czekać, tylko... Do dzieła! Składniki: (na 1 porcje) 2 kromki chleba żytniego 6 krewetek 1 ząbek czosnku pół cebuli pokrojonej drobno w kostkę 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego) kolendra świeża Salsa pomidorowa po swojemu: 1/2 pomidora 1/2 cebuli czerwonej trochę szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny(...)Kromki chleba obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni. Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina. Wkładamy krewetki na 2 minuty. Na końcu dodajemy masło i pokrojoną świeżą kolendrę. Wszystko układamy na grzance i gotowe. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :) 200 g naturalnego serka twarogowego(...)puree z dyni 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego 6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy
Mienta blogdorzucamy na patelnię z cebulą. Dodajemy kilka listków posiekanej szałwii i listki z kilku gałązek rozmarynu. Gdy wątróbka jest już lekko podsmażona, wlewamy na patelnię 50 ml białego wina lub koniaku i czekamy aż odparuje. W tym czasie dodajemy 2 – 3 fileciki anchois i czubatą łyżeczkę kaparów. Kiedy wątróbka już nam się usmaży, a reszta ładnie połączy, zawartość(...)pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według
Patchworkżurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy Obraną i umytą brukiew trzemy na tarce jarzynowej. Por kroimy w półkrążki, dodajemy do brukwi(...)lekko solimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny – odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojoną żurawinę i nasiona chia. Paprykę kroimy w paski i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy wino Mirin, skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Całość mieszamy. Podajemy, jak kto lubi - można z lodówki – schłodzoną. W zasadzie to do jedzenia surówek nawet nie powinno się
mojewypiekiinietylkozwierzaka do ręki by go przyprawić itd). Efekt palce lizać więc naprawdę warto Składniki: 1 kurczak ok 1,5 kg sól pieprz słodka papryka tymianek i rozmaryn dobre wino do podlania Wykonanie: Kurczaka myjemy i nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz(...)słodką papryką. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień nacieramy posiekanym tymiankiem i rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w przykrytym naczyniu żarodopornym. Pieczemy ok. 20 minut,podlewamy winem, pieczemy jeszcze ok 30 minut, po tym czasie odkrywamy podlewamy winem, zapiekamy skórkę.Podajemy z frytkami i ulubioną surówką
Z Majeczką w kuchniwieprzowa 200g ryżu 1 mango świeża kolendra 1 limonka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki dżemu morelowego 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka miodu 4 suszone morele i 4 suszone daktyle(...)Sposób przyrządzenia : dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty
zobacz ich smakzachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna(...)patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę zdjąć z patelni, a na tę samą patelnię wsypać ryż arborio. Ryż smażyć, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować 3-4 minuty aż alkohol odparuje. Następnie wlewać porcjami bulion, co raz mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany. Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure
kolorowotorcikowojakoś nie mieliśmy odwagi i siły wdrapać się na wieżę po schodach…do tego akurat co i rusz padało…ha, ha…zawsze mogę zwalić winę na deszcz. Wjechaliśmy na samą górę. Poza tym weszliśmy jeszcze wyżej po schodach i dech mi zaparł po części ze strachu, po części ze zdziwienia. Nie sądziłam, że byliśmy aż tak wysoko(...)zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino do obiadu jak najbardziej, a na deser jak myślicie co jadłam? Oczywiście, że crepes zapalane z Grand Marnier! A wieczorkiem znowu zawędrowaliśmy pod wieżę…Poczułam, niemalże święta
codojedzeniaSzybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa jednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy w cienkie(...)ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g /u mnie dwie różne/ 200g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany/ jogurtu 3 szalotki lub delikatna mała cebula, około
Karo in the Kitchen200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek(...)liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych oczkach (zioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy
Be Fit Be Strongdomu pierniki to już kilkuletnia tradycja,dzięki której na prawdę mamy wspaniałą zabawę,całą rodziną do tego grzane wino według austriackiego przepisu mojego męża, przepis na grzane białe wino znajdziecie-tu Świąteczne piosenki i pełen śmiechu i radości rodzinny dzień ,podzielę się z wami przepisem na świetne i bardzo proste pierniczki: SKŁADNIKI
Swojskie jedzonkooliwek, która jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a te z kolei zapobiegają tworzeniu się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Mieszkańcy Grecji siadają do obiadu również z kieliszkiem czerwonego wina, które ma silne działanie przeciwutleniające, a więc chroni przed nowotworami. W winie jest też potas regulujący ciśnienie krwi, a dzięki garbnikom ułatwia pracę układu pokarmowego. DANIA Prof. Arne
Ostra na Słodkowykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki, na sam wierz, pod czapeczkę
SMYKWKUCHNIcykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę(...)czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyopieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, oliwa, sól morska(...)warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino. Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej
SzczyptaSmaQ