perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje. Opiekałam po dwa kawałki. Trzeba uważać , bo tłuszcz mocno pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie
Stare Garyschować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić
Stare Garymałym ogniu, przez 30 minut. Po tym czasie wywar przecedzić przez sito, a pozostały na sicie czosnek lekko przetrzeć do wywaru. To co zostanie - wyrzucić. Dolać wino i zagotować . Śmietankę dobrze roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy, wymieszać, chwilę podgrzewać ale już nie gotować. Na koniec wsypać zmielone migdały , doprawić solą, pieprzem, papryką . Podawać z grzankami
Stare Garymieszamy coraz częściej, pamiętać należy o dokładnym mieszaniu przy dnie garnka, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy cebula jest gotowa , posypać ją mąką i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać wino, zagotować . Mieszając dolać bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki
Stare Garytutajskładnikiok 500g filetów świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać(...)podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam
Stare Garyzakryć i zmiękczać 2 godziny. Wypestkować . W przypadku śliwek kalifornijskich zmiękczanie nie jest konieczne , zalałam je wodą na 1/2 godziny. Po tym czasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką
Stare Garygrubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii. Smacznego!Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii
Stare Garywrzątkiem, przy pomocy skrobaka do cytrusów (zestera) ściąć skórkę z pomarańczy, pomarańczę obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić ok 5 minut. wlać rum, wymieszać. Przepiórki zalać pomarańczowym sosem
Stare Garycomplete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3 jajka250 g jogurtu naturalnego75 g sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków
Stare Garysmażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa.Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje
Stare Garywarzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka.Szybko wlać wermut lub wino. Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje.Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej
Stare Garywszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka
Stare Garycebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy od kwasusól,cukier,czerwone wino lub sok z cytrynyprzygotowanieDzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim(...)sokiem z surowego, startego na miazgę buraka. Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić, dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego
Stare GaryByć może ktoś sobie pomyśli, że to przecież zwykła galaretka, oj nic bardziej mylnego- to wystrzałowa galaretka, bo z dodatkiem szampana! ;)))Szampana równie dobrze można zamienić na wino musujące (a w wersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :)Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak.Słodki i delikatnie cierpki(...)warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną wisienką i wiórkami czekoladowymi.* wybaczcie, była to galaretka truskawkowa
Kraina Miodem Płynącaprzysmazac.Dodacodmierzona ilosc ryzu ,mieszac i czekac az stanie sie przezroczysty.Ten etap Wlosi nazywaja impregnacja ryzu,czyli kazde ziarenko musi zostac dokladnie obtoczone w tluszczu.Dopiero teraz mozna wlac lampke wina (tez cieple) i czekac,ciagle mieszajac ,az ryz je wchlonie.Porcjami dolewac- koniecznie gory bulionu.W innym razie ryz sie zahartuje,a risotto sie nie uda.Na zewnatrz ziarenka sie rozkleja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!