wino - 10075 przepisów (strona:305/672)

Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 216

sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach(...)oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku  i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 209

Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach(...)dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz  zioła i łączymy wszystko  z ryżem. Gdy  ryż wchłonie cały płyn zaczynamy

Mia Cucina Sofieta
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 229

ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Składniki na 6 porcji: 250 g zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy(...)minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy zimną wodą, tak aby lekko przykryła soczewicę.  Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień  i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania  dodajemy przecier pomidorowy

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 185

Składniki na 2 osoby: 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości 8  plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia(...)strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.    *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 225

przecież chcemy być zdrowi! Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto3 łyżki oleju rzepakowego½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek ok ¾ litra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki(...)sztuki na dekorację. Olej rzepakowy pogdrzewamy w dużym, niskim rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę. Często mieszamy. Dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy pokrojone truskawki i łączymy z ryżem. Dodane truskawki powinny puścić sok, a gdy ryż go wchłonie zaczynamy dodawać małymi porcjami gorący wywar.  Łyżką

Mia Cucina Sofieta
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 166

ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek  przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, papryki(...)jedynie cieniutka wartswa tłuszczu). Na średnim ogniu szklimy czosnek i cebulę, dodajemy surowe ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy

Symfonia Smaków
Torcik na zimno z arbuza dla dorosłych 205

przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci. Składniki:4 okrągłe wafle andruty, 200ml białego półsłodkiego wina, 3 galaretki truskawkowe, 1 op. polewy biało-czarnej, 1/2 cytryny, 50g cukru, szklanka śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, cukier waniliowy, 1/2 małego arbuza.Przygotowanie   Na dno formy(...)tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając

Z miłości do słodkości
Zupa-krem z pieczarek 180

talerzu nie ma zadnych konserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem(...)posiekana cebule i szalotke az zrobia sie szkliste. Odkladamy troche pieczarek, a reszte wraz z podsmazona cebula i szalotka wrzucamy do bulionu. Dokladamy tez zimniak pokrojony w kostke i wino. Gotujemy okolo 25 minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki. Na talerzu zupe

Przysmaki Karolki
Risotto ze szparagami 171

szparagi. doprawiam do smaku sola i pieprzem. Podgrzewam calosc jeszcze okolo 2 minuty. Na koncu dodaje pokruszony boczek, ktory wysmazylam wczesniej. Smacznego! Uwaga: Normalnie dodalabym jeszcze okolo 150ml bialego wina, z ktorego musialam tym razem zrezygnowac. Wino dodaje przed bulionem i czekam az odparuje

Przysmaki Karolki
Wołowina duszona z marchewką 222

piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę.W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min. Wyciągamy mięso. Wlewamy wino. Wkładamy na 2 min do piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 161

pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min.Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese

Smaki Edyty
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 185

wodą.Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zciągamy z gazu, dodajemy brokuły I doprawiamy

Smaki Edyty
Łosoś z pesto i ryżem 199

szkl ryżu długoziarnistego1 cebula- poszatkowana2 łyżki masła100 ml białego winaok 600 ml bulionu z kurczakasól Wykonanie:Cebulę podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy ryż. Podsmażamy chwilę. Dodajemy bullion I wino. Zamykamy, zmniejszamy gaz I dusimy ok 15min, jeżeli jest za mało bulionu podlewamy wodą. Gdy ryż jest gotowy doprawiamy solą.Układamy łososia na ryżu, zalewamy pesto. Zamykamy

Smaki Edyty
Tydzień w moim telefonie II 112

pewno. Pierwszy to właśnie wydarzenia w moich okolicach. Był już wpis o Winobraniu w Zielonej Górze. Będzie jeszcze notka o Jarmarku Michała w Żaganiu oraz Jarmarku miodu i wina w Żarach. Drugim pomysłem jest opis piekarni z mojego miasta. Będę chciała raz w tygodniu dodać krótki opis piekarni oraz wszystkich wyrobów które sprzedają w sklepach firmowych. Nie będą(...)jeszcze na CIASTECZKOWE ROZDANIE które trwa do końca września. A teraz zdjęcia z mijającego tygodnia. * Żary przed 6 rano * jeszcze letnie kwiaty w parku * plakat Jarmarku miodu i wina * żarski deptak * Makłowicz poleca pierogi w Tesco Bistro * kawa ze Sławkiem w Bistro * fontanna  * chciałam uchwycić padający deszcz i świecące słońce  * kwiaty w doniczkach na oknie * widok

Magiczne Życie Marty
Żary Jarmark Miodu i Wina 21-22 września 128

Przez dwa dni wokół żarskiego urzędu miejskiego trwał Jarmark Miodu i Wina który odbył się po raz siódmy. Na Jarmarku można było kupić dobre i zdrowe miody , miody pitne oraz wszelakie urządzenia dla pszczelarzy. Było też wino i piwo oraz kwas chlebowy z wileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania