obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni. Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina. Wkładamy krewetki na 2 minuty. Na końcu dodajemy masło i pokrojoną świeżą kolendrę. Wszystko układamy na grzance i gotowe. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem 93

wersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :)   200 g naturalnego serka twarogowego(...)puree z dyni 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego   6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina   łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy

Mienta blog
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

dorzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy kilka listków posiekanej szałwii i listki z kilku gałązek rozmarynu. Gdy wątróbka jest już lekko podsmażona, wlewamy na patelnię 50 ml białego wina lub koniaku i czekamy aż odparuje. W tym czasie dodajemy 2 – 3 fileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy, zawartość(...)pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według

Patchwork
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 152

żurawiną i nasionami chia.   Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi(...)lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość mieszamy. Podajemy, jak kto lubi - można z lodówki – schłodzoną. W zasadzie to do jedzenia surówek nawet nie powinno się

mojewypiekiinietylko
WINNY KURCZAK PIECZONY 105

zwierzaka do ręki by go przyprawić itd). Efekt palce lizać więc naprawdę warto   Składniki: 1 kurczak ok 1,5 kg sól pieprz słodka papryka tymianek i rozmaryn dobre wino do podlania Wykonanie: Kurczaka myjemy i nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz(...)słodką papryką. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień nacieramy posiekanym tymiankiem i rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w przykrytym naczyniu żarodopornym. Pieczemy ok. 20 minut,podlewamy winem, pieczemy jeszcze ok 30 minut, po tym czasie odkrywamy podlewamy winem, zapiekamy skórkę.Podajemy z frytkami i ulubioną surówką

Z Majeczką w kuchni
polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango 192

wieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki dżemu morelowego 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka miodu 4 suszone morele i 4 suszone daktyle(...)Sposób przyrządzenia : dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty

zobacz ich smak
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 184

zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości  2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna(...)patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę zdjąć z patelni, a na tę samą patelnię wsypać ryż arborio. Ryż smażyć, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować 3-4 minuty aż alkohol odparuje. Następnie wlewać porcjami bulion, co raz mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany. Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure

kolorowotorcikowo
Tym razem Paryż! 144

jakoś nie mieliśmy odwagi i siły wdrapać się na wieżę po schodach…do tego akurat co i rusz padało…ha, ha…zawsze mogę zwalić winę na deszcz. Wjechaliśmy na samą górę. Poza tym weszliśmy jeszcze wyżej po schodach i dech mi zaparł po części ze strachu, po części ze zdziwienia. Nie sądziłam, że byliśmy aż tak wysoko(...)zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino do obiadu jak najbardziej, a na deser jak myślicie co jadłam? Oczywiście, że crepes zapalane z Grand Marnier! A wieczorkiem znowu zawędrowaliśmy pod wieżę…Poczułam, niemalże święta

codojedzenia
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 214

Szybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa jednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy w cienkie(...)ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g /u mnie dwie różne/ 200g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany/ jogurtu 3 szalotki lub delikatna mała cebula, około

Karo in the Kitchen
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 208

200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek(...)liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy

Be Fit Be Strong
Pierniczki na choinkę-proste i pyszne 144

domu pierniki to już kilkuletnia tradycja,dzięki której na prawdę mamy wspaniałą zabawę,całą rodziną do tego grzane wino według austriackiego przepisu mojego męża, przepis na grzane białe wino znajdziecie-tu  Świąteczne piosenki i  pełen śmiechu i radości rodzinny dzień ,podzielę się z wami przepisem na świetne i bardzo proste pierniczki: SKŁADNIKI

Swojskie jedzonko