płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta kuminu 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Granat umyć i osuszyć. Odciąć górną część owocu (mniej więcej na 1/4 wysokości), tak by po przecięciu było widać nasiona. Dolną część owocu naciąć wzdłuż miejsc, gdzie(...)słodką paprykę, kurkumę, kumin i mąkę. Przesmażyć, aż całość nabierze brązowej barwy. Powoli wlewać gorący bulion i szybko mieszać trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia i dodać sok z granatu i wino. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec dodać uprażone na suchej patelni płatki z migdałów. Sos doskonale pasuje do delikatnych mięs, np. cielęciny i polędwiczek
W SMAKintensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić(...)minut. Świeże, żywe omułki oczyścić pod bieżącą wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelni, na łyżce masła, zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać wino i wodę z szafranem i doprowadzić do wrzenia. Wrzącym sosem zalać omułki, po czym przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie
W SMAKkuchni, a później delikatny smak mięsa z ciekawą kompozycją smaków przypadł nam na prawdę do gustu. Przepis podpatrzony tutaj. Składniki: - 600 g jagnięciny lub szynki wołowej; - 500 ml wina białego (ja użyłam znacznie mniej) - 100 ml oliwy z oliwek - 2 marchewki - 2 cebule; - 2 ząbki czosnku; - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki; - 2 listki laurowe; - 1 gałązka rozmarynu; - 1 goździk(...)grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie
dom-agi.pljuż gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina(...)oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso
Luźna KuchniaSkładniki: 4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina gorzkiego kakao(...)łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem. ubijamy białka, obie masy łączymy. świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem i w tej kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów
Luźna Kuchniaząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą(...)cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku, podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez
karmelowyczerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek oleju przyprawy 2-3 łyżki wina wymieszać WYKONANIE: Karkówkę pociąć na plastry lekko zbić i włożyć do marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku
Kuchnia Beatykurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy(...)małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comśrednich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia(...)łyżką pieprzu, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem przez około 5 minut. Dodaj do mięsa, włącz palnik na niewielki ogień i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar
Pasje Jolkipieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4-5 gałązek świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 gałązka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia masło(...)smażeniu wlewamy koncentrat pomidorowy i bulion. Mieszamy zbierając wszystkie przypieczki i smaczki pozostałe na patelni. Zagotowujemy i przelewamy płyn do rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez
Dzieje kuchennej Wiewióry0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 8 plastrów schabu olej 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki śmietany kminek , majeranek , liście laurowe sól , pieprz Przygotowanie: Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie(...)smażymy z obu stron po 3 minuty. Do garnka wlewamy wywar z warzyw, wino oraz śmietanę, dodajemy liście laurowe kminek i majeranek. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy schab. Gotujemy mięso na małym ogniu do zredukowania się sosu. Schab możemy podawać z ziemniaczkami lub ryżem oraz z surówką. Smacznego
Symfonia smakowałopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka (50g) sardeli (anchovy) Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem i solą i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy olejem rzepakowym. Przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, wino i rozdrobnione sardele. Przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając sosem z naczynia. Smacznego Post Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju
UgotujmyTo.pl