wino - 10075 przepisów (strona:297/672)

Jagodowa miłość 137

Efekt...? Hmm... Szczerze mówiąc, czuję się troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina(...)jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym razem użyłabym świeżych jagód, albo może takich ze słoika, własnoręcznie zebranych. Dałabym też mniej cukru, bo jednak wolę nieco mniej słodkie wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 227

też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapraszam Was do Barcelony 98

Ponieważ siedzę sama w domu (C. znów ma popołudniówkę), a od wczoraj zostało nam trochę wina i właśnie je spożywam, co by się nie zmarnowało (dobre wino, to szkoda...) stwierdziłam, że czas najwyższy zabrać się za wpis, bo niedługo mogę nie mieć siły.Dziś kilka słów o książce, ale nie byle jakiej, tylko naprawdę wyjątkowej. Zauroczyła mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 186

będę więc pisać wiele - ja spałam pod dwiema kołdrami zwinięta w kulkę na kanapie, a C. poznawał tajniki nowej gry, którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który(...)przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco bardziej efektowne, przygotować przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka plastelina 163

była to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna.Przepis znalazłam u Rynn. Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym wstępem, który bardzo mi się przydał. Serdecznie(...)razem z pewnością wykorzystam co innego. Ciasto pod masę musi być idealnie gładkie - moje nie było, i w efekcie widać było każdy najdrobniejszy mankament. Może to też być wina tego, że zbyt cienko rozwałkowałam masę. Nie chciałam jednak, żeby jej warstwa była zbyt gruba - jest bowiem przeraźliwie słodka, i - nie oszukujmy się - specjalnie smaczna nie jest z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 175

żurawiny30 g suszonych jagód goji1 jajkoMleko z masłem mocno podgrzać, zdjąć z palnika tuż przed zagotowaniem. Ostudzić.Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 168

ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli za stołem i delektowali się tradycyjnymi duńskimi przysmakami. Był więc gløgg, czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite po prostu. Do tego chrupiące migdałowe słupki, i w zasadzie(...)wilgotny środek... Podaje się je z dżemem truskawkowym, cukrem pudrem i kryształem. Macza się kuleczkę najpierw w dżemie, a następnie w cukrze, i tak zjada. Pyszności. Z kubkiem grzanego wina smakują naprawdę wyśmienicie. Dla mnie w tej chwili jest to już smak zbliżających się wielkimi krokami Świąt.Było też, oczywiście, śpiewanie świątecznych piosenek. Śmiechu przy tym co nie miara

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 273

serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku,  Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem(...)jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę (ok.5x5mm), udusić na łyżce masła z dodatkiem wina, octu winnego, cukru, tymianku, soli i pieprzu (5 minut). Odsączyć na sicie.Ziemniaki wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, łyżką do melona wydrążyć miąższ (wykorzystać do innej potrawy). Stopić ostatnią łyżkę masła

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 190

suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu jabłkowego, kilka gałązek macierzanki (lub tymianku), sól i pieprz do smaku.     Przygotowanie: Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć(...)zimną wodą i lodem.  Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik.  N a małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 178

danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy(...)rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.Przed podaniem posypać czerwonym

SzczyptaSmaQ
Sos śliwkowy 174

sztwino czerwone 50mlbaza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego)SPOSÓB WYKONANIA : - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy powidła i krótko podsmażamy- wlewamy wino i pozwalamy jemu odparować- po odparowaniu dodajemy korę cynamonu oraz anyż podlewamy bazą sosu pieczeniowego i na wolnym ogniu gotujemy - po ok 15 min mamy gotowy sos, podczas

Basia w kuchni
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 189

łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej(...)h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze  małe ziemniaczki z masełkiem

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 255

przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować

Oryginalny smak
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 183

papryczki okazały się naprawdę pyszne, choć pikantnych mieliśmy nie 1 na 5, lecz raczej 2-3 na 5 :) Warto wtedy taki ogień piekielny zagryźć chlebem polanym oliwą (uwaga - łyk wina tylko wzmaga ostrość).Asia i Piotrek sprezentowali mi również trochę papryczek, abym mogła przygotować je w domu i zaprezentować Wam je na blogu. Pięknie Was za to dziękuję :))Niestety(...)Uwaga - będą pryskać!Usmażone papryczki odsącz z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami chwytając za ogonki. Ciekawe, czy trafisz na ostrą czarną owcę?:)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z cebuli 142

czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.Następnie zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut,  Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania