wino - 10075 przepisów (strona:272/672)

Konfitura z czerwonej cebuli. 124

grillowanych ta konfitura jest po prostu wspaniała. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ja robię ją z dodatkiem żurawiny, którą uwielbiam. SKŁADNIKI: 1kg. czerwonej cebuli 125 ml. czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu 2-3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 mały listek laurowy kuleczka ziela angielskiego łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)pieprzem, cebulę dusimy na wolnym ogniu, tak aby się zeszkliła, następnie dodajemy ocet balsamiczny i rumienimy cebulę(uważać, aby nie przypalić-konfitura będzie gorzka), dodajemy cukier, miód, wlewamy wino, dusimy na wolnym ogniu  mieszając od czasu do czasu, gdy konfitura jest już wystarczająco gęsta dodajemy pieprz mieszamy i gotowe!  Konfiturę można pasteryzować i przechowywać nawet

Kuchnia Beaty
Zielone risotto 159

każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku  1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty(...)pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek

Szefowa kuchni
Perliczka z gruszkami w winie 54

winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych w winie gruszek

Milion Smaków
Risotto z grzybami leśnymi 84

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie(...)użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino

Milion Smaków
Grzane wino 76

Nieodłączny element długich zimowych wieczorów... Odprężająca muzyka, miłe towarzystwo, ciepły koc i cudownie rozgrzewające grzane wino :) W sklepie możecie kupić wiele gotowych, już doprawionych win - wystarczy podgrzać. Zapewniam Was jednak, że to przygotowane osobiście cieszy podwójnie. Zachęcam Was do eksperymentów i odnalezienia swojej ulubionej kombinacji przypraw

Milion Smaków
Camembert z kawiorem 89

przekąska o ciekawym smaku. Kawior znany był w Rosji już od XII wieku i podawany na wiele sposobów. Najczęściej z blinami lub na chlebie - oczywiście do wódki, szampana lub wina. Kawior można wykorzystać do wielu ciekawych dań(...)już go mamy w domu... można również szybko przygotować taką prostą przekąskę dwuskładnikową. Słono-rybny smak kawioru jest tłumiony przez wyraźny smak kremowego sera camembert. Do wytrawnego wina pasuje idealnie

Milion Smaków
Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment 182

Zachęcam do spróbowania w swojej kuchni :) Składniki (na dwie porcje): 100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie) 3 wątróbki 6 twardszych kawałków białych szparagów czerwona cebula jabłko 100 ml wina czerwonego półsłodkiego kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów) suszony majeranek 8 dużych liści mięty olej sól pieprz Sorgo moczyć kilka godzin w wodzie. Np. można(...)które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej. Wątróbki wyjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem. Obsmażyć. Wlać wino i odparować. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą

Weekendy w domu i ogrodzie
Rajskie Jabłuszka 127

malin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl wina 2 szkl wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: wodę z winem oraz cukrem wlewamy do garnka, wkładamy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gotujemy około 10-15 minut maliny wrzucamy na patelnię, dokładamy żurawinę oraz goję, dolewamy miód, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając

Luźna Kuchnia
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 156

gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia(...)czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego   Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 30 g masła sól morska, świeżo mielony

Moja Delicja
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 151

selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym(...)obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio

Czerwień i błękit
Udka duszone w warzywach z winem 109

pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler  2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej(...)zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie

Kuchenne aromaty
Schab inaczej 255

oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry(...)tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.  Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut

Kuchenne aromaty
Restauracja Bazyliszek zaprasza każdego. Cz. IV i ostatnia. Mocne strony lolalu. 150

warto postawić na flagowe i wyselekcjonowane produkty dostępne w karcie. Oto niektóre z nich: Kawa  Martella  z prywatnej  palarni  Państwa Martella  pod  Rzymem Wino  Państwa  Dolle  z  prywatnej  winiarni  w  Austrii Wołowina  z  Argentyny i  Nowej  Zelandii (osobiście wypróbowana - mniam!) Mule(...)się profil lokalu. Restauracja jest przyjazna każdemu klientowi, co da się odczuć od przekroczenia jej progów. Ceny również przystępne wbrew pozorom. W przyszłości chętnie się tam wybiorę na lampkę wina i boskie carpaccio. Wraz z Mężem spędziliśmy cudowny wieczór. Randka w Bazyliszku na Starówce? Brzmi banalnie, ale jakże cudownie smakuje taki wiosenny wieczór spędzony z M, bez Niunia

Kuchnia po mojemu
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki 136

Składniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania